De catacomben van Klatovy

6 juli 2021: Karlovy Vary – Klatovy 115 km

Klatovy is een historisch stadje met een traditie van anjerteelt en enkele historische monumenten in zuidwest Tsjechië, niet zo ver van de Duitse grens. De anjer is het symbool van de stad. Er wonen iets meer dan 20.000 mensen. Ik ben vooral geïnteresseerd in de catacomben.

Na wat zoekwerk vind ik een camping op loopafstand van het centrum. Het is niet duidelijk of het kampeerterrein geopend is. In volle coronacrisis stond er in rode letters gesloten op de website. Ik waag het erop en rijd naar Autocamping Klatovy (https://www.klatovynet.cz/ts/autocamping-zakladni.asp). De toegangspoort staat wagenwijd open en er bivakkeren vakantiegangers op de grasweide. Dat is een meevaller. De overnachtingsprijs van 10 € is zeer schappelijk. Er zijn douches en toiletten aanwezig maar de sanitaire voorzieningen voor de camper ontbreken. Er is wel stroom en water. Het kampeerterrein ligt naast een solarium en fitnesscentrum met in de achtertuin een groot openluchtzwembad . Het betalingsbewijs van de camping geeft toegang tot het zwembad, maar dat is voor later.

De afstand naar het stadscentrum is 3 km. Het wandeltraject is niet meteen een van de mooiste. De eerste 1,5 km gaat via een industrieweg met enkele grote bedrijventerreinen. Nadien volgt een voet- en fietspad naast de rivier. Het water behoort nog tot de industriezone. Lelijke buizen overspannen de uit de kluiten gewassen beek. De buitenwijken van Klatovy zijn gevuld met monotone appartementsblokken en garageboxen. Het centrum is iets kleurrijker en oogt daardoor wat vrolijker.

Ik ga rechtstreeks naar het museum van de catacomben in de Denisova straat nr 148. Voor 3,5 € is de ondergrondse begraafplaats te bezoeken. De catacomben onder de Jezuïtische kerk werden gebouwd tussen 1656 en 1676. Vanaf 1676 tot 1783 werden hier 200 overledenen begraven, voornamelijk Jezuïten, de plaatselijke adel, een aantal stadsbewoners en soldaten. De lichamen van de overledenen droogden in zeer korte tijd uit door een ingenieus ventilatiesysteem dat de koude lucht in de ondergrondse begraafplaats vasthoudt. Het mummificeren werd niet beïnvloed door menselijke handelingen. Op sommige mummies is zelfs de originele kledij bewaard gebleven. Op andere lichamen is de medische behandeling voorafgaand aan de dood nog zichtbaar, zoals een leren riem die werd gebruikt voor aderlatingen. Tegenwoordig worden de gemummificeerde lijken regelmatig visueel gecontroleerd en om de 5 jaar worden microbiologische monsters afgenomen om de toestand van de lichamen in de gaten te houden.

De mummies in de catacomben van Klatovy
Ondergrondse gangen van de catacomben van Klatovy

De catacomben en de Jezuïtenkerk liggen niet ver van het marktplein waar 2 torens, een zwarte en een witte de stad domineren. Wie naar boven klimt op de zwarte toren kan genieten van een uitzicht op 81 m hoogte.

De zwarte en witte toren op het marktplein van Klatovy

De stad heeft nog een beroemd apothekersmuseum en enkele andere mooie gebouwen, maar ik heb genoeg gezien. De temperatuur speelt met de grens van 30 graden en het wordt stilaan tijd om afkoeling te zoeken in het zwembad naast de camping. Morgen volgt een regendag en dan is zwemmen geen optie meer. Het is relaxtijd…

Route van Karlovy Vary naar Klatovy

Advertentie

3 gedachtes over “De catacomben van Klatovy

  1. Wat een leuk reisverslag Ingrid
    Wat heb je je goed voorbereidend op deze reis
    Ik lees het met plezier goede voorspoedige reis
    Liefs 🍀

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s