Thermaal baden en oude kerken

13 oktober 2019: Ihlara – Ihlara 0 km

Wakker worden in het binnenland is een stuk frisser dan aan de kust. Hoewel het overdag stralend weer is met temperaturen rond 25 °C, koelt het ’s nachts danig af. Het is ongeveer 8 °C bij het ochtendgloren. De verwarming van het busje aanzetten, is op dit tijdstip geen luxe.

Het bezoek aan de thermaalbaden van het vakantiecomplex is geen onverdeeld succes. Het warme water doet weliswaar deugd aan lijf en leden, maar de accommodatie is aan vernieuwing toe. Het relaxen na de waterervaring op de ligbedden, loopt niet zoals het hoort. Er vallen regelmatig koude druppels water via het dak naar beneden. Het is geen aangenaam gevoel. Ik hou aan het korte bezoek in elk geval een koude, maar deugddoende douche over. De massage laat ik voor wat ze is.

Cappadocië 1

Helemaal opgefrist ga ik op zoek naar de kathedraal van Selime, op 3,5 km afstand van het vakantiecomplex. Ondertussen heb ik de maps.me-app gedownload die me offline op het juiste pad houdt. Het blijkt een uitstekende hulp voor onderweg. Maps.me stuurt me langs de kortste weg en die loopt midden door het piepkleine dorpje Yaprakhisar dat in een dal aan een indrukwekkende rotsformatie ligt.

Cappadocië 2

Yaprakhisar is een boerendorpje waar de meeste mensen op het eerste zicht van  landbouw leven. Veel landbouwwerktuigen zijn aan de kant van de weg geparkeerd. De kleine wegen zijn bezaaid met koeienvlaaien. Loslopende kippen lopen me al kakelend voor de voeten. Pal in het midden van het dorp staan grote betonnen waterbakken waar de koeien hun dorst lessen. In het voorbijgaan word ik door de dorstige, loeiende runderen begroet.

Cappadocië 3

Ook kleinere dieren kruisen het wandelpad. Dit mini-schildpadje blijft rustig poseren voor een close-up.

Cappadocië 6

De kathedraal van Selime is het grootste kloostercomplex dat de eerste christenen in Cappadocië bouwden om hun religieuze ceremonies in het geheim te beleven. Om het terrein te bezoeken, betaal je 36 TRY (6 €). Het toegangsticket is ook geldig voor een bezoek aan de Ihlara vallei. De site van Selime omvat een kerk, een kathedraal, een kapel en een klooster. Er wordt aangenomen dat de eerste christenen er 1700 jaar geleden leefden.

Cappadocië 4

Cappadocië 5

Naast het religieuze complex zijn er ook vroege wooneenheden te bezichtigen waaronder een keuken, een wijnmakerij, een terras en enkele kamers. De verzameling van historische ruïnes ligt hoog op een heuvel bovenop de Ihlare vallei. Het was indertijd de perfecte schuilplaats. Klimmen is een noodzaak om alles te zien. De Ihlara vallei is die andere niet te missen attractie in de streek. De vallei ligt een beetje te ver om vandaag ook te bezoeken. Na 10 km stappen is het welletjes geweest. De vallei komt morgen aan de beurt. Het toegangsticket voor de kathedraal van Selime dat ook geldig is voor de vallei, is al spoorloos.

Het Ihlara Termal Tatil Koyu vakantiecomplex beschikt over een selfservice restaurant waar eenvoudige Turkse maaltijden opgediend worden in buffetvorm. Het is erg lekker en de prijzen zijn zeer schappelijk. Dat is althans het plan, als ik nog een beetje honger heb. De enige plek met WiFi is de receptie. En de mensen proppen me tijdens het schrijven van deze tekst voortdurend vol met allerlei lekkere hapjes…

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “Thermaal baden en oude kerken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s