Anemurium

23 september 2021: Anamur – Anamur 0 km

Anamur is de meest zuidelijke stad van Turkije. De plaats is genoemd naar de altijd aanwezige wind. Er wonen bijna 70.000 mensen. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt tussen 20 en 24 graden. Het klimaat is ideaal voor het kweken van bananen, papaja’s, aardbeien, pinda’s en citrusvruchten. De bananenbomen en verkoopstalletjes zijn een opvallende verschijning in deze regio. Anamur heeft een lange geschiedenis. 7 km van het huidige centrum aan de Middellandse Zee ligt de oude Romeins-Byzantijnse stad Anemurium. De eerste sporen werden al teruggevonden in de 8ste eeuw voor Christus. Vooral in de eerste eeuwen na Christus heerste er grote welvaart. Na een verwoestende aardbeving in het jaar 580, aanvallen van piraten en Arabische legers bleef er vermoedelijk niet veel meer over dan een spookstad.

Dragon Motel Camping ligt 13 km van het oude Anamur. Een taxi is de gemakkelijkste optie voor een bezoek. Anemurium ligt wat afgelegen van de buitenwereld. Er zijn geen café’s of restaurants. Aan een klein houten hok betaal je een inkomticket van 12 Tl (1,2€). Er zijn nauwelijks toeristen. Doorheen Anemurium loopt een geasfalteerde weg. Het is nodig om van de weg af te dwalen om iets te zien. Dat vergt soms enig klimwerk. De nodige toelichting staat op tweetalige (Turks – Engels) informatieborden in de omgeving van de ruïnes. Er zijn twee stadsgedeeltes: de acropolis die aan het strand ligt en de necropolis op de heuvel. Centraal in de stad staat het voormalige badhuis. Het is een groot gebouw met 2 verdiepingen. Het is vermoedelijk gebouwd in de 3de eeuw na Christus.

Het badhuis van Anemurium

Het Odeon ligt even verderop aan de andere kant van de weg. Het is een soort theater dat werd gebruikt voor muziekconcerten en voordrachten. Er werden ook raadsvergaderingen gehouden. Destijds was het gebouw overdekt.

Het Odeon

Tegen de bergflank zijn de resten van de stadsomwalling en de oude aquaducten duidelijk te zien. De oude waterleiding reikt tot aan de badhuizen. Een tweede, lager gelegen aquaduct voorzag de bevolking van drinkwater.

De resten van de oude stadsmuur
Het aquaduct

De archeologische site van Anemurium herbergt te veel restanten van voormalige gebouwen. Het is onmogelijk om ze allemaal te beschrijven. Ik wandel een paar uur rond op het terrein en laat alles op me afkomen.

Romeinse steden staan bekend om hun begraafplaatsen buiten de stadsmuren. Dat is in Anemurium niet anders. De necropolis tegen de bergwand is een indrukwekkende dodenstad. Het gebied beslaat 101.000 m². Er zijn ongeveer 350 graven. Vele graftombes zijn bijna intact en hebben meerdere kamers. Sommige graftombes hebben fraaie fresco’s. De meesten werden gebouwd tussen de 1ste en de 4de eeuw na Christus.

De necropolis van Anemurium

Ik heb er dorst van gekregen. Naar slechte gewoonte heb ik geen drankje bij. Bij gebrek aan een café en de overheersende warmte is het tijd om terug te keren naar de camping. Ik spreek een verdwaalde Turk aan en die is zo vriendelijk om een taxi te bellen. In de namiddag plan ik een luie stranddag, maar dat is buiten de wind gerekend. Een stevige bries zorgt voor een mini-zandstorm en het zonnekloppen is snel gedaan. Hoe kan het ook anders in de stad van de wind. Morgen gaat de roadtrip verder langs de zuidkust.

Advertentie

2 gedachtes over “Anemurium

  1. Ingrid, Wat was het heerlijk om jou te ontmoeten vandaag in Dalyan. Wandelen naar de Koningsgraven door de pomegranate velden. Kort maar krachtig. Wie weet, tot ziens! Goede reis en zorg goed voor je zelf!! PS. Next time take water!!🧿❤️

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s