Terug naar Troje…

27 oktober 2019: Ören – Tevfikye 110 km

Isa, de jonge werknemer van Altin Camps houdt zich stipt aan zijn belofte. Het ontbijt staat exact om 8.00 uur klaar op het terras van het gesloten restaurant van de camping. We verslapen ons en zijn zelf niet op de afspraak. Isa komt ons noodgedwongen halen aan de camper en 10 minuten later zitten we aan een typisch Turks ontbijt: komkommers, tomaten, olijven, kaas, confituur, honing, brood, eieren,.. en koffie in plaats van thee. Caroline heeft in haar enthousiasme al een volle pot gezet en die nemen we gewoon mee naar de ontbijttafel. Isa vergelijkt ons met Duitsers (foei) die altijd koffie willen in plaats van thee. Hij is zich natuurlijk niet bewust van de liters thee, die ik deze reis al achterover gekapt heb. Dat zijn er meer dan de vorige 50 jaar samen…

Wie naar Turkije komt of wie het land verlaat, kan er bijna niet naast om Tevfikye te passeren. Voor de 3de keer dit jaar overnacht ik op Troia Pension en Camping (http://www.troiapension.com/). Uran, de eigenaar kent me al. Naast de strategische ligging van het kleine kampeerterrein is er nog een andere reden waarom een nieuw bezoek essentieel is. Op de heenrit vergat ik mijn geliefde vestje op deze locatie. Op doorreis in Turkije is de vest overbodig omwille van de warme temperaturen. Op de terugweg is het ontbrekende kledingstuk broodnodig. En ja hoor, de vest is tijdens mijn afwezigheid zorgvuldig bijgehouden en zelfs gewassen. Het is een blij weerzien. 🙂 De temperatuur is vandaag weer 2 graden gezakt. Het is nog steeds stralend weer, maar het mooie liedje zal niet blijven duren.

Tevfikije 4

Recht tegenover Troia Pension en Camping is een gloednieuw museum geopend sinds 2018, dat gewijd is aan de geschiedenis van het vroegere havengebied. 800 m van de camping ligt de archeologische site. Beiden zijn de moeite om te bezoeken. Ik heb allebei de plaatsen al opgezocht, maar Caroline nog niet. Wie graag een gids heeft bij de 2 musea, kan Uran Savas aanspreken op de camping. Hij is een eersteklas begeleider die alles weet te vertellen over de geschiedenis van Troje.

Troja6

Caroline gaat de historische toer op en bezoekt beide musea. Ik geniet van de Turkse nazomer met een Efes Malt biertje, in het gezelschap van een sprinkhaan die niet van mijn zijde wijkt. Zolang hij van mijn bier afblijft, is zijn aanwezigheid toegestaan. Caroline is tevreden met de geschiedkundige bezoeken en ik ben ook content. Dat is waar het om draait.

Troje 7

Troia Pension en Camping beschikt over een souvenirwinkeltje dat tegelijkertijd dienst doet als café en restaurant. De kaart is niet uitgebreid. Er wordt gegeten wat de pot schaft en dat was tijdens de voorbije bezoeken altijd lekker. Vanavond kiezen we gemakkelijkheidshalve opnieuw voor het menu van de dag.

Route van Ören naar Tevfikye
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s