Eerst Syedra en dan naar Side

17 oktober 2019: Kargicak – Side 95 km

Ik zet koers richting Side. Omdat het tegenwoordig een gewoonte is, draai ik eerst een stukje terug. Het is deze keer niet ver. Ik plan een bezoek aan het antieke Syedra. De oude stad ligt 380 m hoog tussen de bananenplantages. De hoogte lijkt niet spectaculair, maar op een afstand van 3 km is het behoorlijk bergop en de toegangsweg is niet erg breed. In Syedra geraken met de camperbus is een klein avontuur. De laatste 300 m voor de parking zijn off-road. Op onverharde wegen heb ik de laatste dagen veel geoefend. Van een schamele 300 m schrik ik niet meer terug.

Side 5

Vanop de parking volgt er een mooi overzicht over de kustlijn. Er is niemand te bespeuren, maar toch staat de thee klaar. Het zou ook kunnen dat die er al van gisteren staat. De toegang tot Syedra is gratis. Er staat weliswaar een houten hok aan de ingang, maar er is geen kat thuis.

Side 4

Side 3

De ruïnes zijn nog een stuk hoger gelegen. Na de “busklim” ben ik aan de beurt. Hoewel het nog vroeg in de ochtend is, is het al warm. De zweetdruppeltjes biggelen over mijn aangezicht. De ruïnes van de stad zijn via een mooi aangelegde, houten trap vlot bereikbaar, tenminste voor wie goed bergop kan.

Side 1

Er is voor het eerst sprake van Syedra in de 1ste eeuw voor Christus. Deze informatie is een certitude omdat er uit die tijd een inscriptie werd gevonden, waarin de stad wordt geprezen om zijn dappere strijd tegen de Cilicische rovers. Halverwege de klim staat een zuilengang langs een lange, stenen muur. De zuilen liggen stuk voor stuk plat tegen de grond, maar zijn als dusdanig herkenbaar. Aan het einde van de gang is er een badhuis. Het meest herkenbare gebouw is de Byzantijnse kerk.

Side 2

Er is nog weinig informatie bekend over Syedra. Er moet nog veel opgravingswerk en onderzoek gebeuren. Tot nu toe werden de nodige middelen niet vrijgemaakt.

Na de afdaling rijd ik verder naar Side. Ik vind een kleine camping die aan het autovrije stadsgedeelte en aan het strand grenst. Het gaat om Pansiyon Istanbul (http://www.istanbulpansiyon.info/). De kampeerplaatsen zijn beperkt. De meeste vakantiegangers verblijven er in de bungalows. Geen nood, ik ben de enige kampeerder en heb overschot van plaats. Het centrum van het oude Side is een aaneenschakeling van winkeltjes, kappers, tattoo-shops, reisbureautjes die excursies organiseren en restaurantjes. Het is er gezellig vertoeven alhoewel er veel toeristen zijn. Door de autovrije straatjes kuieren is een relaxte bezigheid. Voor een keer moet ik niet letten op voorbijrazende auto’s. Een nadeel is dan weer dat je veelvuldig wordt aangesproken om koopwaren te verpatsen. Maar ik ben hen tegenwoordig voor. Van ver “merhaba” roepen en zwaaien helpt. Tegen dat de merchandisers teruggeroepen hebben, ben ik al lang voorbij. Ik stap binnen bij een excursiebureau. Niet om een uitstap te boeken, maar om te informeren naar luchthavenvervoer voor Caroline. Ik geraak met een vriendelijke man aan de praat die even zijn werk vergeet. Hij verklapt dat het goedkoper is om rechtstreeks een taxi aan de luchthaven te nemen. Hij noemt me voortdurend “beautiful lady” en nodigt me na zijn werk om 21.30 uit. Ik ben enkel bereid om een spelletje tavla te spelen, maar dat pakt niet goed uit. De eerste nederlaag van dit seizoen is een feit.

Side 6

Na een bezoek aan de drukke strandboulevard en een lekker etentje in een van de restaurantjes, is het tijd om aan mijn verhaaltje te beginnen.

Side 9

Side 7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s