Stoere cowboys in Tabernas

18 februari 2020: Almócita – Tabernas – San José 122 km

Na het overheerlijke avondmaal op Camping Almocita in goed gezelschap, is wakker worden onder een zwaar wolkendek, windvlagen en slechts 13 °C een kleine domper. Het is maar liefst 10 °C frisser dan gisteren. Het kan niet eeuwig zomer blijven in de wintermaanden, zelfs niet in Spanje. Jammer! Shorts en t-shirts vliegen tijdelijk terug in de kast. Onderweg naar Cabo de Gata, ga ik op zoek naar het wilde westen van Spanje. Dat ligt nabij Tabernas, 30 km ten noorden van Almeria. Het grillige landschap wordt gekenmerkt door rotspartijen, droge rivierbeddingen, ravijnen en hier en daar enkele cactussen en palmbomen. Dit is het laatste stukje woestijn van Europa.

Tabernas8

Tabernas5

De locatie leent zich sinds de jaren 50 uitstekend als decor voor het verfilmen van enkele beroemde Hollywoodprenten. Lawrence of Arabia, A fistful of dollars, The Good, The Bad and The Ugly en Indiana Jones zijn enkele beroemde films die op deze set tot stand kwamen. Ook Europese kaskrakers als Asterix en Obelix passeerden de revue. Het filmen gaat de dag van vandaag gewoon door. In totaal werden er meer dan 200 rolprenten en talrijke reclamespots ingeblikt. Het is niet verwonderlijk dat de ligging een inspiratie vormt voor enkele themaparken in westernstijl. Op korte afstand van elkaar liggen er 3: Western Leone, Oasys MiniHollywood en Fort Bravo (https://www.fortbravo.org/en/). Ik bezoek het laatste. De slotkilometer tot aan de ingang van Fort Bravo is off-road over een goed berijdbare zandweg.

Tabernas10

De prijzige tickets kosten 19,40 €. Alhoewel ik door een ruige cowboy prompt overhoop geknald wordt bij het naderen van de parking, kom ik toch assertief uit de hoek. Ik vertel de man aan de kassa dat ik op pensioen ben. Het werkt. De voordeelprijs bedraagt 15,90 €. Zowel de parking, 2 westernshows en een rit met paard en kar zijn inbegrepen. In de zomer geeft hetzelfde ticket toegang tot het zwembad. Er zijn enkele bungalows te huur en overnachten met een camper is toegelaten op het ruime parkeerterrein.

Ik start met een wandeling over het domein dat aangelegd is als een omvangrijke filmset. Het grondgebied is onderverdeeld in een Mexicaans dorp, een westers dorp en een indianendorp. Alle mogelijke constructies om opnames te maken voor spaghettiwesterns zijn voorhanden: kerken, saloons, een schavot, banken, kappers, een kerkhof, een gevangenis en zelfs een treinstation.

Tabernas3

Tabernas7

Tabernas6

Om 12 uur ’s middags start de eerste show in het saloon met de naam Mayfair. De voorstelling begint met 3 dansende can can dames waarna een toneelversie van een westernspektakel volgt. De acteurs, verkleed als cowboy voeren een komisch theaterstuk op in het Spaans dat gepaard gaat met alle ingrediënten van een spaghettiwestern. De bijbehorende scheldpartijen, gevechten en schietpartijen ontbreken uiteraard niet. Om 14.30 uur volgt er een shootout in de straten van het zanderige dorp.

Tabernas9

Tabernas4

De openluchtshow laat ik aan me voorbij gaan. Ik rijd verder naar Camping Los Escullos (https://www.losesculloscabodegata.com/en/) middenin het natuurpark Cabo de Gata. Het is een drukbezette, grote camping met alle mogelijke gemakken voor kampeerders. De bar, het restaurant en de kleine supermarkt zijn het ganse jaar open. In de buurt liggen mooie wandelroutes. Hopelijk ontdek ik deze trajecten morgen in het gezelschap van iets meer zon en hogere temperaturen dan vandaag.

Route Almócita – Tabernas – San José
Advertentie

3 gedachtes over “Stoere cowboys in Tabernas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s