Manavgat

8 oktober 2019: Demre – Manavgat 230 km

Op Camping Andriake vertrekt niemand zonder thee te drinken. De theepot staat altijd klaar op het vuur, midden op het terrein. Het is  onmogelijk om aan het ingeburgerde ritueel te ontsnappen. Het is een gratis geschenk en een vorm van gastvrijheid, die ik ondertussen ten zeerste waardeer.

Demre 13

Na het theeritueel gaat de rit richting Manavgat. Het eerste stuk van de route is een vervolg van de eerder beschreven kustroute (D400). Regelmatig stoppen om het panorama te bewonderen is opnieuw een must.

Manavgat 1

Het traject gaat verder langs Cirali. In de buurt is de eeuwige vlam van Chimaera te bewonderen. De vuurspuwende berg is een bijzonder fenomeen. De beste tijd voor een bezoek is ’s avonds. Er ontsnapt aardgas uit de gaten en spleten van de rots en dat zorgt voor eeuwige vlammen. De bijgevoegde foto dateert van 2008.

207065_1034336497839_5624_n

Antalya doorkruisen om Manavgat te bereiken, is een noodzaak. De GPS gidst me langs de boulevard van de grote badplaats. Er zijn veel parkeermogelijkheden en een mooi aangelegd fiets- en wandelpad tussen het strand en de talrijke hotels. Tussenin ligt een groene bufferzone met diverse ontspanningsmogelijkheden. Het is tijd voor een koffiestop. De stad die jaarlijks duizenden toeristen trekt van over de hele wereld, ligt er op dit tijdstip van het jaar eerder rustig bij. De vakantiegangers zijn nog aanwezig maar in veel mindere mate dan in de zomermaanden.

Na de koffiepauze rijd ik ineens verder naar Manavgat. De vooraf geplande camping ligt op het einde van een hotelboulevard aan de achterkant van het Bogaz Motel (http://www.manavgat.bel.tr/#). Het is een verhard en verzorgd kampeerterrein met de nodige sanitaire voorzieningen, zowel voor camper als bestuurder, al is het water van de douche voor de zoveelste keer koud. Brrr!  De kampeerplaats ligt tussen de zee en de rivier. Het is meteen duidelijk dat Manavgat een toeristisch oord is. Er is leven in de brouwerij. De watervallen van Manavgat zijn een populaire trekpleister. Volgens de reisgids is het makkelijk om er te komen met een taxibootje aan de rand van de rivier. Vermits de camping naast de rivier ligt, is de opstapplaats binnen handbereik. Met zwemgerief en handdoek in aanslag, start de zoektocht. Vooraf wandel ik een stuk over het drukbezochte strand. Het is wat anders dan de verlaten stranden in Demre. Elk hotel heeft zijn privéstrand met afgebakende zones. Overal wordt een kleine kostprijs aangerekend voor een ligbed onder de parasols. Op de strandzones zijn de watersportcentra niet veraf. Parasailing, jetski’s, bananenboten,… Het kan allemaal.

Manavgat 2

Maar de reden van mijn aanwezigheid, zijn de watervallen. Het “makkelijke” taxibootje is niet te vinden. De enige vaartuigen op de speurtocht, zijn de grote piratenboten en andere zogenoemde excursieboten. Zij staan in voor halve of hele dagtrips waarbij de mensen geëntertaind worden met klaargemaakte lunches en drankjes op luide discotunes. Meezingen en af en toe luid juichen is zo te horen een vereiste. Dan maar niet.

Manavgat 4

Na 5 km stappen vind ik een gezellig restaurant met een al even gezellig terras. Het is een mooie tussenstop. Na een overheerlijk lamsstoofpotje verdwijnen de watervallen op de achtergrond. Wanneer ik overweeg om een taxi te nemen voor de terugtocht, kruist een bende Russen mijn pad. Ze zijn in konvooi onderweg met een speciaal voertuig. Veel toeristen maken er gebruik van. Het zijn elektrische, uit de kluiten gewassen scootmobiels. Het Russisch gezelschap probeert een groepsfoto te maken van de gezamenlijke expeditie. Dat lukt niet zonder een buitenstaander. In ruil voor de groepsfoto wordt een gratis rit aangeboden. Met een Russische escorte terug naar de camping, het is eens iets anders…

Manavgat 3

Wanneer het uitgaansleven in Manavgat begint, is het tijd voor rust. Onder knallend vuurwerk en op de tonen van stevige dansmuziek vat ik zonder problemen de slaap.

Route van Demre naar Manavgat
Advertentie

5 gedachtes over “Manavgat

 1. heyy die ingrid
  dat is weer een mooi turks tripje.
  gaandeweg ben je een expert qua camperen in die regio.
  elke dag weer leuk om van jouw wel en wee te genieten.
  smaakt naar meer.
  volgend jaar overwegen wij ook ‘s de bosporus over te steken.
  doe voorzichtig en veel plezier daar.
  lieve groettte
  gülegüle
  je-ri

  Geliked door 1 persoon

 2. Dag ingrid
  Ik reis Lezende dagelijks met je mee😀
  Maakte deze reis 6jaar geleden met een groep en geniet de herinneringen😘
  Ik hoop over 2weken in mijn camper Solo naar spanje te vertrekken, eerst naar mijn kinderen in Asturias. Dan naar t zuiden tot de winter voorbij is .
  Ik blijf je volgen, sluit graag een keer bij je aan.
  Ik geniet voorlopig mee met jouw verhalen💐
  Groet uit Groningen

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s