Ani, de stad met duizend en één kerken

12 september 2021: Çanaksu – Ani – Doğubayazıt 285 km

Een bezoek aan de ruïnestad Ani in Oost-Anatolië op een steenworp van de Armeense grens, mag absoluut niet ontbreken op het programma. Ani was ooit de hoofdstad van het Armeens koninkrijk, dat qua oppervlakte een groot deel van het hedendaagse Armenië en Oost-Turkije besloeg. De archeologische site ligt op een 1338 meter hoog plateau. Overnachten kan op de parking aan het bezoekerscentrum, maar daar pas ik voor.

Er komt onmiddellijk een guitig meisje van een jaar of 5 aangewaaid. Ze is rad van tong en ratelt aan een stuk door. De taal is onverstaanbaar maar de bijbehorende gebaren vertellen zoveel meer. In eerste instantie vraagt ze snoepjes en kauwgum. Als duidelijk wordt dat ik geen snoep in huis heb, schakelt ze stante pede over op andere hebbedingen. Deze keer zijn het schmink en nagellak. Haar toneelspel en mimiek zijn geweldig. Jammer maar helaas, er zit geen schmink in de bus. Met haar derde poging, schiet ze raak. Balpennen zijn ook gewild. Die heb ik in grote hoeveelheden op overschot. ACSI, de Nederlandse kampeerorganisatie geeft me er jaarlijks zo’n honderdtal mee om op campinginspectie te gaan. De laatste twintig zijn voor deze koddige actrice. Die heeft ze dubbel en dik verdiend. Het meisje bedankt me uitgebreid en zwaait gedag. Bij gebrek aan meerdere weggeefitems, is het beter om een andere plaats voor de nacht op te zoeken…

De leeuwenpoort vormt de ingang van de ommuurde ruïnestad Ani. Hier wordt al snel duidelijk waarom de plaats ooit “De stad van duizend en één kerken” werd gedoopt. De site is bezaaid met resten van kerken, kathedralen, moskeeën en kloosters.

De leeuwenpoort van Ani

De Gagik-kerk heeft een cirkelvormige constructie. Dit exemplaar werd tussen het jaar 1001 en 1005 gebouwd, maar dat gebeurde waarschijnlijk niet volgens het boekje. De kerk was niet solide en stortte na een tijd al in. Enkel de funderingsmuren van basaltsteen, een deel van de uitbouw en drie kolommen in het interieur zijn bewaard gebleven.

De Gagik-kerk

De kerk van St. Gregorius is in betere conditie. Dit bouwwerk dateert uit het jaar 980. Het is een van de meest gefotografeerde kerken in Ani. Voor de bouw werden rode, zwarte en bruinachtige gladgeslepen stenen gebruikt. Vermoedelijk is het de graftombe van prins Grigor Pahlavuni. De grafsteen werd geplunderd in de jaren 90.

De kerk van St. Gregorius

De Surp Krikor Illuminator-kerk ligt in het zuidoosten van de stad aan de Arpacay rivier. Dat is de grens met Armenië. Binnen gluren bij de Armeense buren is mogelijk. Deze kerk dateert uit 1215. Het dak is versierd met dierenfiguren. Het gebouw is gedecoreerd met fresco’s en Bijbelse taferelen. Deze zijn vermoedelijk aangebracht door Georgische schilders.

De Surp Krikor Illuminator-kerk
De grensrivier met Armenië

Het belangrijkste werk in de Ani ruïnes is de kathedraal die werd gebouwd in rode turfsteen in 990 na Christus. Deze uit de kluiten gewassen kerk werd ooit omgetoverd tot moskee en daarna weer tot kerk, afhankelijk van de heersers van het moment. Momenteel staat het gebouw in de steigers voor restauratie.

De kathedraal van Ani
De kathedraal van Ani

Het is onmogelijk om alle gebedshuizen te tonen en te beschrijven. De stad Ani bestond uit meer dan alleen maar kerken. De resten van een badhuis, de oude bazaar en huizen zijn ook te bewonderen. Deze plekken zijn niet zo spectaculair vermits alleen de fundamenten overblijven. Een entreeticket kost 22 TL (2,2€). Een bezoek aan de historische site neemt al snel enkele uren in beslag. Het is een grote en boeiende oppervlakte om te bewandelen.

Na dit archeologisch hoogtepunt, rijd ik verder naar Doğubayazıt. Ik vind een plek op de parking van Restaurant Noah vlakbij het Ishak Pasa paleis, kortbij de grens met Iran. Maar dat is voor morgen…

Uitzicht op het terras van Restaurant Noah
Route Çanaksu – Ani – Doğubayazıt
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s