Elche

27 februari 2020: Elche – Elche 0 km

28 februari 2020: Elche – Elche 0 km

29 februari 2020: Elche – Elche 0 km

Hier ben ik toch weer. De laatste dagen lijken wel op een stilstand en dat is het in feite ook. Na de onverwachte verjaardagsparty op donderdag, breng ik een dag in de zon door in de tuin van Casa Mimosa. Het is warm en hoewel het zwembad zich nog in wintermodus bevindt, test ik het toch uit. Het dak staat nog over het bassin, maar zwemmen met een afdak gaat ook. De temperatuur van het water draait op dit moment  rond 20°C. Hoewel het nog aan de frisse kant is, doet de afkoeling deugd. Nog een maandje geduld en dan is zwemmen elke dag aan de orde bij warmere watertemperaturen.

Vandaag is het opnieuw tijd voor actie. Elche verlaten zonder het stadscentrum te bezoeken is geen optie. ’s Werelds grootste palmbomentuin wil ik absoluut zien. Om er te geraken, is er openbaar vervoer beschikbaar. De bus vertrekt niet zover van mijn huidig onderkomen en brengt me tot op 500 m van het mooie stadspark. Elche is de stad bij uitstek als het over palmbomen gaat. Niet alleen in de beroemde palmbomentuin zijn ze massaal aanwezig maar ook daarbuiten.

Elche1

De palmentuin is Unesco werelderfgoed en werd al aangelegd in de 10de eeuw toen het nog een islamitische stad was. Het stadspark telt voor elke inwoner een palmboom. Dat zijn er ongeveer 200.000. De oudste bomen zijn bijna 300 jaar oud. Aan de rand van het stadspark stroomt de Rio Vinalopó.

Elche2

Deze 81 km lange rivier stroomt door de provincie Alicante en mondt uit in de zee ter hoogte van Santa Pola. Er zijn verschillende wandelroutes in de buurt van de rivier. De smalle rivier is een opvallende verschijning in het stadsbeeld van Elche. Het water stroomt als een kanaaltje doorheen een betonnen bedding met zowel aan de linker als aan de rechterkant honderden meters verharde ondergrond vol schilderkunst. Het lager gelegen verharde wandelpad is bereikbaar via trappen die op regelmatige basis aan beide zijden zijn aangebracht. Het  is een bijzondere ervaring om door deze oase van rust te wandelen. Onderweg zijn er verschillende bruggen, allemaal voorzien van de nodige graffiti. Joggers maken gretig gebruik van de autovrije rivierbedding om hun hobby uit te oefenen.

Elche5

Elche7

Elche6

Elche is meer dan een verzameling van palmbomen en de kunstmatige rivierbedding. In het oude stadscentrum vind je de basiliek van Santa Maria, een middeleeuwse verdedigingstoren en Arabische baden uit de 12de eeuw. Tussen deze historische gebouwen zijn er vele terrassen om even te genieten van een drankje in de zon. Ik bewonder de gebouwen enkel aan de buitenkant en stop af en toe voor een koffie, cola en tapas. Om terug te keren naar Casa Mimosa maak ik gebruik van een taxi. De taxistandplaatsen zijn hier en daar aan kleinere pleintjes terug te vinden. Op het moment dat het tijd is om terug te keren, is er geen enkele taxi te bespeuren. Gelukkig zijn de mensen uit de horeca altijd behulpzaam. Voor een koffie en een kleine fooi, belt men graag een taxi voor een “verloren” Belgische toerist, die geen Spaans spreekt…

 

Advertentie

4 gedachtes over “Elche

  1. Goh Ingrid, zal je “stukjes” gaan missen als dit zo doorgaat. Een soort “Partir c’est mourir un peu” als het ware. Wij staan voor het weekend in Valkenburg Zuid Limburg. Slecht weer as usual maar wel gezellig in de Challenger. Morgen weer naar huis want maandag vroege dienst op de Dierenambulance Den Bosch. Ach ja, het leven van een pensionado gaat niet over rozen 😂.
    Succes met de thuisreis

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s