In één ruk door Kosovo

21 augustus 2021: Polja – Kosovo – Skopje (Noord-Macedonië) 295 km

Rijden om vanavond in Noord-Macedonië te arriveren is het doel. Hiervoor moet ik Kosovo doorkruisen, een land met een speciaal statuut en een roerige geschiedenis. Sinds 2008 is de dwergstaat onafhankelijk, maar dat wordt niet door alle landen erkend. De bijna 2 miljoen inwoners zijn voornamelijk etnische Albanezen. Kosovo telt slechts 38 gemeenten. Het kleine land is gemakkelijk door te reizen op enkele uren, maar er zijn enkele hindernissen. Kosovo staat niet op de groene verzekeringskaart. Bij pech of een ongeval moet ik mijn plan trekken. Het is belangrijk om aan de grens een tijdelijke Kosovaarse verzekering af te sluiten.

De grenspassage gaat via de weg Rožaje-Kula-Peć in het Hajla gebergte. Het is een flinke bergpas met alles erop en eraan. De steile hellingen, haarspeldbochten en spannende afdalingen wisselen elkaar af. De hoofdweg van Montenegro naar Noord-Macedonië is in goede staat en niet al te druk. De grensovergang en het afsluiten van een tijdelijke autoverzekering zijn een formaliteit. De verzekering is 2 weken geldig en kost 15€ . Ik moet de verzekeringsagent van dienst wel direct tot de orde roepen. Op de vraag of ik Kosovo ooit bezocht, luidt het antwoord: “Ja, toen ik 18 was”. De flapuit repliceert zonder blozen: “Dat is dan minstens 45 jaar geleden”. Ik vraag of hij altijd zo charmant is bij een eerste kennismaking. De man kan erom lachen en hij vertelt dat Kosovo in niets meer te vergelijken is met toen. Hij woonde zelf 11 jaar in Amerika en bij zijn terugkeer zag hij een complete metamorfose.

Het enige merkbare verschil is de staat van het wegdek. Dat is tegenwoordig behoorlijk goed. Dit is de enige foto tijdens de Kosovo doortocht.

Kosovo
Verzekering voor Kosovo

De autosnelweg van Pristina naar Skopje is tolvrij en heeft een uitstekend wegdek waar elke Belg jaloers op is. Ik ben te kort in Kosovo om andere verschillen waar te nemen. Na 2,5 uur komt de grenspost van Noord-Macedonië al in zicht.

Ik rijd meteen verder naar Camping Bellevue in Skopje. Het kampeerterrein is vervallen en de poort is gesloten. De accommodatie behoort bij het naastgelegen Hotel Bellevue. Bij de receptie wacht een vriendelijk onthaal. De receptionist biedt de mogelijkheid om een bungalow te huren voor 25 €. Naast het vakantiehuis is parkeergelegenheid voor de bus. Het is een 4-persoons bungalow. Vandaag heb ik 3 slaapkamers en een privé badkamer. Dat lijkt stilaan op een grote villa.

Bungalow in Hotel Bellevue

In de loop van de avond begint het bungalowpark op een halve camping te lijken. Er arriveren zowel campers als caravans. Voor vannacht is het goed. Morgen ga ik op zoek naar andere oorden. Het hotel en het bijbehorende park is vergane glorie en de ligging naast de autosnelweg is geen opsteker. Nochtans heeft het terras en de grote tuin met vijver en bijbehorende dieren zijn charmes. Aan het verhaal van de onthaalmedewerker is te horen dat de coronapandemie er voor iets tussen zit. Tussen de regels is te horen dat er weinig budget is voor onderhoud. Vanavond wordt alles in gereedheid gebracht voor een trouwfeest. Misschien moet ik nog een uitnodiging versieren…

Trouwfeest in voorbereiding
Route van Polja naar Skopje
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s