De Bosnische piramides

5 augustus 2021: Konjic – Vikoso 95 km

Dat er in Egypte piramides zijn, is algemeen geweten. Maar in Bosnië-Herzegovina? In 2005 verscheen in grote krantenkoppen dat er in de buurt van Sarajevo een enorm piramidecomplex werd ontdekt, mogelijk groter en ouder dan de Egyptische. Een van de ontdekkers en onderzoekers is Semir Osmanagic, een Amerikaanse hoogleraar met roots in Bosnië. De man krijgt ook tegenkanting. Andere gekwalificeerde wetenschappers noemen de ontdekking een verspilling van geld en een vorm van bedrog voor de medemens. Wat is er nu precies van aan? Daar wil ik het fijne van weten.

Auto Camp Visoko (https://www.camping.info/nl/kampeerplek/autocamp-visoko) is een camperplaats bij een B&B aan de Bosna rivier. De camperplaats is kleinschalig en ligt op 6,5 km van het zogenaamde piramidecomplex. Na een bewogen rit van Konjic naar Visoko zoek ik er een plek voor de komende nacht. Het regent dat het klettert en het onweert. Op de autostrade klikt plots de ruitenwisser, voor mijn gezichtsveld los. Ik zie geen steek. Het ding blijft nog nipt vasthangen en gelukkig is er 1 km verder een tankstation met parking. Een poging om het euvel te repareren mislukt. De hulptroepen aan de kassa van het tankstation, lossen het probleem in geen tijd op. Hvala (bedankt)!

Vanaf de camperplaats zijn de piramides te zien aan de overkant van de rivier. De bomen rond de rivier belemmeren het zicht. Korter bij geraken is noodzakelijk. De camperplaats ligt buiten de bebouwde kom. Openbaar vervoer is er niet. Het wordt een lange wandeling. De gemeente Visoko was tot 2005 vrij onbekend. Enige vorm van toerisme startte pas na de ontdekking van de piramides en dat is nog steeds te merken aan de prijzen in café’s en restaurants. Vooraleer ik aan de klim naar de top van de zonnepiramide begin, speel ik een hamburger met frietjes en groenten met een cola naar binnen voor de prijs van 3 €. Ik blijf me hierover verbazen.

Het onweer is voorbij en de zon is weer volop van de partij. Naar boven klimmen, kost enkele liters zweet. Halverwege worden enkele piramides duidelijk zichtbaar.

De piramides van Vikoso

Er zijn 5 piramides en ze hebben allemaal een naam: De piramide van de zon, de maan, de draak, de liefde en de aarde. Ik beklim de piramide van de zon. Alle piramideheuvels zijn bedekt met struiken en kleine bomen. De stenen bouwwerken, waarvoor een piramide staat, zitten ondergronds en zijn niet opgegraven. Aan de voet van de zonnepiramide staan enkele families met geïmproviseerde souvenirstalletjes. Het verhaal doet de ronde dat de berg energie uitstraalt en daar spelen zij handig op in. Er worden stenen en andere prullaria verkocht die van de berg afkomstig zijn en voor extra vitaliteit zorgen. Ik geloof geen snars van het energieverhaal maar wel in de wandelstokken die de familie gratis ter beschikking stelt voor de laatste klimpartij. Dat is maar goed ook, want dat laatste stuk is erg steil. Vooral tijdens de afdaling is het een uitstekend hulpmiddel. Uit sympathie koop ik enkele “energiestenen”.

Geïmproviseerde souvenirstalletjes
Wandelpad naar de top van de zonnepiramide

Helemaal boven op de top zijn stenen resten te zien van een oud bouwwerk. Zouden het dan toch piramides zijn? Feit is dat er naast de piramides ook tunnelnetwerken ontdekt werden die naar de zogezegde piramides leiden. Het blijft alleszins een fascinerende vraag en het is best mogelijk dat er op meerdere plekken ter wereld gelijkaardige structuren gebouwd zijn door verschillende beschavingen.

Op de top van de zonnepiramide

Op de terugweg naar de camperplaats, spot ik voor de zoveelste keer een klein corona testcentrum. Het wordt tijd om hier iets over te schrijven. De eenvoud en doeltreffendheid van het systeem verbaast me al wekenlang. Je stapt gewoon binnen. Er wordt een test afgenomen en 20 minuten later volgt het officiële resultaat per brief. Online een code aanvragen en een afspraak maken zoals bij ons is helemaal niet nodig. Niemand vraagt naar de reden van de test. Het gebeurt gewoon snel en efficiënt of je nu inwoner bent of niet. De kostprijs is 10 €. Toen ik enkele weken geleden een test nodig bleek te hebben om Servië binnen te geraken, rekende ik op 2 dagen oponthoud. Het kostte slechts 20 minuten. Er is geen enkele reden om weg te blijven uit deze contreien of om vanuit België naar hier te snellen binnen de 48 uur. Wie een test nodig heeft wordt snel en goedkoop geholpen op meerdere plaatsen in elke stad. In Slovenië gaat het ongeveer op dezelfde manier.

Testcentrum in Bosnië
Route van Konjic naar Vikoso

Advertentie

6 gedachtes over “De Bosnische piramides

 1. Ik ben met mijn ouders vanaf 1969 tot 1977 veel in het voormalige Joegoslavië geweest. Ook door Bosnië gereisd, maar van die piramides wist ik niet. Heel bijzonder!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat interessant, zo’n ontdekking van piramides in een ander land dan Egypte. En of de functie hetzelfde is?? Maakt niet uit, je hebt een leuke dagbesteding. Op Tenerife vind je ook Pyramides. In Guimar, maar ook niet als begraafplaats bedoelt. Thor Heyerdahl, Noors antropoloog, heeft daar ook onderzoek naar gedaan. Ook heel interessant.
  Ik geniet enorm van je reis , hoe fijn zou het zijn als er in NL ook zo simpel met de testen zou worden omgegaan!!!!!

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat interessant, zo’n ontdekking van piramides in een ander land dan Egypte. En of de functie hetzelfde is?? Maakt niet uit, je hebt een leuke dagbesteding. Op Tenerife vind je ook Pyramides. In Guimar, maar ook niet als begraafplaats bedoelt. Thor Heyerdahl, Noors antropoloog, heeft daar ook onderzoek naar gedaan. Ook heel interessant.
  Ik geniet enorm van je reis , hoe fijn zou het zijn als er in NL ook zo simpel met de testen zou worden omgegaan!!!!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s