De badplaats Side

18 oktober 2019: Side –  Side 0 km

Pansiyon Istanbul in Side is de ideale locatie om te kamperen met de camper. Eerst en vooral hebben ze een warme douche en dat is al even geleden. Het terrein ligt vlakbij het autovrije winkelcentrum. Het strand is niet rechtstreeks bereikbaar via de camping. Een korte wandeling door een van de winkelstraten is de enige weg om de mooie promenade te bereiken. Zonnekloppen is er niet bij. De meeste strandjes, met het ene ligbed naast het andere zijn voorbehouden voor de hotels aan de kustlijn. Er zijn genoeg andere activiteiten in de stad. Side biedt zowel cultuur als ontspanning. Pansyion Istanbul ligt op loopafstand van de antieke stad. Het is dit stadsgedeelte dat ik vandaag wil verkennen. Het oude centrum ligt op 850 m van de camping. Via de strandboulevard ben ik er normaal op 5 minuten. Maar de tavla-opponent van gisteren roept me opnieuw binnen voor een rematch. Ook dit keer trek ik aan het langste eind, al ligt de score meer in evenwicht. Het is een spannend spel tot de laatste zet. De eindstand is 5-3. Misschien kan ik morgen eindelijk revanche nemen. Ik blijf voorlopig de “beautiful lady from Belgium”.

Eerst breng ik een bezoek aan het museum van Side. Een toegangsticket kost 18 TRY (2,80 €). Op een kleine oppervlakte worden een aantal archeologische vondsten tentoongesteld uit de omgeving. Naast verschillende gebruiksvoorwerpen uit een ver verleden zijn er ook munten, sieraden, graftombes en beelden te bewonderen. De voorwerpen zijn uitgestald in het voormalige badhuis.

Side 10

In de tuin van het museum valt ook het een en ander uit de oudheid te bezichtigen. Aan de beelden, zuilen en graftombes van het openluchtmuseum is een tentoonstelling van moderne schilderijen gekoppeld. Het is niet duidelijk of dat altijd het geval is.

Het is onbetwistbaar dat Side een rijk geschiedkundig verleden heeft. Zelfs in de toeristische winkelstraten, waar typisch Turkse producten en andere souvenirs aangeboden worden, is er de nodige aandacht besteed aan lang vervlogen tijden. Een van de winkelstraten is geplaveid met glazen tegels. Door over de constructie van glas te lopen, zijn oude opgravingen te bewonderen. Shoppen gaat hier hand in hand met cultuur, al is het een beetje akelig om over het glas te wandelen. Sommige tegels vertonen barsten, zodat het lijkt alsof het mogelijk is om erdoor te zakken. Ik denk er niet te veel over na.

Side 11Side 14

Side 12

Achter de antieken stadspoort ligt de ingang van het theater. Het is de enige van zijn soort in Turkije die niet tegen een helling is gebouwd. De klassieke openluchtschouwburg biedt plaats aan 17.000 toeschouwers. Hier wordt een inkomprijs van 36 TRY (6 €) gehanteerd.

Side 13

Er is nog meer moois te zien in Side, maar dat is voor morgen. Ik verlies vandaag veel tijd door met de winkeliers, die me proberen binnen te lokken in hun zaak, een praatje te slaan. Het zijn stuk voor stuk getrainde charmeurs. Ik heb vandaag 3 afspraakjes en een etentje laten schieten. In plaats daarvan heb ik liters thee gedronken. Buiten de inkomtickets voor de musea, liet ik me niet verleiden tot een aankoop. Het plan voor vanavond is eenvoudig. Ik ga uit eten in een van de vele gezellige restaurantjes van de stad.

 

Advertentie

4 gedachtes over “De badplaats Side

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s