Everzwijnen en Oud Pella

27 augustus 2021: Kastraki – Oud Pella – Nea Karvali 415 km

28 augustus 2021: Nea Karvali – Nea Karvali 0 km

Een reis voorbereiden is een tijdrovende bezigheid. De planning wordt onderweg meermaals herschreven en aangepast. Dat is normaal. Hoe gedetailleerd de voorbereiding ook is, er gebeurt altijd wel iets onverwachts. Dat maakt reizen leuk, maar soms ook vermoeiend. Vandaag is zo’n dag dat alles anders loopt…

De eerste ontmoeting is een spectaculaire. Op de bergweg van Kastraki naar Pella, ergens in de buurt van Grevena stelen everzwijnen de show. Ik moet stoppen en wachten want ze willen met zijn allen tegelijk naar de overkant. Minstens 30 wilde zwijnen passeren de revue. Er lijkt geen einde aan te komen aan de rij overlopers. De dieren zijn gehaast, maar er is ruim de tijd om foto’s te nemen.

Kudde everzwijnen

De tussenstop in Oud Pella is gepland. Deze archeologische site was in de 5de eeuw voor Christus de hoofdstad van Macedonië en de geboorteplaats van Alexander de Grote. Net voorbij de ingang van het openluchtmuseum staat het huis van Dionysos. Het was de grootste villa van de stad. Een deel van de mozaïekvloeren en zuilen zijn bewaard gebleven.

Het huis van Dionysos

De agora oftewel het toenmalige marktplein was zeer uitgestrekt en huisvestte tal van werkplaatsen, winkels en het stadsarchief. Hier werden aardewerk, lampen, metaal en parfums vervaardigd en verkocht. Pella dreef handel in heel Griekenland maar ook met andere Europese en zelfs Afrikaanse regio’s. Alleen de fundamenten van de markt zijn overeind gebleven.

De agora

In het huis van “de ontvoering van Helena” zijn enkele mooie mozaïekvloeren bewaard gebleven. Voor het overige staat er niet veel meer recht. De toenmalige vloerders waren bekwame stielmannen. Zelfs na duizenden jaren liggen de meeste steentjes nog precies op hun plaats. Naar verluidt zijn de tegeltjes makkelijk in onderhoud.

Mozaïekvloer in het huis van “de ontvoering van Helena”

Het meest fascinerende aan de site is meestal het badhuis. Er blijft in Oud Pella niet zoveel van overeind maar het ingenieuze systeem van terracotta waterleidingen is nog duidelijk zichtbaar.

terracotta waterleiding in het badhuis van Oud Pella
Het badhuis

De archeologische site van Oud Pella bevat heel wat waardevol, geschiedkundig materiaal, maar het ligt er een beetje verwaarloosd bij. Sommige paden zijn nauwelijks onderhouden. Enkele archeologische vondsten zijn amper bereikbaar en overwoekerd met onkruid. De museumshop is in verval en waarschijnlijk al een hele tijd gesloten. Een toegangsticket kost toch nog 8 €.

Het bezoek aan de archeologische site duurt 2 volle uren in de broeiende zon. Ik kijk uit naar wat verfrissing op de volgende camperstop die slechts 5 km verder ligt. De kleine boerderij met enkele kampeerplekken ligt er bouwvallig en verlaten bij. De poort is gesloten. In Noord Griekenland zijn niet zoveel campings en camperplaatsen en de volgende betaalbare opties zijn hetzelfde lot beschoren. 200 km verder dan voorzien vind ik een plek op Camping Alexandros (http://campingalexandros.com/en/) in Nea Karvali. Het kampeerterrein ligt tussen schaduwrijke bomen en er is een restaurant met zicht op zee. Gasten kunnen zonnekloppen aan het kleine kiezelstrand. Met deze dagtrip loop ik ineens 3 dagen vooruit op schema. Er kan morgen zeker een stranddag af.

Restaurant van Camping Alexandros met zicht op zee

Route Kastraka – Oud Pella – Nea Karvali

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s