De boerderij

3 januari 2021: Tomar – São Pedro de Tomar 11 km

Het vriest al enkele nachten op rij. Pas in de late voormiddag stijgt de temperatuur boven 0 graden. Tot die tijd blijf ik knus in bed met een boek. Eens de zon doorbreekt, warmt het snel op. Dat is het sein voor een 2de verkenning van het middeleeuws centrum in Tomar. Deze keer ga ik niet dwars door het Moucão park, maar via de Romeinse bogenbrug over de Nabão rivier.

Romeinse brug over de Nabão rivier, Tomar

Het oude centrum van Tomar heeft gezellige, smalle straatjes waar het aangenaam vertoeven is. De nauwe steegjes zijn normaal voorzien van leuke winkels en terrassen die voor de nodige bedrijvigheid zorgen. Omwille van de corona perikelen zijn weinig zaken geopend, zeker op zondag. Door de luidsprekers weergalmt overal vrolijke muziek die de sfeer enigszins bevordert.

Oude stadscentrum Tomar

De lage deuren aan een aantal woningen zijn opvallend. Zelfs met mijn 1.65 m is het bukken geblazen om sommige huizen te betreden.

Oude stadscentrum Tomar

Het middelpunt is het plein Praça da República. De hele oude stad is gebouwd in een kruisvorm rond deze kern. Aan elk uiteinde liggen kloosters en kerken. De Tempeliers hebben indertijd hun beste beentje voorgezet op bouwkundig vlak. Op het centrale plein is de São João Baptista kerk te bewonderen.

Praça da República, Tomar
São João Baptista kerk, Tomar

Het lijkt me geen tof plan om alle kloosters en kerken af te lopen. De keuze is snel gemaakt. In het zuiden aan de rand van het Várzea Grande plein, ligt het Convento de São Francisco. Dit klooster geeft onderdak aan het Museu dos Fósforos (het lucifermuseum) en het wekt mijn nieuwsgierigheid. Aan de rechterkant van het langgerekte gebouw is een kerk. Aan de kerkelijke gezangen te horen, is de misviering volop aan de gang.

Convento de São Francisco, Tomar

Aan het linkse uiteinde van het gebouw staat de grote poort die toegang geeft tot het binnenplein open. In dit gedeelte is het lucifermuseum gehuisvest.

Convento de São Francisco, Tomar

Het museum is vandaag uitzonderlijk gesloten, maar er is een bijkomende verrassing. Op hetzelfde binnenhof bevindt zich een bijzonder atelier. Hier bakt men op ambachtelijke wijze potten en tegels. Enkele vrouwen, die aan het werk zijn nodigen me uit voor een bezoek.

Potten en tegel atelier, Tomar
Potten en tegel atelier, Tomar

Naast de potten en tegels in het assortiment speelt het atelier handig in op de aanwezigheid van het lucifermuseum. Luciferdoosjes worden origineel aangekleed met een artisanaal tegeltje van Tomar aan de bovenkant. De doosjes zijn te koop voor minder dan 2€. Dat is te verwaarlozen voor zoveel ambachtelijk werk. Als afsluiter van het stadsbezoek aan Tomar, is er koffie en gebak op het terras van een plaatselijk koffiehuis.

Ik heb geen zin om nog een volgende koude nacht door te brengen in de bus met het risico om zonder verwarming te vallen bij gebrek aan elektriciteit. Bovendien moet er dringend gewassen worden en snak ik naar een verkwikkende douche. Na een korte studieronde ontdek ik op 11 km van de huidige locatie een boerderij waarvan de eigenaars enkele campers toelaten op hun erf. Voor de 2de dag op rij is verhuizen aan de orde. De nieuwe stek heet Quinta das Lameiras in São Pedro de Tomar. De kampeerboerderij verkoopt zelfgeteelde biologische groenten. Kakelende kippen en klokkende kalkoenen zijn mijn naaste buren. Er is elektriciteit en wassen of douchen is geen probleem. Aan het eind van de dag ben ik helemaal herboren.

Route van Tomar naar São Pedro de Tomar
Advertentie

5 gedachtes over “De boerderij

 1. Wat dapper van jou om nu op pad te gaan, hoop dat de reis dat brengt wat je hoopt. Er zullen denk ik niet veel mede camperaars zijn, naar je kunt wel heerlijk op verkenning gaan in alle rust. Succes gewenst en hoop dat het in het zuiden warmer is.

  Groet Gerda

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoe bedenk je het….. een lucifer museum😲
  Maakt me nieuwsgierig.
  Hier ook koud, regen, hagel.
  Wij bezochten vandaag het spoorweg 🚂museum in Gijon. Zondag open&gratis 😉
  Niet spectaculair, maar het feest was de treinreis met kleindochter 🥳
  Geniet van de wasserij, schoon verder

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s