Thermaal baden en oude kerken

13 oktober 2019: Ihlara – Ihlara 0 km

Wakker worden in het binnenland is een stuk frisser dan aan de kust. Hoewel het overdag stralend weer is met temperaturen rond 25 °C, koelt het ’s nachts danig af. Het is ongeveer 8 °C bij het ochtendgloren. De verwarming van het busje aanzetten, is op dit tijdstip geen luxe.

Het bezoek aan de thermaalbaden van het vakantiecomplex is geen onverdeeld succes. Het warme water doet weliswaar deugd aan lijf en leden, maar de accommodatie is aan vernieuwing toe. De ligbedden moeten een relaxerende werking hebben na de waterervaring maar dat verloopt niet zoals het hoort. Er vallen regelmatig frisse druppels water via het golfplaten dak naar beneden en dat is hoogst onaangenaam. Het korte bezoek aan de binnenbaden wordt afgesloten met -weeral- een koude, maar niettemin deugddoende douche. De massage laat ik aan me voorbij gaan.

Cappadocië 1

Helemaal opgefrist ga ik op wandel. De kathedraal van Selime ligt op 3,5 km afstand van het vakantiecomplex. De maps.me-app, die offline functioneert, moet het juiste pad effenen naar de historische bestemming. Het blijkt een uitstekende hulp voor onderweg. De route die de app uitstippelt, loopt midden door het piepkleine dorp Yaprakhisar. De plek ligt in een dal aan een indrukwekkende rotsformatie.

Cappadocië 2

Yaprakhisar is een boerendorp waar de meeste mensen op het eerste gezicht van de landbouw leven. Veel landbouwwerktuigen zijn aan de kant van de weg geparkeerd. De kleine wegen zijn bezaaid met koeienvlaaien. Loslopende kippen pikkelen me al kakelend voor de voeten. Pal in het midden van het dorp staan grote betonnen waterbakken. Dorstige, loeiende koeien begeven zich onder begeleiding naar de dorpsdrinkplaats.

Cappadocië 3

Naast het pluimvee en de veestapel kruisen ook kleinere en tragere levende wezens het wandelpad. Deze minischildpad blijft rustig poseren voor een close-up.

Cappadocië 6

De kathedraal van Selime is het grootste kloostercomplex dat de eerste christenen in Cappadocië bouwden om hun religieuze ceremonies in het geheim te beleven. Een toegangsticket om het terrein te bezoeken, kost 36 TRY (6 €). Het entreekaartje is ook geldig voor een bezoek aan de Ihlara vallei. De site van Selime omvat een kerk, een kathedraal, een kapel en een klooster. Er wordt aangenomen dat de eerste christenen er 1700 jaar geleden leefden.

Cappadocië 4

Cappadocië 5

Naast het religieuze complex zijn er ook vroegere wooneenheden te bezichtigen waaronder een keuken, een wijnmakerij, een terras en enkele kamers. De verzameling van historische ruïnes ligt hoog op een heuvel bovenop de Ihlare vallei. Het was indertijd de perfecte schuilplaats. Klimmen is een noodzaak om alles te zien. De kloof van de Ihlara vallei is die andere niet te missen attractie in de buurt. De vallei ligt een beetje te ver om vandaag ook nog te bezoeken. Na 10 km stappen is het welletjes geweest. De vallei komt morgen aan de beurt, tenminste als ik het toegangsticket terugvind. Dat is al spoorloos.

Het Ihlara Termal Tatil Koyu vakantiecomplex beschikt over een selfservice restaurant waar eenvoudige Turkse maaltijden opgediend worden in buffetvorm. Het is erg lekker en de prijzen zijn zeer schappelijk. Dat is althans het plan, als de honger blijft knagen. De enige plek met WiFi is de receptie. En de mensen proppen me tijdens het schrijven van deze tekst voortdurend vol met allerlei smakelijke hapjes.

Advertentie

2 gedachtes over “Thermaal baden en oude kerken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s