Sarajevo, een culturele mix

6 augustus 2021: Visoko – Sarajevo 45 km

Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina. De stad met meer dan 400.000 inwoners is meteen ook de grootste van het land. Ik bezocht Sarajevo al meermaals en krijg er niet genoeg van. Meer info over de stad is te vinden via de zoekfunctie op de homepagina.

Sarajevo ademt geschiedenis en is een culturele mix van diverse bevolkingsgroepen. Het is een stad vol contrasten en verrassingen. Er is altijd wel wat nieuws te ontdekken. Deze keer neem ik een taxi met bestemming Žuta Tabija oftewel het gele fort. De resten van deze vesting liggen in de historische wijk Vratnik op een steile heuvel. Het gele fort werd gebouwd in de 18de eeuw en maakte deel uit van de vroegere stadsmuren. Indertijd stonden er kanonnen aan het fort die de stad moesten beschermen. Bij speciale gelegenheden worden de kanonnen soms nog gebruikt. Omdat het fort op een heuvel ligt, is er een adembenemend uitzicht over Sarajevo. De plek is gratis te bezoeken. Het is altijd tof om ergens te komen waar een gids toevallig net zijn verhaal doet. Ik luister stiekem mee naar de weetjes van een expert.

Žuta Tabija met kanon
Uitzicht over Sarajevo vanaf Žuta Tabija

Met de taxi naar boven is een makkelijk begin. Te voet naar beneden lijkt eenvoudig, maar de afdaling is er eentje voor gevorderden. De straatjes in deze omgeving zijn steil en sommige stukken zijn geplaveid met gladde, blinkende keien. De aflopende weg maakt indruk bij de passage van een reuzekerkhof met jonge oorlogsslachtoffers.

Kerkhof met oorlogsslachtoffers in Sarajevo

De verdere afdaling brengt me vervolgens in de Nadmlini straat. De nieuwe hindernis is een trappenweg. De straat werd nog niet zo lang geleden gerenoveerd. De treden zijn gevormd met ongelijke stenen. In het midden is een stevige leuning geplaatst. De trapsgewijze voetweg dateert uit de Ottomaanse periode in de 15de eeuw. Mlini verwijst naar de molens die hier toen zouden gestaan hebben.

De Nadmlini straat

Op het einde van de straat wordt de ondergrond weer vlak. Bašcaršija, het historische centrum ligt nu vlakbij. Het is een waar genot om rond te kuieren in “klein Istanbul” en de speciale sfeer op te snuiven. Het oude stadscentrum ontstond tijdens de Turkse overheersing in de 15de eeuw en dat is nog steeds te zien. Het is een kluwen van kleine straatjes met de geuren van gemalen koffiebonen, kruidige gerechten, shisha aroma’s en zoet gebak, gemixt met de geluiden van oude ambachten, moderne muziek, kerkklokken en gebedsoproepen vanuit moskeeën. Moderne en traditionele winkeltjes, commerciële wisselkantoren, café’s en ijssalons vervolledigen het straatbeeld. Mensen van allerlei slag en afkomst genieten van mekaars gezelschap en de omgeving. Oost en west ontmoeten elkaar. Sarajevo is op dit ogenblik waarschijnlijk de meest diverse stad van het Europese continent. De stad moet met stip op ieders bucketlist.

De ingang van de Gazi-Husrev-Begmoskee in klein Istanbul
Souvenirwinkel in klein Istanbul
Souvenirwinkel in klein Istanbul
Souvenirwinkel in klein Istanbul

Route van Visoko naar Sarajevo
Advertentie

3 gedachtes over “Sarajevo, een culturele mix

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s