Van winters Bosnië naar de Amalfikust

24 december 2021: Geel – Altdorf bei Nürnberg (Duitsland) 589 km

25 december 2021: Altdorf bei Nürnberg – Braslovče (Slovenië) 611 km

26 december 2021: Braslovče – Zagreb (Kroatië) 161 km

Een roadtrip via Bosnië naar Italië lijkt op het eerste zicht een rare combinatie voor een doorwinterde zonliefhebber. Bosnië heeft een landklimaat. Dat betekent zachte zomers en strenge winters. Een dik pak sneeuw is in deze contreien niet vreemd. Het levert gegarandeerd sprookjesachtige beelden op. Ik hou alleen van sneeuw op postkaarten, maar laat me goedgelovig wijsmaken dat de koude warmer aanvoelt dan bij ons. Dat de eindejaarsfeesten in het land extra lang duren, is mooi meegenomen. De katholieken vieren kerstmis zoals wij op 25 december. De orthodoxen zitten pas op 7 januari aan de feestdis. De winterfestiviteiten, gelinkt aan kerstmis en nieuwjaar duren daardoor tot een stuk in het nieuwe jaar. Radenko gaat mee op pad en is de eerste 2 weken mijn privégids. De camperbus is aangepast aan de winterse bestemming. De pas gemonteerde vierseizoensbanden en de sneeuwkettingen in de kofferruimte moeten een vlotte doortocht garanderen. Na een paar weken winterwonderland, keert Radenko terug naar België en start de zoektocht naar dat begeerde streepje zon in Italië. De kortste weg naar het Italiaanse vasteland is de ferry vanuit het Kroatische Split naar Ancona. Via toeristische trekpleisters aan de Amalfikust, Napels en Rome gaat het langzaam terug naar het thuisfront. Dat is althans het plan…

De trip startte drie dagen geleden. Via een tussenstop in Duitsland en Slovenië belanden we in Zagreb. De ochtend in Slovenië heeft een verrassing in petto. De eerste sneeuw is een feit.

Wakker worden in Braslovče, Slovenië

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië. Met ongeveer 700.000 inwoners is het meteen de grootste stad van het land. Tijdens de adventperiode wordt de plaats traditioneel omgetoverd tot een winters wonderland. De stad werd in 2016, 2017 en 2018 uitgeroepen tot beste kerstmarkt van Europa. Camp Zagreb (https://www.campzagreb.com/en/) ligt 15 km van het centrum en is een ideale uitvalsbasis om er de kerstsfeer op te snuiven. De kampeerplaats heeft verwarmde sanitaire voorzieningen. Dat is mooi meegenomen in de winter. Een Uber taxi is een makkelijke optie om het stadscentrum te bereiken.

De citytrip begint op het levendige Ban Jelačić plein, het meest centrale punt in Zagreb. Het plein dateert uit 1641 en ligt in het autovrije stadsgedeelte. Het immense ruiterstandbeeld van graaf Josip Jelačić voor de statige gebouwen met koninklijke uitstraling valt meteen op. Hij is het symbool van de onafhankelijkheidsstrijd in de 19de eeuw. Het beeld werd tijdens de communistische periode tijdelijk verwijderd maar kreeg opnieuw zijn plek in de jaren negentig. Aan de oostkant van het plein staat de Manduševac-fontein, voor de gelegenheid gehuld in kerstversiering. Het Ban Jelačić plein is een belangrijk knooppunt voor de trams en het middelpunt van het moderne stadscentrum. Straatartiesten doen hun ding en de café’s en bars zijn de perfecte ontmoetingsplek voor jong en oud. De meeste bezienswaardigheden liggen niet zover weg.

Het standbeeld van Josip Jelačić op het Ban Jelačić plein

De toren van Lotrščak is een van de trekpleisters in de buurt. De locatie ligt in het oude stadsgedeelte Gornji grad op een heuvel en is bereikbaar via smalle voetgangerstraatjes of de kabellift.

Steegje op weg naar de toren van Lotrščak
De kabeltram met op de achtergrond de Lotrščak-toren

De toren werd gebouwd in de 13de eeuw om de zuidelijke poort van de stadsmuur van Gradec te bewaken. In 1646 werd een klok in het gebouw gemonteerd om dagelijks het sluiten van de stadspoorten aan te kondigen. Door te voet naar boven klimmen en met de kabeltram weer af te dalen zijn beide toegangswegen meteen uitgetest. Ook in het oude stadsgedeelte Gornji Grad bovenaan de heuvel is de kerstsfeer niet ver weg. Overal staan mooi gedecoreerde stalletjes waar iets te eten of te drinken valt. Opvallend is het stuk versierde stadsmuur waar foute kerstkado’s een eigen plek hebben.

Foute kerstkado’s tegen de stadsmuur in Gornji Grad

In deze periode van het jaar wordt het al vroeg donker. De festiviteiten worden er niet minder om. Naast de grote kathedraal in het stadscentrum is voor de gelegenheid een minidorp in hout opgetrokken. Het dorp heet Bethlehem. De geboorte van Jezus wordt opgevoerd in de vorm van een theaterstuk. Het muziek- en dansspektakel wordt bijgewoond door een groot publiek.

Kerstmusical naast de kathedraal

Het Ban Jelačić plein is in de avonduren de ideale plek voor een glühwein. Zowel witte als rode wijn wordt hier zonder problemen opgewarmd. De kerstversieringen komen in het donker pas echt tot hun recht. Het meest centrale plein van Zagreb lijkt nu nog imposanter dan bij daglicht.

Het Ban Jelačić plein in de avonduren

We sluiten de eerste avond in Zagreb af in het legendarische Kavkaz café tegenover het Kroatische Nationale Theater. Het beroemde theater zag het daglicht in de 19de eeuw en is een knap staaltje architectuur. Het prestigieuze gebouw is prachtig verlicht tijdens de avonduren.

Het Kroatische Nationale theater

Het Kavkaz café was jarenlang de ontmoetingsplaats voor kunstenaars, artiesten, schrijvers en dichters in Zagreb. De kroeg heeft een 120 jaar oude geschiedenis en floreerde vooral in de jaren 80 van de vorige eeuw. Uiteindelijk raakte het café in verval en ging het dicht. Na een grondige renovatie werden de deuren opnieuw geopend. Het is de place to be voor wie wil genieten van een glas wijn of een kop koffie op dezelfde plek waar de Kroatische intellectuelen van de 20ste eeuw dat jarenlang deden.

Het Kavkaz café
Route van Geel naar Zagreb

 

Advertentie

11 gedachtes over “Van winters Bosnië naar de Amalfikust

  1. Leuk om te lezen dat je weer op pad bent! We lezen weer graag met je mee!
    Agnes en ik hebben ons laten inspireren door je laatste reis in Turkije en zijn op dit moment bezig een tocht te plannen en aan het voorbereiden door Turkije in de maanden april, mei en juni.
    Wij zouden het leuk vinden om eens met jou van gedachten te wisselen over deze reis. Wellicht heb je tips voor ons.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s