Andy’s Pepper opent deuren van gesloten kasteel

21 september 2021: Taşucu – Taşucu 0 km

22 september 2021: Taşucu – Gilindire grot – Anamur 122 km

De ligging van Akcakil Camping leent zich uitstekend voor een luie stranddag. Daar is alles mee gezegd. De rekening voor twee overnachtingen bedraagt 410 Tl (41€). De prijs is met een vierde gestegen tegenover 2 jaar geleden. Een hotelkamer is goedkoper. Ik ga op zoek naar betaalbare opties in Anamur. Onderweg stop ik aan de Gilindire grot in Aydincik. De 450 m lange grot ligt aan de prachtige baaien van de Middellandse Zee en is te bereiken vanaf het water en over land. De uit de kluiten gewassen spelonk werd in 1999 bij toeval ontdekt door een herder. In de ondergrond werden potscherven ontdekt uit de laatste periode van het stenen tijdperk. Een omvangrijke, ijzeren en half verroeste trap met bijna 600 treden leidt naar een 140 m lang en 30 m breed zoetwatermeer, omgeven door druipstenen en indrukwekkende pilaren.

De Gilindire grot

De temperatuur is koeler dan buiten, maar omwille van de hoge vochtigheidsgraad is zelfs de afdaling een zweterige aangelegenheid, vergelijkbaar met een saunabezoek. De Gilindire grot is een ondergronds juweel. Sommige delen worden bewoond door vleermuizen, maar de beesten laten zich niet zien. Net buiten de grot leeft de mediterrane monniksrob. Ook de zeehonden blijven verborgen.

De Gilindire grot
De Gilindire grot

De eindhalte is Dragon Motel Camping (http://www.anamurdragonmotel.com/). Het kampeerterrein ligt aan een mooi zandstrand op 300 m van het imponerende Mamure kasteel. 2 jaar geleden was de vesting gesloten omwille van renovatiewerken en dat is het tot mijn grote spijt nog steeds. De bewaker vertelt dat het bouwwerk nog minstens een jaar in de steigers staat. Hij nodigt me uit voor thee en van het een komt het ander. De man is een fanatieke hobbytuinder. Op het werkterrein aan de ingang van het kasteel kweekt hij tijdens de werkuren verschillende soorten planten. Hij heeft niets anders te doen dan alle bezoekers weer wandelen te sturen. Hij laat me een vreemd stuk fruit proeven van eigen kweek. Na enig opzoekwerk en bijkomende hulp van specialisten op het thuisfront blijkt het om een balsempeer of bittermeloen te gaan. De rode vruchtjes aan de binnenkant smaken zoet en niet bitter zoals de naam doet vermoeden.

De balsempeer of bittermeloen

Er rijpt stilaan een snood plan in mijn brein. Ik bied de bewaker Andy’s Pepper zaden aan en dat raakt de juiste snaar. De deuren van het gesloten kasteel zijn plots toch toegankelijk. Het bezoek moet stiekem gebeuren en het is een beetje spannend. Ik moet me af en toe verstoppen terwijl de opzichter kijkt of de kust veilig is. Hij troont me mee tot op de hoogste toren en zet me geregeld (tegen mijn zin) voor de camera voor een fotoshoot.

Het Mamure kasteel
Fotoshoot in het Mamure kasteel

Het Mamure kasteel werd gebouwd in de 11de eeuw op de fundamenten van een Romeins fort uit de 3de eeuw na Christus. Het werd oorspronkelijk gebouwd ter bescherming tegen piraten. Door de eeuwen heen werd het voortdurend bezet, vernield en heropgebouwd door andere heersers. Een gedeelte van de constructie deed ooit dienst als kervansaray. Het kasteel werd pas herontdekt in 1988. De vesting heeft 39 uitkijktorens en is omgeven door een slotgracht aan de ene kant en de Middellandse Zee aan de andere kant. Op de westelijk gelegen binnenplaats staat een moskee en een Turks badhuis. Op de zuidelijke binnenplaats staan de resten van een vuurtoren.

Het Mamure kasteel

Het is een leerrijk en avontuurlijk bezoek. De stiekeme gids vertelt tijdens de klimpartij naar boven nog enkele weetjes. Het kasteel herbergt een rechtszaal met enkele cellen. De rechter kon destijds de veroordeelden rechtstreeks enkele meters verder achter slot en grendel zetten. Omwille van het clandestiene karakter van het bezoek kan ik niet alle foto’s plaatsen zonder mijn begeleider in de problemen te brengen.

Route Taşucu – Gilindire grot – Anamur

Advertentie

4 gedachtes over “Andy’s Pepper opent deuren van gesloten kasteel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s