De suone Torrent-Neuf

19 juli 2020: Savièse – Visp 50 km

De ochtend op de camperplaats in Savièse begint goed. Enkele meters naast de bus wordt een kleine tent opgezet. Er wordt een wijnproeverij georganiseerd. De streek staat bekend om zijn uitstekende wijnen en proeven is een must, zelfs op dit onchristelijk uur. De proeverij is van korte duur want Claude heeft vandaag een stevige wandeling in petto, nl de suone Torrent-Neuf. De tocht is slechts 6 km lang. Vermits we nog terug moeten naar de parking om het busje op te halen, doen we het dubbele aantal kilometers. De route werd oorspronkelijk aangelegd in het jaar 1430 met een geheel andere reden dan vandaag. Het was een gewaagd irrigatieproject met als doel de landerijen in de regio te bevloeien. De wandeling begint in Binii en gaat de eerste kilometers stroomopwaarts door het bos.

Het pad is oneffen en de boomwortels vormen kleine hindernissen. Mijn Zwitserse compagnon heeft het vandaag op mijn schoeisel gemunt. Wie wandelt er nu in godsnaam met sandalen, vraagt hij zich meermaals hardop af…

De wandelroute met adembenemende panorama’s is gevarieerd. Soms stappen we over houten loopvlonders langs de rotswanden.

Er zijn 4 spectaculaire hangbruggen verwerkt in het traject. De lengte van elke brug draait om en bij de 100 m. Omdat de overspanning erg smal is, gelden er corona maatregelen. Het is verboden om elkaar in tegengestelde richting te kruisen. Om die reden ontstaan er af en toe wachtrijen aan beide kanten van de hindernis.

Even voorbij de helft van de route staat de Notre Dame. De naam doet denken aan de Parijse kathedraal. Dit is een kleiner exemplaar, maar daarom niet minder mooi. Bij onze passage komt er een verbluffend geluid uit de klok die net geluid wordt.

De tocht is niet zo moeilijk en vrij vlak. Het hoogteverschil bedraagt slechts 197 m. Door de steile rotswanden, aanzienlijke kloven en fors bewegende hangbruggen is de wandeling wellicht niet weggelegd voor vakantiegangers met een ernstige vorm van hoogtevrees. Net voor het einde van het traject volgt een tunnel die leidt naar een uitnodigend terras. Bij een temperatuur van bijna 30 graden is een ijsje welkom. De verrassing is groot als we een cornetto uit Tielen aangeboden krijgen.

Na de nodige verfrissingen vatten we de terugweg aan om vervolgens naar de volgende slaapplaats te rijden. Dat wordt Camping Mühleye in Visp (http://www.camping-visp.ch/home.php). Het is een mooi kampeerterrein met zwembad en goed sanitair. Enkel de WiFi laat wat te wensen over. Het is een hele klus om een verhaaltje te schrijven en foto’s te uploaden. Ik maak noodgedwongen gebruik van het 4G netwerk van Claude. Merci.

 

Route van Savièse naar Visp
Advertentie

5 gedachtes over “De suone Torrent-Neuf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s