Karlovy Vary

5 juli 2021: Lohmen (Duitsland) – Karlovy Vary (Tsjechië) 180 km

Op snelwegen en een aantal regionale autowegen in Tsjechië is een tolvignet verplicht. Het is niet altijd even duidelijk waar en de boetes lopen op tot 750 €. Om zeker te spelen schaf ik me eentje aan. Sinds januari 2021 werd het elektronisch wegenvignet ingevoerd. Stickers op de voorruit zijn overbodig. Er zijn geen tolpoortjes. Het elektronisch vignet is gekoppeld aan het kenteken en wordt met cameraherkenning gecontroleerd. Ik kies voor de autosnelweg. Het lijkt eenvoudiger om daar zo’n wegenvignet te bekomen dan in het binnenland. In Teplice, enkele kilometers over de grens is een verkooppunt op de snelwegparking. Met het inschrijvingsbewijs van het voertuig is het zo gepiept. De kostprijs bedraagt 19 € voor een 10 dagen-vignet.

Na de aanschaf van een tolvignet, gaat de route verder via binnenwegen. Om de voorraadkasten aan te vullen, stop ik in Bílina, een klein stadje in noordwest Tsjechië. Het is geen toeristisch oord, maar de markt mag er alleszins wezen.

Markt Bílina

De bestemming is de stad Karlovy Vary, een van de bekendste kuuroorden ter wereld. Camp Varry – Vitkova Hora (http://www.campvarry.cz/cs/) is mijn stek voor vannacht. De camping bestaat uit een weide achter het bijbehorende hotel. Het busje staat tussen de tenten en de blokhutten op de kampeerweide. De plaats ligt in het groen op een heuvel boven de stad.

Kronkelende wandelpaden in de bossen rond de kampplaats, leiden rechtstreeks naar het kuuroord Karlovy Vary. Het is een mooie afdaling van 5 km. De voettocht bergaf duurt ongeveer een uur. De terugtocht neemt waarschijnlijk iets meer tijd in beslag.

Karlovy Vary is al sinds de 16de eeuw een gerenommeerd kuuroord. In de 18de en 19de eeuw waren beroemdheden als Napoleon en Mozart vaste klanten. De stad heeft dit te danken aan de ondergrondse warmwaterbronnen waaraan een heilzame werking wordt toegeschreven. In het centrum zijn overal fonteintjes te vinden waar iedereen van het geneeskrachtige water kan proeven. Om van het water te drinken zijn er speciale bekers te koop in de souvenirwinkels. Het zijn net theepotjes. De temperatuur van het water varieert tussen 50 en 65 graden. Niet te gulzig drinken is de boodschap. Napoleon en Mozart kwamen wellicht niet naar hier om enkel warm water te drinken uit theepotjes. Ze lieten zich verwennen met allerlei behandelingen in de betere kuuroorden.

Drinken uit een theepotje aan de fontein

Het stadscentrum nodigt uit om te wandelen. De mooie gebouwen met kleurrijke gevels, de zuilengalerijen, de sierlijke prieeltjes en niet te vergeten de talrijke bronnen waar alles om draait. De bekendste en meest zichtbare warmwaterbron is de Sprudel of Vřídlo. Deze geiser spuit zomaar 2000 liter per minuut 12 meter de hoogte in.

De Sprudel of Vřídlo

In de Mlýnská kolonáda, een zuilengalerij met 124 Korintische zuilen zijn 5 warmwaterbronnen verborgen. De meeste mensen die er passeren lopen met hun drinkbeker in aanslag.

Een ander prachtig gebouw is de Tržní kolonáda. De houten zuilengalerij is gebouwd in Zwitserse stijl en versierd met houtsnijwerk. Hier bevinden zich 3 warmwaterbronnen.

De Tržní kolonáda

Langs rivier de Tepla ligt de Stara Louka, de hoofdstraat van de stad. Hier zijn ritten met paard en koets een mogelijkheid. Ik heb calorieën nodig om de klim naar de camping te overbruggen en kies een van de uitnodigende terrassen op de boulevard om die naar binnen te spelen. Daarna volgt de terugtocht naar de heuveltop…

Route van Lohmen naar Karlovy Vary

Advertentie

10 gedachtes over “Karlovy Vary

 1. Ik vond het net een filmdecor waarin we rondliepen tijdens een bezoek jaren geleden.
  We bezochten toen nog een kleiner kuuroord daar niet zover vandaan waarvan de naam mij ontgaat.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi Stadje, heb je geproefd van het water? Slecht hé.
  Er is ook een virtuele cache aan de grote fles van de kruidendrank van daar. Je hoeft daar enkel een foto te nemen van jezelf.
  Prettige reis verder.

  Geliked door 1 persoon

 3. Moet wat opbiechten…..
  ik reis alweer dagen stiekem met je mee 🙊

  Heerlijk joh om er weer zo op uit te kunnen gaan, erg benieuwd naar het verdere verloop van deze Georgië 2.0 trip!
  Tsjechië roept zoete herinneringen op. Toevallig had ik van de week verschrikkelijk veel trek in Nakládaný hermelín.
  Mocht je van kaas houden en het tegenkomen op een menukaart, eet je dan een portie voor mij?

  Goede reis!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik reis mee, door mijn memories 😍
  Ik ben daar veel geweest, bij mijn broer in Jirikov. Was ooit van plan daar een huis te (ver)bouwen. Prachtige natuur&cultuur, maar… onverstaanbaar.
  Tja…. Becherovka…. 😲

  Geliked door 1 persoon

 5. Wij gaan volgend jaar ook naar Tsjechië!
  Er is een bizon ranch in Roznov ! !
  De eigenaars van deze ranch zijn mensen van Geel!
  Moest je er passeren ? Je kan deze altijd googelen!
  Fijne reis nog !!👍

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s