Hluboká nad Vltavou

7 juli 2021: Klatovy – Hluboká nad Vltavou 115 km

Het mooie weer is voorbij. De zon is verdwenen en de temperatuur is bijna 10 graden gezakt. Het miezert bij het ochtendgloren. Dat is het sein om in te pakken en op te krassen. Een 100-tal km verderop is er volgens de huidige weersvoorspellingen geen sprake van regen. De rit gaat naar Camping Restaurant Bezdrev (http://www.campbezdrev.cz/) in Dasny, vlakbij Hluboká nad Vltavou. Het is een leuke plek aan het water in een bosrijke omgeving. Ik zoek een stek op een steenworp van het meer en installeer de bus voor de komende nacht. Een aantal windsurfers genieten dan al van waterpret. Het is nog niet eens middag.

Het kampeerterrein ligt op een kleine 5 km van het indrukwekkende Hluboká kasteel. Niets is vervelender dan een veranderlijk weerbeeld voor wie op wandel gaat. Het is afwisselend zonnig en bewolkt en misschien volgt er toch nog regen. Het resultaat is een overvolle rugzak bij vertrek. Ik ben voorbereid op alle weersomstandigheden.

Het traject naar het sprookjeskasteel gaat in eerste instantie over een verharde, drukke rijbaan. De populaire dierentuin in de nabije omgeving zorgt voor veel verkeer en de route is niet veilig voor zwakke weggebruikers. De app maps.me is de reddende engel die me alsnog langs smalle, dichtbegroeide bospaadjes de juiste richting uitstuurt.

Bospaadjes in de omgeving van Hluboká nad Vltavou

Na de oversteek van een laatste drukke rijweg, gaat de route verder via een wandelpad langs het water. Hluboká nad Vltavou ligt aan de overkant. De hoogste toren van de vesting is dan al zichtbaar in de verte, rechts op de foto.

Hluboká nad Vltavou

Kastelen liggen bijna altijd op een berg en dat is hier niet anders. Wie nog even wil uitblazen voor de laatste klim, kan terecht op een van de terrassen aan de voet van de heuvel. De laatste 500 meter gaan steil omhoog.

Kasteel Hluboká wordt beschouwd als een van de mooiste vestingen van Tsjechië. De eerste steenlegging gebeurde al in de 13de eeuw. De daaropvolgende periodes waren er voortdurend verbouwingen en uitbreidingen. Windsor Castle stond model voor het definitieve resultaat in de 19de eeuw. Het slot telt 140 kamers waarvan er een aantal nog volledig intact zijn. Er zijn talrijke kunstwerken te bezichtigen, waaronder handgeschilderd behang, fijn houtsnijwerk, Delfts blauw, Venetiaans glas en wandtapijten van Belgische makelij. Het interieur is gedeeltelijk te bezoeken. Er zijn verschillende soorten rondleidingen. De prijs varieert naargelang de rondgang. Ik bewonder alleen de buitenkant, de orangerie en de prachtige tuinen rond het kasteel. Er lijkt geen einde te komen aan het immense gebouw met zijn ontelbare torens.

Kasteel Hluboká

De regen blijft de hele middag achterwege en de extra kledij die al 13 km in de overvolle rugzak mee hobbelt, blijft onaangeroerd. Vanavond schuif ik met mijn voeten onder tafel in het self-service restaurant van de camping. Het is geen gastronomisch diner, maar het smaakt. De Tsjechische Kronen mogen op. Morgen is Oostenrijk aan de beurt voor een kortstondige doorreis.

Route van Klatovy naar Hluboká nad Vltavou

Een gedachte over “Hluboká nad Vltavou

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s