Over de Furkapass en de Oberalppass

21 juli 2020: Ulrichen – Churwalden 145 km

De Belgische feestdag belooft een spannende dag te worden in de Zwitserse Alpen. De voorbije dagen was het volop zomer met broeierige temperaturen tot 30 graden. Vandaag zijn de voorspellingen iets minder rooskleurig. De temperaturen blijven vrij zomers maar er komt regen aan. Veel maakt het niet uit. Op de planning staan een paar boeiende bergritten. In de bergen is het sowieso een pak frisser. Ik zet koers naar de Furkapass met een hoogte van 2431 m. De col verbindt Gletsch met Andermatt en is 32 km lang. De bergweg behoort tot een oude handelsroute en werd reeds gebruikt in de Romeinse tijd. Op het einde van de 19de eeuw werd er werk gemaakt van een verharde weg. In 1964 was de Furkapass het decor van een wilde achtervolgingsscène in de James Bond film Goldfinger met Sean Connery in de hoofdrol. Een achtervolging ga ik er niet van maken. De col is te mooi om over te razen. Traag rijden en genieten van de omgeving is veel leuker.

Net voor de top van de Furkapass ligt Hotel Belvédère (2269 m), een beetje gewrongen in een bocht. Dat is het sein om wat langer te stoppen. Aan de overkant is een ruime parking, die naar de bekende Rhônegletsjer leidt.

Wie de souvenirshop door loopt, krijgt via het terras een mooi uitzicht op de witgrijze gletsjer en het gletsjermeer.

Wie er 9 € voor over heeft, kan een bezoek brengen aan de jaarlijks opnieuw uitgeboorde tunnel in de gletsjer. Het schijnt spectaculair te zijn, maar de prijs is een beetje te hoog naar mijn zin.

Om en rond de top van de bergcol zijn voldoende stopplaatsen om het fascinerende panorama te bewonderen. Ondanks de mindere weersvoorspellingen blijft het droog bij aangename temperaturen. Het is tijd voor een tas koffie op het terras van Hotel Tiefenbach in het gelijknamige dorpje.

Niet lang na de spectaculaire afdaling van de Furkapass volgt de Oberalppass. Deze bergcol heeft een hoogte van 2044 m en een lengte van 21 km. De aanleg van de weg, gebeurde haast gelijktijdig met die van de Furkapass. Bij de top ligt een stuwmeer in een groene vlakte. Het meer is 1200 m lang en het krioelt er van de forellen. Jammer genoeg heb ik deze hotspot gemist. Het is kunst – en vliegwerk om op de bochtige weg te letten en tegelijkertijd je eigen gids te zijn.

Het is tijd om op zoek te gaan naar een locatie voor de nacht. Het wordt Camping Pradafenz (https://pradafenz.ch/) in Churwalden. Het is een mooie terrassencamping met een prachtig uitzicht en uiterst modern sanitair. Vlakbij het kampeerterrein vertrekt een kabellift naar een hoger gelegen bergmeertje en de langste rodelbaan van Zwitserland met een lengte van 3060 m. Als de weersomstandigheden het toelaten, zit een vlucht naar hogere oorden er morgen wellicht in…

Route van Ulrichen naar Churwalden
Advertentie

3 gedachtes over “Over de Furkapass en de Oberalppass

  1. Ha Ingrid!
    Wat een verrassing toen ik vorige week een “alert” ontving met de mededeling dat er een nieuw “Toeren met ons busje” verslag online stond!
    Super stoer en dapper van jou om in deze tijden de kuierlatten te nemen.
    Inmiddels geniet ik alweer een week in stilte mee van jou reisverslagen en prachtige plaatjes en wens ik je een voorspoedige reis vol mooie avonturen en ontmoetingen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s