Naar het mondaine Zermatt

20 juli 2020: Visp – Zermatt – Ulrichen 110 km

Het is de laatste dag dat Claude me vergezelt. Hij plant een uitstap naar Zermatt, een van de meest mondaine skioorden in de Zwitserse Alpen aan de voet van de Matterhorn. De bewuste bergtop is zonder twijfel een van de beroemdste ter wereld. In de reclamewereld wordt gretig gebruik gemaakt van zijn unieke vorm om overal op aarde allerlei producten aan de man te brengen. Al in 1908 kwam Theodor Tobler op het idee om een stuk chocolade te ontwerpen naar de vorm van de Matterhorn. De bekende Zwitserse toblerone chocoladereep met als belangrijkste ingrediënten chocolade, nougat, amandelen en honing, heeft er zijn opvallende driehoekige vorm aan te danken.

Foto: Claude Bridy

Naar Zermatt rijden, vraagt enig denkwerk. Het luxe skidorp is namelijk bijna volledig autovrij. De enige voertuigen die er rondrijden, op die van de hulpdiensten na zijn elektrisch. Omdat het woord “ambulance” op de bus schilderen nogal verregaand is, bedenkt Claude een plan. In Täsch, op enkele kilometers van Zermatt zijn tal van parkings met taxi mogelijkheden naar het toeristisch centrum van Zermatt. De parking is gratis, maar de taxi daarentegen niet. De prijzen van de taxi draaien rond 18 € per persoon voor een retourtje.

Het middelpunt van Zermatt is een aaneenschakeling van terrassen, hotels en winkels van bekende merken. Een glimp in de etalage van Rolex leert ons dat een simpele horloge tot 19.000 CHF kost. Een kleine optelsom vertelt me dat de prijs gelijk staat aan zo’n 1,5 jaar reisplezier. Dan maar niet…

Even voorbij het stadscentrum begint een reusachtig wandel- en skigebied. De omgeving van de Matterhorn wordt ook wel eens het “Matterhorn glacier paradise” genoemd. Het is het grootste en hoogste zomerskigebied van Europa. Heel wat nationale skiteams komen ernaar toe om zich het ganse jaar door te trainen. Voor ons is wandelen de enige optie. Nochtans is er een gloednieuwe kabelbaan, maar zoals het een luxe-dorp betaamt, zijn de prijzen navenant. Het prijskaartje bedraagt tussen 75 € en 100 € afhankelijk van het seizoen.

Het dorp ligt op een hoogte van 1608 m. Naar boven wandelen brengt een serieus hoogteverschil op korte tijd met zich mee. Net zoals bij de Grande Dixence Dam, bevangt het me onmiddellijk. Ik voel me meteen licht in het hoofd en kortademig. De wandeling in de mooie bosrijke omgeving is van korte duur, maar daarom niet minder mooi.

Na 4 dagen is het tijd om afscheid te nemen van Claude. Aan het treinstation van Brig scheiden onze wegen onherroepelijk. We spreken af dat we elkaar vroeg of laat weer ontmoeten. Het blijft koffiedik kijken of het er ooit van komt. Voor fervente reizigers die graag hun eigen weg gaan, is dat niet zo evident. Ik heb in ieder geval van elk moment genoten. Nogmaals dank!

De dag eindigt op Camping Nufenen (http://www.camping-nufenen.ch/) in Ulrichen. Het kleine, maar verzorgde kampeerterrein ligt op korte afstand van de Furkapas, maar dat is een ander verhaal…

Route Visp – Zermatt – Ulrichen
Advertentie

2 gedachtes over “Naar het mondaine Zermatt

  1. Heel mooi is Zermatt met zijn Matterhorn, maar ook zo duur. Aan de andere kant van de berg is Italië en is de berg even mooi maar veel veel veel goed koper, Breuil-Cervinia, In de winter is dit een gezamenlijk skigebied ,maar iedereen komt aan de Italiaanse kant iets eten en drinken alleen al om de prijs. Ik ben echt jaloers op u , om op deze mooie plaatsen weer te komen. Ik ben aant denken om ook nog eens terug naar Zwitserland te gaan. Met hulp van onze Jul ,en opslag van mijn pensioen moet dat lukken

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s