Het orakel van Delphi

4 oktober 2021: Vergina – Delphi 333 km

5 oktober 2021: Delphi – Gialos 142 km

Het is een dure keuze om in Griekenland voor autosnelwegen te gaan. De eerste paar 100 km vanaf de Turkse grens vallen mee. De buscamper valt onder de betaalbare categorie 2. Waar dat precies verandert, herinner ik me niet. Plots valt de bus onder categorie 3 en worden het extreem prijzige kilometers. De tolstations volgen mekaar snel op en bedragen als 9 € of 14 € zijn werkelijk buiten proportie. De brug van Antirrio naar Pio over de zeestraat richting Patras slaat met 20,30 € alle records. Hetzelfde geldt voor de musea die allen dezelfde toegangsprijs van 12 € hanteren. Autorijden en cultuur zijn blijkbaar elite aangelegenheden in dit land.

De zeer dure tolbrug richting Patras

Het Orakel van Delphi is de laatste dure museumstop die ik me permitteer. Niet zo ver van de archeologische site ligt Delphi Camping (https://www.delphicamping.com/). Het kampeerterrein heeft een zwembad, een restaurant en een verbluffend uitzicht voor de schappelijke prijs van 15 €. Gelukkig is niet alles te duur in Griekenland. Een restaurantbezoek in deze omgeving biedt net dat ietsje meer.

Restaurant Delphi Camping

Ik bezoek het Orakel van Delphi in de vroege ochtenduren. Er zijn al verschillende groepen met gids op het terrein aanwezig. Het is af en toe mogelijk om enkele weetjes mee te pikken. Oude Grieken en belangrijke leiders die goede raad nodig hadden, brachten een bezoek aan het orakel op de 600 m hoge Parnassos berg. De prijs voor wijze raad bedroeg 1 geit. De plek was gewijd aan de Griekse God Apollo en trok indertijd duizenden bezoekers om hulp te vragen bij moeilijke beslissingen. Achter de waarzeggerij zat een ingewikkeld systeem. Het was geen optie om rechtstreeks contact met Apollo te hebben. De Pythia, een oudere vrouwelijke priesteres die voor het leven benoemd werd, was het doorgeefluik van de raadgevingen, die steeds voor interpretatie vatbaar waren. De boodschappen werden verder verteld en vertaald aan de klanten door tussenkomst van profeten. Menig “fout” geïnterpreteerde aanbevelingen zorgden voor faliekante beslissingen in de loop der politieke geschiedenis. De geofferde geit bracht niet altijd het juiste antwoord op. Het orakel bevond zich ondergronds, onder de tempel van Apollo. De tempel dateert uit de 4de eeuw voor Christus en de resten maken nog steeds indruk. De omgeving is prachtig.

De tempel van Apollo
De tempel van Apollo

Het best bewaarde monument op de historische site van Delphi is het theater. Het eerste theater dat gebouwd werd, verschilde van zijn huidige vorm. Waarschijnlijk zaten de toeschouwers in het begin op houten stoelen of op de grond. De stenen uitvoering werd later opgetrokken. Er werden muziek en andere culturele concours georganiseerd.

Het theater van Delphi

Binnen enkele dagen wacht de boot van Patras naar Venetië. De laatste dagen op het Griekse vasteland breng ik door op Camping Kato Alissos (http://www.camping-kato-alissos.gr/index.php/en/) in de buurt van Patras. Het is een eenvoudige camping met een restaurant boven een rotsstrand. Zonnekloppen is er niet bij. Het uitzicht is mooi maar de zee is te wild. De wind blaast de warmte weg. Op het kampeerterrein is het beter vertoeven. Rondom me staan enkele alleenreizende Duitstalige camperdames gestationeerd. We spreken af om vanavond samen in het restaurant te eten. De leuke avond eindigt na middernacht.

Uitzicht vanaf het campingrestaurant
Het strand bij Camping Kato Alissos
Route Vergina – Delphi – Gialos
Advertentie

3 gedachtes over “Het orakel van Delphi

  1. Wij waren ook in Delphi. Erg mooi. Vermoed dat jij die leeftijd nog niet hebt bereikt maar vanwege Europese afspraken krijgen alle Europeanen vanaf 65 jaar en ouder 50% korting op de entree van musea.

    Geliked door 1 persoon

  2. Nog even heerlijk genieten voor dat je terug rijdt naar België. Je reisverhalen waren weer erg interessant en fijn om te lezen dank je wel.

    Groet Gerda

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s