Een speciale forelkwekerij in Blagaj

12 augustus 2021: Blagaj – Blagaj 0 km

13 augustus 2021: Blagaj – Blagaj 5 km

Soms tref je onderweg opvallende campings met een apart concept. Camping&restaurant Laks (https://www.facebook.com/Camprestaurant-LAKS-308077906503329/) in Blagaj is zo’n locatie. Er bestaat geen website, enkel een Facebookpagina. Oorspronkelijk was er geen sprake van een camping of restaurant. Het bedrijf startte in 2003 als viskwekerij Laks. De firma kweekt en verkoopt verschillende soorten forellen, waaronder de regenboogforel, de bruine forel, de zachte forel en de zeldzamere “rode” zalmforel. De enige niet forelachtige in het gamma is de karper. Het doel is tweeledig: het visbestand in de rivieren op peil houden en hoogwaardige producten aanbieden voor consumptie. Viskwekerij Laks doorloopt het hele productieproces vanaf de eitjes tot het afgewerkt product. Dit doen ze met 13 werknemers. Sinds 2008 heeft de viskwekerij een exportlicentie om de EU te bevoorraden.

Van een camping is pas sprake in 2017 en het bijbehorende restaurant opende pas vorig jaar de deuren. Beide aangelegenheden zijn onrechtstreeks gelinkt aan de viskwekerij en dat is onmiddellijk te zien. Het restaurant met terras ligt aan de ene kant van de rivier en het kampeerterrein aan de andere. In de rivier zwemmen de forellen in grote getale naar hartenlust rond, niet wetende wat hun te wachten staat. Deze soort is een typische balkanforel, nl de zachte forel. In het Engels heten ze “soft mouth trout”.

Restaurant Laks naast de forellenrivier
zachte forellen

Wie op Camp Laks kampeert kan genieten van de culinaire geneugten van het restaurant dat vanzelfsprekend allerlei visrecepten op tafel zet. De gerechten zijn zeer uiteenlopend van zalmsalade tot gegrilde vis en alles wat de kok daartussenin bedenkt. De chef is creatief. Bij aankomst word ik voor de eerste keer in mijn leven uitgenodigd voor een visontbijt. Allerlei kleine gerechtjes, gecombineerd met plaatselijke kazen, huisgemaakte wijn en rakija. Het geheel wordt geserveerd met peksimet. Dat is een soort brood, gemaakt van “black flower”. Althans zo vertalen ze het hier naar het Engels. Van zwarte bloem heb ik nog nooit gehoord. Het is me wat, zo vroeg op de ochtend. Het is een verfijnd ontbijt dat vanavond absoluut om een vervolg vraagt…

Het smakelijke visontbijt

De combinatie kamperen en culinair genieten is hier alleen weggelegd voor reizigers met een tent, een kleine camperbus of een niet uit de kluiten gewassen caravan. Om het kampeerterrein op te rijden is er een klein obstakel. De smalle houten brug is niet voorzien op zware of brede voertuigen. Mijn busje haalt het net.

De ingang van de kampeerweide

Zwemmen tussen de forellen is verboden, maar wie wil, kan wel vissen, voorafgaand aan het restaurantbezoek. De vangst wordt klaargemaakt door de kok en belandt nadien op het bord. Verser kan niet. De keuken van het restaurant wordt wijd en zijd geapprecieerd. Vorige week nog kwam Christian Schmidt, een Duits politicus en Europese vertegenwoordiger voor Bosnië-Herzegovina dineren in het gezelschap van de burgemeester van Mostar. Of de heren ook in een tent of camper geslapen hebben, werd niet verklapt. Vandaag is het mijn beurt. En ik mag ook op de foto met de eigenaar, net zoals het selecte gezelschap…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s