Laatste bikini-dag in thermaal water

30 oktober 2019: Sapareva Banya – Sapareva Banya 0 km

Na een lekker ontbijt in hetzelfde restaurant als gisterenavond is het tijd om te ontdekken waar het in Sapareva Banya werkelijk om te doen is, nl de thermale baden. Het is geen superdag wat betreft het weer. De zon is van de partij, maar de minimum- en maximumtemperatuur schommelt tussen 5°C en 18°C. Het maakt niet zoveel uit. De thermale baden in de stad zijn het ganse jaar geopend, zelfs bij sneeuwval. Aquaclub Kotvata (https://aquaclubkotvata.com/home/) ligt op loopafstand van de camping. Het is de makkelijkste optie voor een speciale waterervaring. Een toegangsticket kost 20 BGN (10 €), inclusief 5 BGN (2,5 €) voor het gebruik van een locker. Deze centjes worden bij het inleveren van de sleutel netjes terugbetaald.

Sapareva Banya 3

Aquaclub Kotvata telt 3 grote buitenzwembaden voor volwassenen, 3 kinderzwembaden en enkele contrasterende bassins met warm en koud water, allen met uitzicht op het Rilagebergte. De typische jaccuzibaden en de warme bubbelstralen zijn her en der ingebouwd. Binnenshuis is het ook mogelijk om te relaxen in het water, maar dat testen we niet. We maken enkel kennis met het warme water buitenshuis. Alles wat ruikt naar “koud” laten we systematisch links liggen. De temperatuur varieert van 32°C tot 42°C. Temperaturen boven 40°C zijn moeilijk te verdragen, althans voor mij. Caroline trotseert moedig het hete sop en komt eruit als een half gekookte garnaal.

Sapareva Banya 4

Sapareva Banya 5

Zwemmen in de aquaclub is in de allereerste plaats ontspannend. Het water komt van natuurlijke ondergrondse bronnen die op hun oorspronkelijke diepte 103°C zijn. Men gaat ervan uit dat het mineraalhoudende water de bloedcirculatie versnelt, de huid verjongt en helend werkt voor bepaalde kwalen. Het is niet helemaal zeker dat we bij thuiskomst nog herkenbaar zijn na deze verjongingskuur. In tegenstelling tot de thermaalbaden in Hongarije die bruinkleurig zijn, lijkt het hier eerder op gewoon zwembadwater. De lichte zwavelgeur verraadt een andere inhoud. Alhoewel de buitentemperatuur slechts 18°C bedraagt, is het aangenaam zonnen na een warmwaterbad. Het is wellicht de laatste bikini-dag.

Sapareva Banya 6

Om 15.00 uur is de waterpret gedaan. Voor Caroline is het jammer genoeg tijd om haar koffers te pakken. De taxi naar de luchthaven van Sofia staat klaar om 16.00 uur. Later op de avond vliegt ze naar huis. Vanaf morgen ben ik weer alleen op doorreis. Als afscheid hangt er een deugddoende memo op een van de kastdeurtjes. Voor mij was het ook een hele leuke trip in jouw gezelschap. Ik hou altijd een plekje voor je vrij… See you again next time!

Briefje Caroline

 

 

 

 

 

 

Advertentie

4 gedachtes over “Laatste bikini-dag in thermaal water

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s