Cartagena

27 januari 2020: Cartagena – Cartagena 0 km

Cartagena is al 3000 jaar een belangrijke havenstad in het oosten van Spanje, gesticht door de Romeinen. In het stadscentrum is er cultureel erfgoed terug te vinden vanuit die tijd. Cartagena heeft verschillende toeristische trekpleisters en een levendige binnenstad met mooie gebouwen, waar het aangenaam vertoeven is. Ik trek een hele dag uit voor een stadsbezoek en laat me verrassen. Het centrum van Cartagena ligt 4 km van de camperplaats. Er is een goede busverbinding. De bushalte ligt slechts 400 m verder. Lijn 7 brengt me tot aan het treinstation dat in de buurt van alle bezienswaardigheden ligt.

Ik ben het meest geïnteresseerd in het Refugio-Museo de la Guerra Civil. Het museum werd opgebouwd in de schuilkelders die dienst deden tijdens de Spaanse burgeroorlog van 1936 tot 1939. De ondergrondse schuilplek bood plaats aan 5500 mensen tijdens luchtaanvallen in oorlogstijd. Een museumbezoek geeft een idee hoe de tunnels opgetrokken werden en hoe het er in de praktijk aan toe ging tijdens de bombardementen. Dat zou althans moeten. Ik ontdek al snel dat de stad bezoeken op een maandag geen schitterend idee is. Alle musea zijn op die dag gesloten voor het publiek. In de buurt van het tunnelcomplex is een stalen, glazen lift gebouwd van 45 m hoog. De toren biedt van bovenaf een mooi uitzicht op de haven en het Romeins theater. Maar ook hier vang ik bot. Er is geen levende ziel te bespeuren aan de ingang.

Cartagena11

Op maandag ligt het cultuurleven in Cartagena plat. Desondanks zet ik de stadswandeling koppig verder. Misschien is het hier of daar mogelijk om een glimp op te vangen van de Romeinse geschiedenis. Ik zet koers naar het Romeins theater dat naast de overblijfselen van de Catedral Santa Maria de la Vieja ligt. Uiteraard zijn beide attracties gesloten, maar op deze plek is het mogelijk om rond te wandelen op de hoger gelegen wandelpaden die een inkijk geven op de restanten.

Cartagena6

Het Romeins theater is een reconstructie van hoe het er ooit moet uitgezien hebben. Het was tot 1987 diep onder de grond verborgen toen archeologen er enkele Korinthische zuilen ontdekten. In het theater was er plaats voor 7000 toeschouwers.

Cartagena9

In de buurt van de oude openluchtschouwburg is er een 2de amfitheater te zien dat in de 19de eeuw werd omgebouwd tot een stierenvechtersarena. Men is volop bezig met de restauratiewerken. De arena staat in de steigers en is door hoge hekwerken afgesloten voor het publiek.

Cartagena1

Hier houdt de geschiedenisles op. Vermits alles dicht is, richt ik me op het centrum. Eerst wandel ik nog naar het hoger gelegen Castillo de la Conception. De plek biedt een mooi uitzicht over Cartagena en haar haven.

Cartagena10

Een wandeling door het autoloze stadscentrum begint bij het oude stadhuis in de Calle Mayor. Het is een heus paleis dat in het begin van de 20ste eeuw gebouwd werd. In het eerste gedeelte is de toeristische dienst gevestigd.

Cartagena3

Vanuit de Calle Mayor zijn er een aantal gezellige zijstraatjes gevuld met winkels en terrassen van café’s of restaurants. De straten zijn bekend voor hun mooie art deco gebouwen en bijzondere details zoals originele straatlampen.

Cartagena4

Cartagena5

Op een zonnige dag is het altijd aangenaam vertoeven op een terras. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Mijn dagbudget is onaangeroerd omwille van de sluitingsdag. Het is gepermitteerd om iets te eten en te drinken op een leuk terras in de zon. Om 16.00 uur, als de temperatuur gevoelig zakt, neem ik de bus naar mijn huis op wielen in Los Dolores. De verwarming blijft ’s avonds en ’s nachts mijn dikste vriend.

 

 

Advertentie

3 gedachtes over “Cartagena

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s