En route door Zwitserland

16 juli 2020: Luzern – Martigny 230 km

Ook vandaag is de regen opnieuw van de partij. De stortbuien van gisteren hebben plaats gemaakt voor een miezerig weertype. Gelukkig is er beterschap op komst. Het wordt hoogzomer in Frans Zwitserland met temperaturen tussen 27 en 30 graden. Ik ben nu al in blijde verwachting. Er staat vandaag een rit met veel tussenstops op de agenda. De weersomstandigheden spelen weinig rol.

Na een aantal kilometers prikkelt een vreemde alcoholgeur mijn reukorgaan. Ik stel me pas vragen bij de eerste tussenstop. Een onderzoek dringt zich op. De corona-werende middelen in de bus leiden een eigen leven. De alcoholgel is omgevallen en de halve inhoud ligt verspreid in de kast. De bewuste kast is gegarandeerd corona vrij.

Ik stop voor het eerst in Brienz. Het is een typisch Zwitsers chaletdorp aan de Brienersee. Het meer staat bekend omwille van zijn turquoise kleur en bevindt zich in het hart van het Berner Oberland tussen Brienz en Interlaken. Het dorp ligt tussen rotsachtige bergflanken en is omringd door weiden en bossen. Het is een uitstekende omgeving voor mooie wandeltochten. Ik wandel eerst een stuk langs het indrukwekkende meer en ga daarna op zoek naar een bankautomaat in het kleine centrum. Het wordt stilaan tijd om Zwitserse Franken (CHF) te scoren. De munteenheid omzetten naar Euro’s is makkelijk. Beide munten hebben dezelfde waarde. Tellen hoeft niet.

De volgende tussenstop in Interlaken is van zeer korte duur. Parkeren blijkt een probleem. Er is plaats genoeg, maar ik kan niet betalen. De parkeerautomaten aanvaarden geen bankbiljetten en dat is alles wat ik heb meegebracht uit de bankautomaat van Brienz. Euro muntstukken passen niet in het toestel. De meest populaire activiteit in Interlaken is paragliden boven de stad. Er zijn verschillende bedrijven die paraglide-vluchten aanbieden. Het heeft wellicht met het weer te maken, maar ik spot helemaal niks in de lucht, op een reuzenrad na.

Onderweg naar Saanen, een bekend wintersportdorp in de buurt van Gstaad, komt de eerste “dwergpas” op mijn weg. Het is nog niet spectaculair maar sommige bochten mogen er al wezen. Het smaakt naar meer. Het landelijke dorp ligt in een idyllische omgeving met enkele beschermde natuurgebieden. De mooie historische dorpskern met zijn nauwe steegjes krijg ik bij de afdaling vanaf de bergwand niet te zien.

De laatste tussenstop is de Pissevache-waterval in Vernayaz. Deze 114 m hoge waterval is goed te zien vanop de weg en zeker een pauze waard. Het is niet de enige waterval in de buurt. Een wandeling door Les Gorges du Durnand brengt je langs maar liefst 14 watervallen. Het mooie wandelpad door de kloof is een aaneenschakeling van houten bruggen en 300 trappen. Dat is misschien een idee voor morgen.

Overnachten doe ik op TCS Camping in Martigny (https://www.tcs.ch/fr/camping-voyages/camping-insider/campings/tcs-campings/camping-martigny.php). De camping ligt vlakbij de stad en op loopafstand van winkels en de nodige restaurants. De vriendelijke receptioniste geeft informatie over de omgeving en een kortingsboekje voor restaurants, winkels en activiteiten in de omgeving. Dat is mooi meegenomen.

Route van Luzern naar Martigny
Advertentie

4 gedachtes over “En route door Zwitserland

  1. Geniet van deze mooie reis en hou het veilig,  wij houden het deze keer kort bij huis en fietsen in Holland.Vele groetjes en in geniet mee van jou mooie reizen.Verzonden vanaf mijn Samsung Galaxy-smartphone.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s