Rafting in Side

24 september 2021: Anamur – Side 185 km

25 september 2021: Side – Side 0 km

Side is een bekend toeristisch oord. Normaal vermijd ik zulke bestemmingen als de pest. Voor deze badplaats maak ik graag een uitzondering. De voormalige antieke havenstad heeft voor elk wat wils. Zonnekloppers kunnen terecht op de mooie zandstranden. Cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in de autovrije, historische binnenstad. Er zijn souvenirwinkels, shoppingscentra, bars, restaurants en kappers in overvloed. Na 7 weken is het tijd voor een nieuw bezoek aan die laatste categorie.

Zandstrand in Side

Kamperen in Side kan midden in het centrum bij Pansiyon Istanbul (http://www.istanbulpansiyon.info/). Op de binnenplaats, ingesloten tussen de bungalows is er plaats voor een viertal campers. De ligging is uitstekend. Alle geneugten inclusief de kapper liggen op loopafstand. De man heeft meteen grootse “kapselplannen” en ik laat hem gewoon zijn gang gaan. Het resultaat mag er wezen.

Het is de eerste locatie waar veel toeristen zijn. De grootste groep zijn Duitsers en Russen al spot ik hier en daar ook een zeldzame Vlaming. De verkopers in de straten doen hun best om klanten te lokken. Een vertegenwoordiger die daguitstappen aanbiedt, lokt me binnen. Ik heb de beste smoes ter wereld om elk aanbod af te slaan want de buscamper rijdt overal naartoe. De man is niet uit het lood geslagen en argumenteert dat raften in de Köprülü Canyon niet zo vanzelfsprekend is met eigen vervoer. Hij heeft gelijk. De Köprülü kloof is een mooi stuk natuur dat ik nog niet gezien heb. We hebben een rafting deal.

De Köprülü Canyon is een ravijn en een nationaal park. De kloof is 14 km lang en op sommige stukken 400 m diep. De wildwaterrivier die erdoor heen loopt is ideaal om de raftingsport te beoefenen. Een stipte taxidienst brengt alle gegadigden naar het vertrekpunt aan een oude stenen brug, op 50 km van Side.

Stenen brug over de Köprülü Canyon

Mijn enthousiasme krijgt meteen een domper bij aankomst als de commerce begint. Aan een verkoopstand worden waterschoenen en waterdichte, plastieken telefoonzakjes verkocht aan te dure prijzen. Wie geen zere voeten of een kapotte telefoon wil, heeft niet veel keuze. De verkoop draait op volle toeren.

Er zijn enkel Duitstalige en Russische toeristen. De informatie wordt alleen in die talen verstrekt. In het Engels kan af en toe ook voor die ene Belg maar dat wordt meestal vergeten. Het raften zelf is een mooi avontuur, maar alles wat errond hangt ruikt naar puur geldgewin.

Raften in de Köprülü Canyon
Raften in de Köprülü Canyon

Het traject begint met een wandeling door het ijskoude water. Dat is een noodzakelijk kwaad voor de film die onderweg gemaakt wordt. De cameramannen staan overal paraat. Enthousiast zwaaien en roepen naar de lens is een verplichting. We spelen gedwee de rol van happy family. De lunch zit in de dagprijs, maar de drankjes zijn voor eigen rekening. De prijzen swingen de pan uit. Het tarief voor een biertje bedraagt maar liefst 4 €. Onderweg zijn er drie tussenstops waaronder een dure zipline over het water. Het kost overal wel wat. De dag eindigt met de bioscoopvoorstelling van het grote wateravontuur. De film is te koop voor 25 €. De rafting crew doet zijn best om iedereen een leuke dag te bezorgen maar het stinkt helaas te erg naar toeristenuitbuiting. Side blijft een leuke stad met veel mogelijkheden. Een dagtrip is hier in de toekomst niet meer aan mij besteed…

Route van Anamur naar Side
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s