De kleinste wijngaard ter wereld

17 juli 2020: Martigny – Heremence 50 km

Vandaag ontmoet ik Claude (https://linktr.ee/swissworldtour) , een backpacker in hart en nieren. We maakten reeds kennis tijdens de wintermaanden in Spanje. Claude trekt te voet de wereld rond maar moest in de winter noodgedwongen zijn trip onderbreken omwille van het corona virus. Hij keerde terug naar zijn thuisbasis in Zwitserland. De man is bereid om 4 dagen met me op te trekken en alle mooie plekjes in de buurt te tonen. Nee, tante Sofie, hij is niet mijn vriend, maar wel een hele goede gids.

Claude leidt me naar Saillon, een bijzonder stadje met een middeleeuws karakter. De plaats ligt in een dal tussen de fruitbomen en de wijngaarden in de buurt van de Rhône. In de 13de eeuw werd Saillon omringd door stadsmuren die gedeeltelijk overeind zijn gebleven. Een groot stuk van de muren is bewaard gebleven maar grotendeels verstopt tussen de huizen. Wij beklimmen de toren waar het mooie dal volledig tot zijn recht komt.

De kleinste wijngaard ter wereld bevindt zich eveneens in Saillon. De oppervlakte is slechts 1,67 vierkante meter groot en telt amper 3 druivenranken, omringd door 3 speciale stenen: eentje van de Chinese muur, eentje van de Berlijnse Muur en eentje van een Egyptische pyramide. Abbé Pierre werd eigenaar van de speciale wijngaard na de dood van een Franse acteur. Abbé Pierre wilde druivensap zonder alcohol maken van de beperkte oogst, maar dat past niet in een Zwitserse regio waar wijn de nationale trots is. Als oplossing schenkt hij de kleinste wijngaard ter wereld aan de Dalai Lama die er op bezoek komt. Sindsdien komen er veel beroemdheden op bezoek die allemaal een boodschap achterlaten op honderden bordjes. De druivenoogst wordt elk jaar vermengd met de oogst van een andere wijngaard en de gebottelde flessen worden genummerd.

Claude is opgegroeid in deze streek en toont me in de buurt van Saillon een bijzondere waterval die voortspruit uit de grot van de reuzen. Het is een speciale plek voor Claude. Zijn grootvader maakte er een openbare doucheplek in de buitenlucht door er een metalen kapstok te plaatsen met zijn initialen. Het hangt er nog steeds.

Tussen Sion en Sierre ligt het grootste ondergronds, natuurlijke bevaarbare meer van Europa. Het meer is 300 m lang. Sinds 1949 is het meer te bezoeken per boot. In corona tijden is online reserveren een noodzaak, maar voor ons niet. Claude slaagt erin om nog 2 zitplaatsen te bemachtigen. De boottocht wordt beschouwd als openbaar vervoer en een mondmasker is verplicht. De gids die de boot bestuurt, vertelt allerlei wetenswaardigheden over de geologie en de verschillende steensoorten op het plafond. In het heldere water zwemmen forellen. Aan het einde van de onderwatergrot is een platform waar soms concerten worden gegeven. De plek kan geboekt en afgehuurd worden voor speciale gelegenheden.

We overnachten op een aparte camping op 1600 m hoogte net onder de Grande Dixence. Dat is een grote dam. Er is een mooi kampeerterrein aan restaurant Val-des-dix (https://www.val-des-dix.com/restaurant). Het terrein is voorzien van alle comfort en wordt omgeven door bergen die bevolkt zijn met zwarte koeien, hoorbaar aan hun typische bellen. Als afsluiter van de dag genieten we van een wijntje. Hoe kan het ook anders in een wijnstreek als deze…

Route van Martigny naar Heremence

8 gedachtes over “De kleinste wijngaard ter wereld

  1. Boeiend verslag weer , kan me voorstellen dat een flesje wijn van dat kleine wijngaardje niet goedkoop zal zijn . Het weer valt precies ook goed mee dus genieten maar 😊

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s