L’Ampolla en storm Justine

30 januari 2021: L’Ampolla – L’Ampolla 0 km

31 januari 2021: L’Ampolla – L’Ampolla 0 km

L’Ampolla is een leuk en vriendelijk dorp om te verblijven al is de harde wind van tijd tot tijd een spelbreker. Dat er veel zorg besteed wordt aan de uitstraling van de kleine gemeente leidt geen twijfel. Camping Ampolla Playa ligt 1,5 km van het centrum. Ik ga op verkenning. De weg naar het centrum loodst me via een langgerekte strandboulevard die op verschillende plekken kleine verrassingen in petto heeft. In het park van L’Ampolla staat de bronzen sculptuur van een zittende man die een boek leest. Het beeldhouwwerk valt op omwille van de onevenredig lange ledematen. Het draagt de toepasselijke naam “de lezer van Odyssee”.

De lezer van Odyssee

Even verderop staat een volgend standbeeld. Het stelt paus Adrianus VI voor die uitkijkt over de zee. Paus Adrianus VI is de enige Nederlandse paus in de geschiedenis. Hij bezocht L’Ampolla in 1522.

Paus Adrianus VI op bezoek in L’Ampolla

De terrassen van enkele gesloten strandrestaurants leiden naar een mooi, hoger gelegen strandpad met uitzicht over de zee. De zandstrook vertelt een stukje geschiedenis over de Spaanse burgeroorlog die van 1936 tot 1939 woedde. De goed geconserveerde bunker is een stille getuige van deze strijd.

Strandweg L’Ampolla
Bunker uit de Spaanse burgeroorlog

De jacht- en vissershaven is de laatste barrière voor het centrum. Er liggen tal van plezierboten, maar ook vissersboten maken deel uit van het “botenpark”. De visvangst in L’Ampolla blijft een belangrijke bron van inkomsten. Er is elke werkdag verse vis te verkrijgen bij de visafslag.

Jachthaven L’Ampolla

Het stadje is vrij verlaten alhoewel de meeste bars, restaurants en winkels gewoon open zijn tot 16.00 uur. De corona pandemie heeft wereldwijd gevolgen voor de plaatselijke economie en dat zal jammer genoeg nog even duren.

De corona restricties zijn in Spanje overal anders en ze veranderen bijna dagelijks, soms geheel onverwacht. Ik heb er genoeg van om alle regels elke dag opnieuw te bestuderen en nadien tot de constatatie te komen dat er weer dingen veranderen. Reizigers die graag langer op dezelfde plaats blijven, hebben er weinig last van. Rondzwerven is moeilijker en in de huidige omstandigheden verre van ideaal. De planning is onderweg al dikwijls aangepast en bijgesteld. De voorziene speciale wandelingen-route door Spanje en Portugal viel deels in het water omwille van de weersomstandigheden en de pandemie. Anderzijds leverde het wel enkele mooie alternatieven op. Ondanks het koude weer is het tijd om weer naar België te verkassen. Justine houdt me nog even in de tang. De storm zorgt voor hevige windstoten en het busje schudt soms heftig op en neer. Rijden onder deze omstandigheden is niet zo’n goed idee. Hopelijk volgt morgen de aftrap voor de lange terugreis. In Frankrijk zijn de coronaregels ook niet van de poes. Het lijkt beter om voor een keer autosnelwegen te nemen voor de transit. Hierbij eindigen de blogverhaaltjes van deze trip. Dank je wel om mee te reizen. De talrijke reacties doen me steeds plezier. We “lezen” elkaar weer bij de volgende ontdekkingsreis.

Storm Justine
Advertentie

25 gedachtes over “L’Ampolla en storm Justine

 1. Veilige terugreis Ingrid.
  Normaal trekken wij ook rond tijdens de wintermaanden, maar nu even niet.
  Gebruiken deze tijd dan maar om wat achterstallig onderhoud uit te voeren aan ons huis. We wonen in de buurt van St. Hubert, dus een winter thuis uitzitten is niet echt een straf.
  Zal je reisverhalen wel missen. Vooral de wandelingen die ik netjes bewaar tot we deze zelf kunnen uitproberen.
  Vele groetjes,
  Rita

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat jammer……. dat het voorbij is 😦 het laatste verhaaltje voor de snel-weg.
  Vooral voor jou helemaal jammer dat je niet alle wandelingen hebt kunnen lopen, maar een goede reden om in ‘betere tijden’ terug te komen.
  Fijn dat je de heenweg langs de noordkust hebt gekozen, ik heb mooie herinneringen aan onze kerst-lunch met overheerlijke champagne.
  Dat was in week 1, geel.
  Nu is het week 7, weer geel.
  Deze week gaat Pola de Siero sluiten, rood dus?
  Ik blijf stil zitten, in mijn bubbel, kijk iedere dag verlangend naar mijn camper op de oprit.
  Ik hoop dit voorjaar ? naar Nederland te kunnen rijden en kom dan zeker over Belgie, als ik erin mag 😉
  Deze week gaan de Andy’s zaadjes de grond in!
  Ik wens je voorspoedige thuisreis en DANK voor alle verhalen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Dank je wel voor alle verhalen en wandelingen. Wij hebben in de zeer nabije toekomst ze ook te kunnen maken.
  Goede terugreis, hopelijk zonder teveel hindernissen.
  Thea Pompen

  Geliked door 1 persoon

 4. Bedankt voor je mooie verhalen, ik heb er van genoten. Kan me voorstellen dat naar huis gaan op dit moment de beste keuze is. Ik hoop je nog eens ergens tegen te komen.
  Goeie reis Ingrid.

  Geliked door 1 persoon

 5. dank voor je reisverhaal, heb er van genoten. Je schrijft op een hele fijne manier. Wens je een veilige reis richting belgenlandje. Volg je graag op de volgende reizen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Hallo Ingrid, ik heb van je verhalen wederom genoten, die altijd inspirerend zijn. Ondanks de corona perikelen heb je toch weer mooie dingen gezien en fijne mensen ontmoet. De plaatsen kwamen mij dit keer bekent voor maar toch heb jij je eigen draai er weer aan gegeven. Goede reis naar huis en doe voorzichtig, blijf gezond. Groet Gerda.

  Geliked door 1 persoon

 7. Voorspoedige terugreis Ingrid. Ik heb weer met veel plezier je berichten gelezen! Ik zit nog opgehokt in NL maar hoop in het voorjaar toch weer eens een langere reis te kunnen maken.
  Je verhalen zijn een leuke inspiratie bron!
  Groetjes Eva Schut

  Geliked door 1 persoon

 8. Have a safe trip home. I’ll miss reading about your daily adventures. I’ll be looking forward to your next adventure in the future.
  Greetings from Canada.
  Ineke

  Geliked door 1 persoon

 9. Beste Ingrid,

  Met veel bewondering voor jouw avontuur heb ik je blog gelezen, hopelijk kunnen we snel jou reis ook maken! Ik wens je het allerbeste en een veilige reis terug😀

  Jolanda de poorter

  >

  Geliked door 1 persoon

 10. Met zoveel goede wensen ga je vast&zeker en veilig&wel naar België kunnen verkassen!
  Een avontuur rijker en misschien een illusie armer qua voorgenomen planning, maar amai, je bent toch maar mooi de uitdaging tegemoet gegaan om in Coronatijden rond te reizen. En je hebt allicht op meer terrasjes gezeten en meer zonnestralen gevangen dan menig meelezer 😉
  Bon voyage!

  Geliked door 1 persoon

 11. Hoi Ingrid,

  Weer genoten van je verhalen en ik wordt blij van je bijzondere bagage (Andy’s pepper) dit soort herinneringen lopen ook in mijn geheugen mee. Ook zijn wij veel in Spanje geweest dus dat gaf de laatste tijd veel innerlijke herkenning. Kom weer veilig thuis en doe rustig aan, op naar volgende mooie herinneringen. Groeten Henk

  Geliked door 1 persoon

 12. Een veilige terugreis! Spijtig dat je moet inkorten maar geeft perspectief voor de toekomst. Hetgeen je gehad hebt kunnen ze je niet meer afnemen. Groetjes Myriam

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s