Rust aan de oevers van de Neretva

7 augustus 2020: Blagaj – Zitomislici 19 km

8 augustus 2020: Zitomislici – Zitomislici 0 km

De laatste dagen zijn doorspekt met luie activiteiten. Ik verblijf sinds gisteren op Autocamp Greenpark (https://greenpark.ba/) in Zitomislici op korte afstand van Mostar. De camping bestaat nog maar 4 jaar, maar het is een heus pronkstuk. De eigenaar doet er alles aan om het kampeerterrein zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het begint al aan de inrijpoort. Die doet vermoeden dat het domein ondergebracht is in de tuinen van een oud kasteel. Niets is minder waar. De uitbater en zijn handlangers zijn gewoon handig. Ze vinden het leuk om allerlei projecten te bedenken die het domein verfraaien.

Dat is ook te zien op het kampeerterrein. Her en der zijn watervalletjes, mini huisjes en houten bruggen gebouwd.

De kampeergrond grenst aan de oevers van de Neretva rivier. Aan de rand van het water zijn picknickplekken en barbecues voorzien. De rivier zorgt voor heerlijke verkoeling tijdens de hete zomerdagen. Wie wil kan in het koele water duiken of kanovaren. Er zijn kano’s ter beschikking voor de gasten. Centraal op de camping bevindt zich het mooie openlucht restaurant. Er wordt de hele dag eten en drinken geserveerd en de heerlijke geuren komen je al van ver tegemoet. Ik breng er een leuke avond door met de eigenaar en enkele medewerkers.

Het bezoek aan Autocamp Greenpark heeft een bijkomende reden. Ik wil graag kennismaken met de Ciro fietsweg van Dubrovnik naar Mostar. Het traject is 150 km lang en loopt over de oude spoorwegroute. Er zijn nog steeds overblijfselen van het oude spoorwegverleden zoals vroegere stations, tunnels en spoorwegbruggen. Voor de hobbyfietsers is er een vlot berijdbare hoofdroute. Geroutineerde mountainbikers kunnen kiezen voor een iets avontuurlijker traject. Verschillende organisaties organiseren begeleide fietstochten. In corona tijden is het lastig om zo’n organisatie te pakken te krijgen en mijn opzet mislukt jammer genoeg. Volgende keer probeer ik het opnieuw want het lijkt een bijzondere belevenis.

De alternatieve activiteit is lui aan de rivier liggen met een boek. Dat is ook niet mis in zo’n mooie omgeving.

Morgen neem ik afscheid van deze groene oase en probeer ik Montenegro binnen te geraken.

 

De route van Blagaj naar Zitomislici
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s