Schildpadden en mooie strandjes

7 oktober 2019: Demre – Demre 0 km

De avond op het terras van Camping Andriake is een gezellige bedoening. Het besluit om nog een dag langer te blijven plakken, is snel genomen.  Jacqueline en Raymond, Nederlanders uit Eindhoven die al jaren op deze plek komen, overtuigen me zonder al te veel inspanningen.

’s Morgens staat het kampeerterrein vol kleine tenten die even later weer vlijtig opgebroken en ingepakt worden. De camping ligt vlakbij het traject van de Lycische weg. Dat is een 540 km lange, bewegwijzerde wandelroute die in 1999 het levenslicht zag. Het bergachtige en beboste parcours loopt langs de Turkse kust vanaf Ölüdeniz tot in Geyikbayırı in de buurt van Antalya, ver weg van van de overbevolkte toeristische gebieden. Op het  traject liggen tal van historische nederzettingen zoals Myra, de ruïnes van Patara en de oude stad Apollonia. Ook de ongerepte natuur van de Vlindervallei of de Kabak Cove, waar bos en zee samenvloeien en het strand van Çıralı zitten in het traject verweven. Camping Andriake ligt ongeveer halverwege. Het bivak biedt een onderkomen voor de nacht aan menig sportievelingen die de uitdaging aandurven. En dat zijn er nogal wat.

Ik ga vandaag ook op de “sportieve” toer, maar het lijkt eerder op een erg ingekorte duatlon: een beetje wandelen en een beetje zwemmen. In de buurt van de haven ga ik op zoek naar zeeschildpadden. De zoektocht verloopt voorspoedig, want er zwemmen heel wat mooie exemplaren rond die van kortbij te bewonderen zijn.

Demre 9

Het strand is bijna verlaten. De hordes toeristen die er passeren komen enkel voor een bootexcursie naar de gezonken stad Kekova. Ze stappen vanuit de tourbussen rechtstreeks op de boot en gaan nadien op dezelfde manier weer weg naar hun hotel. Er is meer dan voldoende plaats op het strand en in het zeewater om na 5 weken een eerste zwempoging te ondernemen.

Demre 10

Demre 11

Het zeewater is extra fris door de koude stroming die eigen is aan dit gebied. De waterpret duurt niet lang wegens de te kille temperatuur. Jacqueline en Raymond hebben een beter plan en nemen me in de namiddag mee in hun huurauto naar het Sülüklü strand, 3 km verderop. Het is een van de ongerepte baaien van Demre. Het vredige strand is een broedplaats voor zeeschildpadden. Er staat altijd een verkoelende bries maar het zeewater heeft een constante temperatuur van om en bij de 30 graden. Dat is meer dan voldoende om langer in het natte sop te vertoeven. We settelen ons bij de comfortabele ligstoelen aan de strandbar waar een hapje eten ook tot de mogelijkheden behoort. Een dag verpozen aan het strand is niet verkeerd. Het doet deugd.

Demre 12

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s