Mauterndorf

10 juli 2021: Hallstatt – Mauterndorf 101 km

11 juli 2021: Mauterndorf – Mauterndorf 0 km

Het is tijd voor een bezoek aan Kris en Katy in Mauterndorf, gelegen in de deelstaat Salzburg in het district Lungau. Het is de laatste jaren mijn vaste stek op weg naar Oost-Europa. Mauterndorf is enkel te bereiken via de Radstädter Tauernpass of langs de A10 Tauernautobahn en de Tauerntunnel. Autosnelwegen en tunnels zijn niet mijn favorieten en de keuze om via de bergpas te rijden is snel gemaakt. De top van de Radstädter Taurnpass ligt 1738 m boven de zeespiegel en herbergt enkele populaire skigebieden zoals het wintersportoord Obertauern. De pas bestaat al eeuwen en werd door de Romeinen voor het eerst gemoderniseerd. In die tijd deed de route dienst als militaire weg om een snelle verbinding met Italië te verwezenlijken tijdens de veelvuldige veldslagen van de legioenen. De bergroute staat op de Romeinse wegenkaarten onder de naam In Alpe. Het traject is ondertussen omgevormd tot een normale autoweg en goed berijdbaar, al zijn er onderweg nog enkele marmeren Romeinse mijlpalen bewaard gebleven. De col telt nauwelijks haarspeldbochten en de aankomst in Mauterndorf volgt bijna onmiddellijk na de lange afdaling. Op de parking van Haus Katris, het appartementencomplex van Kris en Katy is altijd wel een plekje voorbehouden voor mijn bus.

Haus Katris

Het is mijn allerlaatste bezoek aan Haus Katris. Kris en Katy houden er namelijk mee op na het zomerseizoen. Ze gaan binnenkort een nieuwe uitdaging aan in Kirchbach im Gailtal in de deelstaat Karinthië, een 100-tal km verderop, niet zo ver van de Italiaanse en Sloveense grens. Vanaf volgend jaar verloopt mijn route naar Oost-Europa iets zuidelijker.

Het is mooi weer en de gastvrouw heeft een barbecue voorzien voor vanavond. Ik zorg traditiegetrouw voor de drank. Het wordt een gezellige avond tot in de late uurtjes. Er valt weer veel te vertellen…

Mauterndorf in de Salzburger Lungau regio ligt in het grootste Unesco-biosfeerpark van Oostenrijk. De ongerepte natuur in de omgeving leent zich uitstekend voor leuke wandelingen of fietstochten. Ik blijf nog een dag langer om van het mooie decor te genieten. Het warme weer van gisteren is voorbij. Er staat een strakke wind en er hangt regen in de lucht. Vorig jaar beklom ik de Speierick, een 2411 m hoge bergtop in de buurt. De harde wind is niet ideaal om een andere berg op te klauteren. Deze keer blijf ik met beide voeten op de grond om een vlakkere route te verkennen.

Mauterndorf
Mauterndorf
Mauterndorf

Ik breng nog een laatste avond door in het gezelschap van Kris en Katy en dan neem ik voorgoed afscheid van Haus Katris. Morgen gaat de reis verder naar Slovenië. De volgende etappe brengt me naar de hoofdstad van het land voor een citytrip in Ljubljana.

Rote van Hallstatt naar Mauterndorf
Advertentie

Een gedachte over “Mauterndorf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s