Nog meer Granada

30 januari 2020: Granada – Granada 0 km

Granada telt ongeveer 250.000 inwoners. Het is geen typische grootstad. Het Alhambra is uiteraard de topattractie die jaarlijks duizenden toeristen lokt. Maar er is meer dan dat. Het combiticket, dat toegang verschaft tot het grootse paleizencomplex biedt nog extra kansen. Het is logisch om de binnenstad verder te exploreren. Ik ga op zoek naar het Zafra huis. Het huis ligt verborgen in het hart van de Moorse wijk Albaicín. Aan de buitenkant is er een lange imposante muur, zonder ramen met een boogvormige ingang. Het enige wat verraadt dat er een historisch Moors huis aan de binnenkant schuilgaat, is het bordje aan de ingang. In de Arabische wereld is privacy een belangrijke waarde en de “verborgen” bouwstijl typerend. Het leven speelt zich binnenshuis af en niet voor de ogen van de buurt.

Granada28

Het Zafra huis werd gebouwd in de 14de eeuw en is geïnspireerd op de Nasridische paleizen van Alhambra. De patio, het middelpunt van het huis met zijn fontein en waterpartij doet in ieder geval een belletje rinkelen. Het Zafra huis is aangekleed als een klein museum. Er is jammer genoeg niets te zien van de inrichting van de kamers en het meubilair. In elke ruimte zijn informatieborden geplaatst.

Granada29

Ik blijf nog even in de Albaicín wijk hangen. Het is een aangename buurt. Hoewel ik er gisteren lang rondslenterde, blijven er nieuwe dingen te ontdekken. Het is vreemd om geen enkele moskee te zien in deze omgeving. Lang geleden stonden er meer dan 25. Toen de katholieken op het strijdtoneel verschenen, moesten ze allemaal plaats maken voor kerken en kloosters, die er nu nog staan.

Granada47

Op mijn combiticket staat het klooster van San Jerónimo. Hiervoor moet ik de wijk Albaicín verlaten. De geweldige app Maps.me (dank je wel Myriam) toont me de kortste weg langs mooie achterafstraatjes. De met keien geplaveide trappenstraatjes en de gezellige pleintjes, vaak aangeplant met sinaasappelbomen doen me wegdromen naar het platte land, en dat midden in een stad als Granada.

Granada30

Het klooster van San Jerónimo werd in 1442 gesticht door koningin Isabella en koning Ferdinand. Het prachtige binnenplein met zijn talrijke citroen- en sinaasappelbomen wordt omgeven door een kruisgang met 36 halfronde bogen.

Granada37

Op de terracottakleurige geplaveide binnengang zijn talloze gedenkstenen aangebracht van monniken die hier hun tijd doorbrachten.

Granada35

De kapellen en de kamers die grenzen aan de kruisgang zijn toegankelijk voor het publiek. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn voornamelijk religieus geïnspireerde kunstwerken. De sobere kloostergang contrasteert erg met de pracht en praal van de aanpalende kerk.

Granada39

De zon schijnt ondertussen volop. Het is tijd om de inwendige mens te versterken op een leuke locatie. In Granada is dat eenvoudig en goedkoop. De enige voorwaarde is het bestellen van alcoholische drank. Ik kies een terras uit op Plaza Nueva, een van de belangrijkste pleinen van de stad. Er worden vaak festiviteiten gehouden, maar dat is niet altijd zo geweest. In vroegere tijden gingen de openbare executies hier door. Ik “mol” enkel een glas wijn en de daarbij behorende tapas.

Granada44

Als de zon zakt, ga ik op zoek naar busvervoer. Om nog iets mee te pikken van de stad, wandel ik langs de Jardines del Triunfo, een van de openbare tuinen in Granada. De plek wordt gebruikt als recreatieve ruimte door buurtbewoners en toeristen. Hier en daar tonen straatartiesten hun kunsten. Het meest opvallende zijn de aldoor opspattende fonteinen.

Granada42

Wat gisteren niet lukte, lukt vandaag wel. Ik vind na lang zoeken, per ongeluk de juiste bushalte naar de camping. De aanhouder wint uiteindelijk toch…

 

Een gedachte over “Nog meer Granada

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s