Van de nazi-school naar vulkaangebied

29 juni 2021: Schleiden – Braunsfel 211 km

Wohnmobilpark Vogelsang, mijn huidige overnachtingsplek ligt op een steenworp van Ordensburg Vogelsang. Om 7 uur wakker worden heeft soms zijn voordelen. De setting is geheel verlaten en leent zich perfect voor een solitaire ochtendwandeling. Het is een imposant complex van tientallen gebouwen aan het Urtmeer en een goed bewaard voorbeeld van de architectuur uit het Derde Rijk die een zekere vorm van macht uitstraalt.

Ordensburg Vogelsang

Het heeft wat weg van een grote, statige universiteitscampus. Ordensburg Vogelsang werd gebouwd tussen 1934 en 1936 als trainingscentrum voor toekomstige nazi-leiders. Het gebouwencomplex is nooit volledig afgeraakt. Tussen 1936 en 1939 volgden een aantal jonge mannen hier lessen, maar bij het uitbreken van de 2de wereldoorlog werden ze naar huis gestuurd.

Ordensburg Vogelsang
Ordensburg Vogelsang

In 1945 veroverden de Amerikanen de volledige “campus”. Britse en ook Belgische soldaten bezetten jarenlang de gebouwen en het 33 vierkante km grote terrein werd gebruikt voor militaire trainingen. In 2004 werd het National Park Eifel opgericht en in 2006 werden de gebouwen en het bijbehorende natuurpark teruggegeven aan de Duitsers en opengesteld voor het grote publiek. Sindsdien mogen natuurliefhebbers gebruik maken van de 50 km gemarkeerde wandelpaden in de buurt. Vermits er op het onontgonnen domein nog steeds achtergebleven munitie aanwezig is, is het verlaten van de paden strikt verboden. Op dit onchristelijke uur is er nergens een kat te bespeuren. Na een uur heb ik het gezien. Het is tijd om weer op pad te gaan.

De volgende tussenstop situeert zich in Plaidt aan het Vulkaanpark Informatiecentrum. Het centrum deelt wetenschappelijke kennis over de vulkanische ondergrond van de regio. Ik laat het informatiecentrum links liggen en doe de korte wandeling (2,5 km) door het Rauscherpark. De ingang ligt aan de linkerkant, net voorbij het informatiecentrum. Rivier de Nette baant zich een weg door de lavastroom van vulkaangroep de Wannen. De Nette ligt vol met basalt, een vulkanisch stollingsgesteente. Zulke stenen worden gevormd door de stolling van hete lava bij een vulkaanuitbarsting. Meer dan 200.000 jaar geleden was de Eifel een actief vulkanisch gebied. De rivier en de stenen zijn de overblijfselen daarvan. Ik begrijp niet zo veel van het wetenschappelijke aspect, maar het is wel mooi.

Rauscherpark Plaidt

Na het wandelgebeuren zet ik koers naar Braunfels, het eindstation voor vandaag. Ik slaap op de Jahnparkplatz, een veredelde parking aan de voet van het slot van Braunfels. Alle campervoorzieningen zijn aanwezig. De sleutel om de elektriciteitskast te openen, is af te halen bij Gasthaus Am Turm op de markt, 400 m verder. Overnachten kost 5 € en wie de sleutel netjes terugbrengt krijgt ook de waarborg van 15 € daags nadien terug. Dat denk ik tenminste…

Braunfels is een schilderachtig stadje met op het hoogste punt een sprookjesachtig slot. Het dorp is een populair kuuroord. In de omgeving zijn wandel- en fietstochten in trek.

Markt Braunfels
Slot Braunfels
Slot Braunfels

Ik doe niets van dat alles. Op de gezellige markt met zijn vakwerkhuizen en sfeervolle eetgelegenheden zoek ik een plekje om straks de voetbalmatch Engeland – Duitsland te bekijken. Het is ideaal terrasjesweer. Tijd voor sport en ontspanning!

Route van Schleiden naar Braunfels via Plaidt

Advertentie

6 gedachtes over “Van de nazi-school naar vulkaangebied

  1. Ik ben daar 14 dagen op kamp geweest Ingrid. Met een granaat werpen, schieten met een Fal op 400m.Ook met een bazooka op een oude tank vlammen.Maar savonds de kantine in hoor!Genieten  op je reis !Tot hoors,Herman.Hitler wilde daar zijn Arisch ras ” kweken”Verzonden vanaf mijn Galaxy

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s