Het Fort van Salses

16 januari 2020: Salon-de-Provence – Saint-Cyprien 292 km

Het belooft een prachtige dag te worden. Het weerbericht op de radio voorspelt een temperatuur van 19 °C in het zuiden van Frankrijk. In de vroege ochtend is er enkel mist van de partij. De zon heeft nog wat werk voor de boeg.

Ik rijd vandaag bijna tot in Spanje. Na de verkeersellende van gisteren valt de keuze opnieuw op een tol-route. Het scheelt maar liefst 3 uur rijtijd. Dat kan tellen. Tolwegen zijn saai en kosten centen, maar er zijn ook voordelen. Radio VINCI Autoroutes op 107.7 FM heeft altijd goede ontvangst. Nuttige verkeersinformatie wordt systematisch afgewisseld met nieuws en redelijke muziek. Ik blijf op de hoogte van de actualiteit en het is een goede taaloefening. In de bergen is het voortdurend zoeken naar radiozenders zonder ruis. In Salles-d’Aude stop ik op de snelwegparking waar ik me in de McDonald’s tegoed doe aan een jaarlijkse fastfood maaltijd. De rest van 2020 wordt de keten principieel uit het menu geschrapt. Ik ben er dit jaar vroeg bij…

In Salses-le-Chateau houd ik halt voor een bezoek aan de indrukwekkende burcht van Salses. De vesting ligt ten noorden van Perpignan tussen de wijngaarden. Het fort werd op het einde van de 15de eeuw gebouwd op bevel van de Spaanse koning Ferdinand II van Aragon. Het bouwwerk moest 1500 strijdkrachten herbergen om de grens tussen Spanje en het Franse koninkrijk te beschermen. De regio was toen Spaans grondgebied. In die tijd waren de Fransen en de Spanjaarden in een eindeloze reeks conflicten verwikkeld. Met het Verdrag van de Pyreneeën in 1659 werden de definitieve landsgrenzen bepaald en de vrede hersteld.

Salses-le-Chateau1

De burcht van Salses is dagelijks geopend voor het publiek. Mijn timing is geweldig. Tussen 12.00 en 14.00 uur is er een 2 uur durende middagpauze en net dan ben ik op het appel. Ik besluit mijn aandacht op de buitenkant te richten. Via een zand- en graspad is het mogelijk om rond de imponerende vesting te wandelen. Geduld is een schone deugd, maar niet mijn sterkste eigenschap. De binnenkant bezoek ik niet. Het bespaart me een toegangsticket van 8 €.

Salses-le-Chateau2

Salses-le-Chateau3

Na de “tour de chateau” breekt de zon eindelijk door. De thermometer wijst effectief 19 °C aan. Het is heerlijk weer. Ik breng de nacht door op Camping Le Soleil De La Mediterranee (https://www.camping-soleil-mediterranee.com/) in Saint-Cyprien. Het is een luxecamping met een richtprijs van 45,70 €. Met de kortingskaart van ACSI is 20 € voldoende. Nu is er niet veel te beleven maar in de zomer is het ongetwijfeld een drukbezochte plek. De plaatsen voor campers zijn beperkt. De camping verhuurt massaal bungalows. Er zijn enkele bars en restaurantjes op het terrein en verschillende zwembaden met spectaculaire wildwaterbanen. Er is zelfs een binnenzwembad, maar dat is nu ook gesloten. Voor het eerst kan ik buiten in het zonnetje op de laptop tokkelen en dat doet deugd. Rond 17.00 wordt het gevoelig frisser en moet ik alsnog naar binnen.

Route van Salon-de-Provence naar Saint-Cyprien

Een gedachte over “Het Fort van Salses

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s