De Bastei Brücke in Saksen

4 juli 2021: Gera – Lohmen 180 km

Het is de laatste dag op Duits grondgebied. Die is gereserveerd voor de deelstaat Saksen in het uiterste oosten van Duitsland, grenzend aan Tsjechië en Polen. Ik ga op zoek naar de Bastei, een prachtige rotsformatie, hoog boven de Elbe in het Nationaal Park Sächsische Schweiz.

De 180 km lange route gaat via binnenwegen en duurt ruim 3,5 uur. De gemiddelde snelheid is nauwelijks 50 km per uur en dat is niet verwonderlijk. Sommige verbindingswegen tussen de kleine dorpen liggen er erbarmelijk bij. Van Duitse degelijkheid is hier geen sprake. De snelheidslimieten in de dorpskernen zijn vaak beperkt tot 30 km per uur. Tel daar bovenop het heuvelachtige landschap en de traagheidsrekening is vlug gemaakt. Bij de passage in het dorp Kriebstein is het even slikken bij een nooit geziene afdaling met een dalingspercentage van maar liefst 25 %. Gelukkig werken de remmen prima en kom ik veilig beneden.

Rond het middaguur arriveer ik op Reisemobilpark Bastei (https://www.reisemobilpark-bastei.de/) in Lohmen. Het is een dure camperplaats met nette sanitaire voorzieningen. Op 200 m van deze plek ligt een grote mix-parking waar ook campers toegelaten zijn voor de nacht. Er zijn geen faciliteiten en de prijs is gelijk aan een parkeerticket. Ik kies deze keer voor de duurdere versie. Af en toe is een degelijke douche meer dan welkom.

Tussen het parkeerterrein en de camperplaats rijden pendelbussen de hele dag op en neer naar de Bastei die 3,5 km verderop ligt. Na de lange rit is er nood aan beweging. Ik ga te voet. Het eerste deel van het wandeltraject gaat via de autoweg met een afgezonderd voet- en fietspad. Na 1,5 km is de bosweg een leukere optie.

Wandelroute naar de Bastei

Het bospad eindigt aan een verharde weg tussen de bomen, die rechtstreeks naar de Bastei leidt. Eerst volgt het uitzichtpunt Wehlsteinaussicht.

Uitzichtpunt Wehlsteinaussicht

De rotsformaties zijn geliefd bij bergbeklimmers.

Bergbeklimmers in actie op de Bastei

De Bastei is een toeristische topper in deze regio en dat is te zien. Om de Bastei Brücke te bereiken moet je langs het Berghotel Bastei, een gastronomisch restaurant, enkele souvenirwinkels en terrassen. Er is veel volk op de been. De Bastei Brücke werd 200 jaar geleden gebouwd om de rotsformaties beter bereikbaar te maken voor toeristen. Oorspronkelijk was het een houten brug die later verstevigd werd. Het is een van de weinige bruggen die puur voor het toerisme werd opgetrokken. De boogbrug heeft een lengte van 76 meter en overspant een 40 meter diepe kloof.

De Bastei Brücke

Vlakbij de beroemde Bastei rotsen ligt het Felsenburg Neurathen kasteel. Het was ooit een groot middeleeuws houten rotskasteel. Er schiet niet veel meer van over. Tegenwoordig zijn de verschillende “kamers” verbonden met ijzeren bruggetjes van rots naar rots. De infobordjes vertellen de verhalen van weleer. Alleen het uitzicht is zijn geld waard. Een entreeticket kost 2,5€.

Rotskasteel Felsenburg Neurathen
Rotskasteel Felsenburg Neurathen

Morgen ruil ik Duitsland om voor Tsjechië. Om het land binnen te mogen, wacht er nog wat papierwerk. Voor Tsjechië moet een Passenger Location Form ingevuld worden. Het tolsysteem is sinds begin dit jaar elektronisch. Hoe dat precies werkt moet ik ook nog uitdokteren. Hopelijk volgt er morgen een vlotte passage aan de grens. Duimen maar.

Route van Gera naar Lohmen
Advertentie

3 gedachtes over “De Bastei Brücke in Saksen

 1. Dag Ingrid, reeds een hele tijd lees ik jouw boeiende reisverslagen. Wat een kei ben jij om zo alleen op pad te gaan. Nu ja jij bent ondertussen al een echte Kempische. Die gaan voor niets opzij en gaan er steeds voor. Dat heb ik na 35 j ook wel ondervonden.
  Ik hoop voor jou en duim dat idd de grensovergang probleemloos verloopt.
  Alvast nog een veilige en avontuurlijke reis. Ik volg je van uit het hoge Kempische Noorden.
  Erna

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een heerlijk reisverslag weer, ik geniet hoe jij ons meeneemt in jouw avontuur. Ik hoop zo dat de reis nu in zijn geheel voltooid kan worden. Geniet ervan en doe voorzichtig. Groet Gerda.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s