De koninklijke tombes van Vergina

3 oktober 2021: Nea Karvali – Vergina 251 km

Vergina was de eerste hoofdstad van het Macedonische rijk. De huidige stadsnaam kwam pas ter sprake na de verplichte volksverhuizing tussen Turkije en Griekenland in de jaren 30 van vorige eeuw. Vergina was de naam van een koningin die hier ooit leefde. De plaats werd in 1977 wereldnieuws toen professor Manolis Andronikos er enkele ondergrondse graven ontdekte. In een van deze graftombes werden de resten van koning Philippos de 2e, vader van Alexander de Grote aangetroffen. Ook zijn zoon, Alexander de 4de en zijn vrouw Roxani liggen hier begraven. In de oudheid heette de stad Aiges.

De indrukwekkende archeologische bezienswaardigheid is absoluut de moeite. Er zijn geen campings in de buurt van de onopvallende grafheuvel. Ik parkeer de bus op een betaalparking op 450 m van de tombes. De minimale voorzieningen voor camperaars met een lege gasfles, zoals elektriciteit en drinkbaar water zijn meer dan voldoende voor een nacht. Kampeergedrag is toegestaan. De locatie staat vermeld op de app Park4night.

De banale heuvel in het park met de graftombes verraadt geenszins de schatten die binnenin tentoongesteld worden.

De grafheuvel van Vergina

Het is een hele klus om toegang te krijgen tot het ondergrondse museum. Er is een corona gerelateerd systeem uitgedokterd om een bezoek veilig te houden. Een mondmasker is verplicht en er worden slechts een beperkt aantal gasten tegelijkertijd toegelaten. Het noodzakelijke mondmasker ligt vanzelfsprekend nog in de bus. Er zit niks anders op dan terug te keren om het op te halen. Een entreeticket van 12 € is allerminst goedkoop. Bij de aankoop van het toegangsbewijs wijst de loketbediende een volgnummer toe en dan is het een kwestie van geduldig wachten aan de ingang. Telkens iemand het museum verlaat, mag een andere “bubbel” binnen. Na een half uur is het mijn beurt.

De grafheuvel herbergt een arsenaal aan waardevolle schatten in uitstekende conditie. Het museum is in het duister gehuld en heeft een constante, koele temperatuur om de prachtige objecten in de beste omstandigheden te bewaren. Foto’s nemen zonder flash is toegestaan. Het museum herbergt de resten van 3 graftombes. Er was een tijd discussie over de identiteit van de doden. Antropologisch onderzoek heeft bevestigd dat het wel degelijk om de botten van Philippos de 2e gaat. Uit de geschiedenisboeken wist men al dat de voormalige Macedonische koning tijdens een van zijn veldslagen een pijl in het rechteroog kreeg en blind werd. Fracturen in het aangezicht bevestigden met zekerheid zijn identiteit.

De ingang van een van de 3 graftombes

De voorwerpen die in de graven werden gevonden, zijn in waterdichte, glazen “aquariums” tentoongesteld. Naast alledaagse gebruiksvoorwerpen en sculpturen zijn de fijne, gouden sieraden uit de 4de eeuw voor Christus het meest tot de verbeelding sprekend. De museumrondgang eindigt met een mooie tekst van zijn ontdekker, Manolis Andronikos. Het blootleggen van de historische graftombes sloeg zelfs hem met verstomming.

Gebruiksvoorwerpen in de graftombes van Vergina

In de omgeving van de Vergina tombes zijn betaalbare restaurants, bars en souvenirwinkels. Een eenvoudige maaltijd kost ongeveer de helft van een museumbezoek. Honger leiden hoeft niet.

Route van Nea Karvali naar Vergina
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s