Midden Frankrijk

10 januari 2020: Saint-Remy-sous-Barbuise – Alluy 198 km

De eerste opdracht is tanken. De dieselprijs in Frankrijk swingt de pan uit. 1,60 € per liter is normaal. Het is niet verwonderlijk dat gele hesjes in heel Frankrijk sinds eind 2018 protesteren tegen onder andere te hoge brandstofprijzen. Bij bepaalde winkelketens zoals Intermarché, E.Leclerc en Carrefour blijft diesel inslaan iets goedkoper. Het scheelt ongeveer 0,10 € per liter. Het is de moeite om enkele kilometers om te rijden. Ik gooi de tank vol aan 1,48 €.

De route gaat door de Morvan, een dunbevolkt heuvelachtig natuurgebied tussen Beaune en Nevers. Typisch voor de Morvan zijn de blauwe meren, leuke stadjes en dorpjes. Op weg naar Alluy passeer ik een aantal charmante dorpen waar de tijd lijkt stil te staan. Mooie kerkjes, schots en scheve straten, huizen met authentieke gevels en originele details zijn mooi bewaard gebleven. Omwille van de regen die ook vandaag een hoofdrol speelt, geniet ik voornamelijk vanuit mijn bus van het uitzicht. In de buurt van Vezelay is het eindelijk droog. Ik stop in Saint-Père. Het kleine dorp telt ongeveer 400 inwoners. De eeuwenoude kerk van Onze Lieve Vrouw in het middelpunt is het opvallendste bouwwerk.

Saint-Père3

Saint-Père1

De omgeving wordt gedomineerd door uitgestrekte wijngaarden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in Saint-Père op verschillende plaatsen wijn kan geproefd en gekocht worden. Het is nog te vroeg voor alcohol gerelateerde activiteiten. Om mijn eindstation Alluy, 60 km verderop veilig te bereiken, blijf ik best nog even van deze Franse godendrank af.

In Alluy parkeer ik de bus op de oprit bij Veerle en Patrick. Maison Cavato, zoals de kleine B&B heet, is ondertussen een vaste tussenstop geworden op weg naar het zuiden. Omwille van mijn laatste reizen richting Oost Europa en Turkije is het al een jaar geleden dat ik hier nog te gast was. Het is een blij weerzien en na een korte koffieklets gaan we opnieuw op pad, richting supermarkt. Veerle en Patrick hebben morgen oude bekenden uitgenodigd voor een gezellig etentje. Alle ingrediënten worden aangekocht inclusief lekkere wijn. ’s Avonds is de tijd aangebroken voor een eerste proefsessie. Ik blijf nog een dag extra hangen om te genieten van de gastvrijheid…

Route van Saint-Remy-sous-Barbuise naar Alluy
Advertentie

5 gedachtes over “Midden Frankrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s