Struga en het meer van Ohrid

23 augustus 2021: Prilep – Struga 128 km

24 augustus 2021: Struga – Struga 0 km

Struga ligt aan het meer van Ohrid op de grens van Noord-Macedonië en Albanië. Het is een van de oudste en diepste meren van Europa. De hoofdroute naar deze bestemming is de A3. Het is een weg met veel gedaantes. Het wegdek ziet er op het eerste gezicht goed uit, maar schijn bedriegt. Het tarmac lijkt om de paar meter aan elkaar gelast waarbij de dwarse naden dikke bobbels vormen. Het is rammelen geblazen tot in Bitola, 44 km verderop. De inhoud van de kasten is meteen herschikt. Daarna wordt het gelukkig beter. Vanaf Jankovec wordt de A3 een smallere bergweg maar het traject blijft vlot berijdbaar. Na 2 uur is de aankomst een feit.

Er is een plekje vrij op Camping Rino (https://campingrino.com/) aan de rand van het meer. De camping heeft een speciaal systeem en betalen, hoeft enkel bij vertrek. Een genummerd en verhard pasje, ter grootte van een bankkaart geeft toegang tot de bar en het restaurant. Consumpties worden automatisch toegevoegd aan de rekening. Het wordt de belangrijkste bagage voor de komende bikinidagen.

Vandaag verken ik Struga. Het stadscentrum ligt 4 km van de camping. Dat wordt weer wandelen. Er loopt een fiets- en voetpad langs het meer van Ohrid, afgescheiden van de hoofdweg. Van het meer is niet veel te zien. Het pad ligt verborgen tussen het groen.

Wandelpad naar Struga

Struga telt iets meer dan 60.000 inwoners en is de op een na grootste stad aan het water. Op wat monumenten en kerken na valt er niet zoveel te beleven. In de brede, autovrije hoofdstraat zijn een aantal winkels, terrassen en een kerkje. De boulevard is versierd met veelkleurige paraplu’s. Ze hangen er al een tijd. De kleuren zijn al wat vervaagd. Ik ben hier snel uitgekeken.

De autovrije winkelstraat van Struga

Buiten de winkelpromenade is er geen sprake van autovrije zones. Het drukke verkeer door de smalle straten is niet aangenaam. Auto’s parkeren volop op de stoep en af en toe is het nodig om snel weg te springen voor ongeduldige chauffeurs. Net wanneer ik denk dat Struga niets te bieden heeft, volgt een heerlijke ontdekking. Struga heeft een poëziepark aan de rand van het stadscentrum. Het is een groene zone aan het water, waar het meer van Ohrid uitloopt in een soort zwemkanaal. Het is een oase van rust waar families samenkomen om te ontspannen. Het park heeft zijn naam te danken aan een jaarlijks terugkerend poëziefestival dat al bestaat sinds 1961. Tijdens de lange traditie heeft Struga al 4000 dichters ontvangen uit 95 landen.

Het poëziepark van Struga

In het verlengde van het park ligt het Zwarte Drin kanaal. Hier wordt naar hartenlust gezwommen onder de bruggen door. De oevers zijn speciaal ingericht om de waterpret zo plezant mogelijk te maken. Er zijn trapladders geïnstalleerd om makkelijk in en uit het kanaal te klimmen. Aan de oevers zijn gezellige terrassen die een bezoek nog attractiever maken. Het is hier aangenaam vertoeven, zelfs zonder zwemkledij.

Terras aan het zwemkanaal

Het meer van Ohrid leent zich ook uitstekend om te zwemmen en te relaxen. Ik blijf de komende dagen nog even op de camping om de was te doen en de grensovergang met Griekenland voor te bereiden. Ik was het haast vergeten, maar Griekenland is Europa en dat uit zich in strengere coronamaatregelen die een administratieve aanpak vragen.

Route van Prilep naar Struga

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s