Stonehenge in Horn-Bad Meinberg

1 juli 2021: Wehrda – Externsteine – Höxter 215 km

Na regen komt zonneschijn, maar vandaag helaas niet. De eentonige, grijze lucht voorspelt niet veel goeds. Met regenjas, lange broek en waterafstotende schoenen moet het lukken om nog iets van de dagplanning waar te maken.

Ik rijd naar de Externsteine in Horn-Bad Meinberg, Duitslands eigen Stonehenge. De hoge rotsformatie in het Teutoburgerwoud, behoort tot de bekendste natuur- en cultuurmonumenten van het land. De imposante zandstenen kolossen werden zo’n 70 miljoen jaar geleden door moeder natuur gevormd aan de rand van de Wiembecke, nu een kunstmatige vijver, vroeger een stromende beek. De totale rotsformatie telt 13 genummerde zandstenen zuilen. Het hoogste punt is 38 meter.

De Externsteine

De rotsen werden vermoedelijk eeuwenlang gebruikt voor godsdienstige activiteiten. Er zijn verschillende door mensenhanden gemaakte grotkamers en een altaarsteen. Middeleeuwse steenhouwers beeldhouwden een reliëf van de kruisafneming in de rotswand.

Kruisafneming Externsteine

Voor 4 € zijn de rotsen via stenen trappen te beklimmen. Een houten brug verbindt twee rotszuilen met elkaar. Hoewel het uitzicht mooi is, wil ik het liefst zo snel mogelijk weer naar beneden. De gierende wind en de onophoudelijke regen zijn geen aangename gewaarwording op de top. Bij mooi weer is dit ongetwijfeld een toplocatie.

Extensteine
Houten brug Externsteine

Rond de Externsteine loopt een circulair wandelpad van 5,5 km in de bosrijke omgeving van het Teutoburgerwoud. Ik druip doornat af en laat de wandeling deze keer aan me voorbij gaan. Het is de hoogste tijd om op te warmen.

Ik zet koers naar Wohnmobilhafen Am Flossplatz (https://www.hoexter-tourismus.de/hotel/wohnmobilhafen-am-flossplatz/) in Höxter voor de komende nacht. Het is een grote camperplaats aan de rand van rivier de Weser op loopafstand van het stadscentrum. De camperplaats is druk bevolkt. Een vriendelijke terreinwachter doet ’s avonds zijn ronde en voorziet elke camper van een parkeerticket. Voor de stroomtoevoer is er een bijkomende regeling. Dat gaat via een automaat. Een elektriciteitszuil telt een 8-tal stopcontacten. 1 € in de bijbehorende automaat droppen en op het nummer van het juiste stopcontact drukken, doet de truc. Dat is in eerste instantie iets te moeilijk. Ik duw zonder nadenken op het knopje van de buren. Zij zijn er ongetwijfeld gelukkig mee. Na poging twee en 1 € later, hang ik ook aan de stroom.

Höxter telt ongeveer 30.000 inwoners en staat volgens de reisgids bekend om zijn historisch centrum met vakwerkhuizen en mooi versierde gebouwen. Nog steeds gehuld in mijn ondertussen opgedroogde regenjas ga ik op verkenning. Op enkele fraaie gebouwen en mooie plekjes na kan het centrum me niet echt bekoren. De hoofdstraat is een drukke weg met doorgaand verkeer en de autovrije winkelstraten zijn volledig opgebroken omwille van straatwerken. Het tijdstip om de stad te bezoeken is niet goed gekozen.

Gemeentehuis Höxter
Versierde gevel in Höxter
Rustgevend plekje in Höxter

Het aanhoudende regenweer en de koude zijn niet ideaal voor een lang stadsbezoek. De druilerige dag eindigt onder een paraplu op een terras met een warme cappuccino en tiramisu. En die smaakt overheerlijk.

Route Wehrda – Externsteine – Höxter
Advertentie

4 gedachtes over “Stonehenge in Horn-Bad Meinberg

  1. Wat leuk! Ik was in oktober vorig jaar in Höxter, ik maakte een tochtje langs de Weser. Ik had die Extersteine graag willen zien! Wist niet dat dit daar zo dicht in de buurt was. Iets voor een volgende keer.
    Goede reis verder en vooral onder betere weersomstandigheden!
    Groet,
    Eva

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s