Pamukkale: skiën of zonnen?

25 oktober 2019: Pamukkale – Pamukkale 0 km

Door Turkije reizen en een uitzonderlijk oord als Pamukkale links laten liggen, is onvergeeflijk. Ik was er al een keertje in 2002 met Andy. Sindsdien is er heel wat veranderd. Pamukkale was indertijd al een toeristische attractie, maar niet vergelijkbaar met nu. Het oord is door de jaren heen steeds verder gecommercialiseerd. Wakker worden in Pamukkale is vergelijkbaar met een ochtend in Cappadocië. De ballonvaarten zijn ook hier een ingeburgerd fenomeen geworden. Ontwaken achter het Manzara Restaurant, met uitkijk op de witte kalkrotsformatie, geeft een prachtig uitzicht op de overvliegende ballonnen.

Pamukkale 1

Pamukkale lijkt op een afstand op een skioord, maar het is in feite een spierwitte kalkrotsformatie in de vorm van bijzondere watervallen die geneeskrachtige eigenschappen bevatten. Het water in de natuurlijke baden is calciumrijk en uitstekend om de huid te hydrateren. De kalkresten zijn zacht en voelen aan als modder. In plaats van skipakken, zijn veel mensen gekleed in badkledij. Het is een raar zicht op de ogenschijnlijk sneeuwrijke locatie. Al in het Romeinse rijk was men zich bewust van de geneeskrachtige eigenschappen van het calciumrijke water. De natuurlijke ligbaden werden eeuwen geleden al gebruikt om hartziekten, reuma, huidaandoeningen, huidziekten, zenuwziekten,… te bestrijden.

Pamukkale 15

Het is een ongewone ervaring om door de kalkterrassen te waden. Ze zijn enkel blootsvoets toegankelijk. De ruwe ondergrond bezorgd ons op bepaalde stukken van het wandeltraject pijnlijke voeten. Sommige waterbaden zijn koud en anderen hebben een temperatuur van 35 °C. Wij beklimmen de “kalkberg” in de vroege ochtenduren, als de meeste toeristen zich nog een keer omdraaien in hun hotelbed. De terrassen zijn reeds toegankelijk vanaf 6 uur ’s morgens. De inkomprijs van 60 TRY (10 €) is naar Turkse normen aan de hoge kant. De temperatuur van de ondergrond en het water is nog fris, maar er is tenminste plaats om van het uitzicht te genieten. In de drukke uren is het voetje voor voetje verder schuifelen om vooruit te komen doorheen de drukke toeristenstroom.

Pamukkale 8

Pamukkale 9

Vanaf de Romeinse tijd werden de ligbaden gebruikt door zieken die lange trektochten ondernamen in de hoop hun genezingsproces te bespoedigen. Voor velen onder hen brachten de baden geen soelaas. Ze vonden de dood in Pamukkale en werden ter plekke begraven. Dat verklaart de uitgestrektheid van het kerkhof in de nabije omgeving. 1200 voorhistorische graven zijn te bezichtigen op de begraafplaats naast de kalkterrassen.

Pamukkale 12

Pamukkale betekent “katoenvesting” en heeft betrekking op de ruïnes in de omgeving van de kalkterrassen. Naast het kerkhof zijn er onder meer verschillende badhuizen, tempels en een theater te bezoeken. Het is belangrijk om voldoende tijd uit te trekken om het geheel te bezichtigen. Caroline en ik wandelen 4 uur door het grootse openluchtmuseum en we hebben nog niet alles gezien.

Pamukkale 14

Pamukkale 13

De paden zijn niet altijd duidelijk aangegeven. Af en toe belanden we onbedoeld op hoger gelegen trajecten die eerder lijken op smalle watergoten dan op wandelpaden. De evenwichtsoefening nemen we erbij. Het is best leuk om te balanceren op een onvoorzien parcours.

Pamukkale 17

Pamukkale 18

Caroline en ik zijn via de toegang aan de benedenpoort de kalkterrassen binnengegaan. Eens boven hebben we na een bezoek aan de ruïnes in de omgeving, geen zin meer in nog meer pijnlijke voeten. We besluiten terug te keren naar de campingplaats via de gewone weg in plaats van opnieuw via de kalkterrassen af te dalen. Aan de uitgang aan de grote busparking bovenaan, hebben we langs de gewone autoweg een 3-tal km voor de boeg. Dat bezorgt sommige Turken een meelijwekkende grimas. Volgens hen is het te ver om de afstand te voet te overbruggen. We krijgen zelfs een lift aangeboden op een brommertje om terug te keren. Met zijn drieën op zo’n klein vehikel zien we niet zitten. Deze sportieve dames slaan het aanbod resoluut af. En ja hoor, we geraken op eigen kracht weer op de camping…

 

 

 

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “Pamukkale: skiën of zonnen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s