Van Lienz naar Haus Katris

26 juli 2020: Lienz – Mauterndorf 120 km

Lienz ligt aan de voet van de Dolomieten. De kleine stad met 12.000 inwoners is de hoofdstad van Oost-Tirol. Het opmerkelijkste gebouw is ongetwijfeld Schloss Brück dat even buiten het centrum, hoog boven de stad uittorent. De middeleeuwse burcht dateert uit de 13de eeuw en had in die tijd vooral een strategische functie. Volgens Maps.me, de app die me overal de weg toont ligt het kasteel slechts 2,5 km van Camping Falken. Het is tijd voor een ochtendwandeling. Mijn tocht brengt me naar het pittoreske centrum van Lienz met zijn mooie winkelstraten. Het ligt er op zondag verlaten bij.

Zoals elk zichzelf respecterend wintersportdorp heeft ook Lienz verschillende skiliften. Net voorbij het centrum liggen de 6,5 km lange rodelbaan en een kabelbaan broederlijk naast elkaar.

Het symbool van de stad, Schloss Brück ligt even verder op een heuveltop tussen het groen op een hoogte van 711 m boven de zeespiegel. Het typische middeleeuwse kasteel heeft hoge verdedigingsmuren, karakteristieke kantelen, een wachttoren en een versterkte toegangspoort. Vanaf de wachttoren is bijna het hele Lienzer dal te overzien. Binnenin is een stadsmuseum ondergebracht dat in de zomermaanden dagelijks te bezoeken is.

Na een fikse wandeltocht en een bezoek aan dit middeleeuws monument is het tijd om op te krassen. Ik rijd naar Mauterndorf, waar ik traditioneel overnacht op de parking van Haus Katris (https://hauskatris.eu/mobile/van-harte-welkom/) bij Kris en Katy. De gastvrouw laat me weten dat de spaghetti bolognaise al pruttelt. Zorgen voor aangepaste drank is het minste wat ik kan doen. Onderweg enkele flessen wijn inslaan, is snel gebeurd.

Het tolvrije traject naar Mauterndorf duurt ongeveer 2 uur en heeft nog een mooie verrassing in petto in de vorm van de Katschberg. De 1641 m hoge bergpas verbindt het Katschtal in Karinthië met de Lungau in het Salzburger Land. De col is niet zo hoog, maar het stijgings- en dalingspercentage van 15% maakt de pas bij momenten enigszins venijnig. Vooral de afdaling richting Mauterndorf is een verrassing van formaat. Zelfs in 2de versnelling is voortdurend bij remmen een must.

Het is altijd leuk om bij Kris en Katy aan te komen en bij te praten. Deze keer duurt het verblijf langer dan een nacht omwille van de vereiste corona test voor Bosnië-Herzegovina. Katy heeft bekomen dat ik bij de plaatselijke dokter terecht kan. In afwachting van het testresultaat, blijf ik wat langer plakken dan gewoonlijk. Ook dat heeft Katy voorzien. Ze bezorgt me een LungauCard waarmee tal van activiteiten in de buurt gratis zijn. De avond begint met een wijntje en een beknopte cursus in de tuin over de bezienswaardigheden in de buurt. Thanks Katy!

Route van  Lienz naar Mauterndorf
Advertentie

2 gedachtes over “Van Lienz naar Haus Katris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s