De Grande Dixence Dam

18 juli 2020: Heremence – Savièse 45 km

Camping Val-des-dix ligt in een dal tussen indrukwekkende bergen op een hoogte van 1600 m. Maar het meest in het oog springende bouwwerk blijft ongetwijfeld de Grande Dixence Dam die nog een stuk hogerop ligt. Om de dam te bereiken moeten we nog 764 m klimmen op een kleine 6 km. Dat is steil. Mijn Zwitserse compagnon is nog steeds van de partij en leidt me over de berghellingen via verschillende haarspeldbochten naar de voet van de bewuste stuwdam.

Onderaan de dam is een grote parking. De machtige constructie met een hoogte van 265 m komt nu helemaal tot zijn recht.

De hoge dam vormt een 4 km lang stuwmeer met de naam Lac des Dix. Het statige meer verzamelt al het smeltwater van de omliggende gletsjers en bezorgt 20 % van de Zwitserse gezinnen elektriciteit. Om het hoogste punt van de dam te bereiken op 2364 m zijn er 2 mogelijkheden: een steile bergwandeling van ongeveer een uur of de kabelbaan. Wij kiezen voor de eerste optie. Het wordt van in het begin een moeizame tocht. De hoogte speelt me onmiddellijk parten. Met een licht gevoel in het hoofd, ben ik van bij de eerste meters buiten adem. Claude heeft er geen last van. Als inwoner van deze streek zijn dit soort hoogtemeters voor hem kinderspel. Hij spot een beetje met de kleine bergjes in België, maar wacht me steeds geduldig op. Eens boven volgt er een buitengewoon panorama over het grootse meer met op de achtergrond de besneeuwde bergen. Voor de afdaling nemen we het zekere voor het onzekere. We kiezen resoluut voor de kabelbaan. Een enkel ticket kost 5 €.

In de buurt van het hoogste stuwmeer van Europa liggen de aardpiramides van Euseigne. Door de jaren heen werden deze rotsblokken door regen- en smeltwater blootgelegd. Het resultaat is een fascinerend natuurfenomeen aan de ingang van het dorpje Euseigne. De doorgaande weg loopt er gewoon doorheen.

Na een vermoeiende bergtocht en een korte stop aan de piramides is er tijd voor ontspanning. Claude wil me laten kennis maken met de typische Zwitserse raclette. De traditionele manier om het simpele gerecht te bereiden is kaas smelten boven een houtskoolvuurtje, afschrapen met een mes om de portie vervolgens op een bord laten glijden. Raclette wordt gegeten met een in de schil gekookte aardappel. Er wordt traditioneel wijn of thee bij geserveerd. Het is een eenvoudige maar heerlijke maaltijd.

Aan het einde van de dag begeven we ons naar een parking in Savièse. Het is er toegelaten om gratis te overnachten. De parking biedt een geweldig uitzicht op enkele bergtoppen waaronder de Matterhorn met een hoogte van 4478 m. Er is geen website van de parking maar de plek is terug te vinden op de app van Campercontact onder het nummer 64336. In deze prachtige omgeving is genieten van het uitzicht met een glas wijn een eenvoudige opdracht.

Route van Heremence naar Savièse
Advertentie

5 gedachtes over “De Grande Dixence Dam

  1. Wat een interessant verslag weer Ingrid. Waar haal je toch steeds die relevante info vandaan? En wat leuk zo’n tocht met een autochtoon en dan dat eten 👍

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s