Ljubljana

12 juli 2021: Mauterndorf – Ljubljana (Slovenië) 198 km

Vooraleer koers te zetten naar Bosnië-Herzegovina, volgt er nog een interessante tussenstop in Slovenië. Het doel is om de hoofdstad Ljubljana te verkennen in 2 dagen. Het is een lastige opdracht om in de stad een betaalbare camperplaats te vinden. De meesten zijn gewone parkings zonder faciliteiten en toch vrij duur. De enige camping in de omgeving rekent een overnachtingsprijs van maar liefst 46 €. Ik overweeg even om op hotel te gaan, maar dan ontdek ik Camperstop Ljubljana Pri Kovacu (https://www.avtokampi.si/campsites/camper-stop-pri-kovacu) op 10 km van het centrum. Deze fraaie camperplaats ligt naast het restaurant Pri Kovacu in de deelgemeente Sostro. Campergasten die een menu bestellen in het restaurant met een totaalrekening van 25 €, mogen gratis overnachten. De anderen betalen 10 €. Ik val in die 2de categorie. 25 € helemaal alleen opeten is iets te veel gevraagd. Er zijn camperfaciliteiten en een mooie toiletruimte met douche. De bus naar het stadscentrum stopt voor de deur. Bustickets zijn te verkrijgen in het restaurant. Achter een afrastering op het kampeerterrein dartelen enkele hangbuikzwijntjes in het rond. Hopelijk belanden ze op het einde van hun leven niet in de potten van het restaurant. Voorlopig zien ze er heel gelukkig uit.

Ljubljana is met zijn 280.000 inwoners een van de kleinste hoofdsteden van Europa. Dat heeft als voordeel dat alles te voet of met de fiets bereikbaar is. Het centrum is grotendeels autovrij. Ik neem het openbaar vervoer naar het stadscentrum. Lijn 13 stopt voor de deur en brengt me meteen naar de Drakenbrug (Zmajski Most), een van de bekende bruggen van de stad. De draak is het symbool van Ljubljana en die vind je op meerdere plaatsen terug. De brug werd gebouwd in 1901 uit beton en ijzer. Dat was uniek voor die periode.

De Drakenbrug

Aan de Drakenbrug over de Ljubljanica rivier begint de gezellige Petkovškovo nabrežje straat. Hier kan je terecht voor een boottocht op de rivier of gewoon om te chillen op een van de vele terrassen langs het water.

De straat Petkovškovo nabrežje

Halverwege ligt de Mesarski Most of letterlijk vertaald de Slagersbrug. Op deze brug verkochten de slagers vroeger hun vlees. Nu is het eerder een “liefdesbrug”. Wie de Slagersbrug oversteekt, komt uit bij de grootste markt van de stad. Het is hier elke dag marktdag, behalve op zondag.

Meraski Most (Slagersbrug)

Op het einde van de Petkovškovo nabrežje straat ligt het Prešernov trg oftewel het Prešerenplein. Dit is het belangrijkste plein van de stad. Midden op het plein staat een standbeeld van France Prešeren, de nationale dichter van Slovenië. Er staat ook een roze kerk. De plek is een ontmoetingsplaats voor de inwoners en vaak het decor van festivals of andere evenementen. De drie bruggen (Tromostovje) die het oude centrum met het nieuwe verbinden komen uit op het plein. De middelste van de drie bruggen dateert uit 1842 en is de breedste. De andere twee exemplaren aan de zijkant zijn voetgangersbruggen. Deze zijn gebouwd tussen 1929 en 1932 naar het ontwerp van architect Jože Plečnik.

Het Prešerenplein aan de drie bruggen

Een van de blikvangers van de stad is ongetwijfeld het kasteel Ljubljanski Grad dat op een 376 m hoge heuvel ligt. Het kasteel is zichtbaar vanop de drie bruggen. Er zijn meerdere wandelroutes naar boven, maar ook de kabelbaan is een optie. Een retourticket kost 4 €.

Een van de drie bruggen met zicht op het kasteel
De kabelbaan naar het kasteel op de heuvel

Rondom het kasteel liggen enkele restaurants en zelfs een jazz club. Vanuit de toren van het kasteel volgt een panoramisch uitzicht over de stad.

Het kasteel Ljubljanski Grad
Uitzicht over de stad vanop het kasteelterras

Een van de herkenningspunten van de stad is de Robbov of Robba fontein uit de 18de eeuw. Ik spot de fraaie fontein in de buurt van de kabelbaan. Het bouwwerk is geïnspireerd op de Fontana dei quattro fiumi van Rome. De originele fontein werd verplaatst naar de Nationale galerij. Dit exemplaar is een replica, maar daarom niet minder mooi.

De Robba fontein

Ljubljana heeft niet de allure van een grootstad. De verkeersdrukte is ver te zoeken dankzij het autovrije centrum. Er heerst een relaxte sfeer. Een citytrip geeft me gewoonlijk de kriebels na een dag omwille van de herrie en de grote mensenmassa. Ljubljana heeft dat effect niet. Het is uitkijken naar morgen om het stadscentrum verder te ontdekken.

Route van Mauterndorf (Oostenrijk) naar Ljubljana (Slovenië)

Advertentie

Een gedachte over “Ljubljana

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s