Zagreb en Kaprina

27 december 2021: Zagreb – Zagreb 0 km

28 december 2021: Zagreb – Krapina – Tuheljske Toplice 73 km

Een kerkhof bezoeken tijdens een rondreis staat gewoonlijk niet vooraan op de planning. In Zagreb kan je er niet om heen. De Mirogoj begraafplaats even buiten het centrum van de stad is niet zomaar eender welk kerkhof. Het is een unieke groene zone met tal van kunstwerken, statige paviljoenen en een befaamde zuilengalerij. Zelfs de ingang spreekt tot de verbeelding.

Ingang van de Mirogoj begraafplaats

De 150 jaar oude begraafplaats op de Medvednica heuvel was oorspronkelijk een grote tuin in privébezit. Toen de eigenaar het loodje legde, kocht het stadsbestuur de grond om er de overledenen te begraven. De laatste wens van de voormalige bezitter ging daarmee in vervulling. De Mirogoj necropolis staat bekend als een van de mooiste en meest diverse van Europa. Er zijn graven te vinden van katholieken, protestanten, moslims, joden, orthodoxen en ongelovigen.

De Mirogoj begraafplaats
De Mirogoj begraafplaats

Meer dan 300.000 mensen zijn op de Medvednica heuvel begraven. Ook Kroatische beroemdheden waaronder belangrijke politici, mediafiguren en sporthelden vinden er hun laatste rustplaats.

Het graf van Dražen Petrović, een bekende basketter

Dag twee in Zagreb staat verder in het teken van een onvoorziene zoektocht naar een laptoplader. Het belangrijke “detail” zit thuis nog in het stopcontact. De expeditie is een maat voor niets. Zagreb telt heel veel winkels, maar geen voor vergeten laptoponderdelen. De weinige gespecialiseerde handelszaken in het stadscentrum, hebben geen laders in voorraad. Na 6 km stappen, geven we er de brui aan.

Misschien brengt de volgende tussenstop in Krapina een oplossing. Naast een computerzaak met universele laptopladers zijn er ook neanderthalers te zien in het plaatselijke museum. In 1899 ontdekte professor Dragutin Gorjanović-Kramberger op de Hušnjak-heuvel prehistorische resten van 900 menselijke fossiele botten, dierlijke overblijfselen en een groot aantal stenen werktuigen. Het museum in Krapina (https://mkn.mhz.hr/hr/#) tracht een antwoord te bieden op de vraag wie de mensen waren die 125.000 jaar geleden in grotten leefden. Het museumbezoek is een educatieve wandeling doorheen de tijd en eindigt in het kleine grottenpark in de buitenlucht op de plek van de oorspronkelijke vindplaats.

Het Neanderthaler museum in Krapina
Het Neanderthaler museeum in Krapina

Het museum herbergt ook enkele menselijke beenderen die in 1886 in België werden gevonden. De gereconstrueerde tekening stelt een prehistorische landgenoot voor.

Een prehistorische Belg in het Neanderthaler museum van Krapina

Winterse avonden beginnen te vroeg en in het donker te rijden is geen favoriete bezigheid. We stranden op Kamp Vita (https://www.terme-tuhelj.hr/en/terme-tuhelj) in Tuheljske Toplice. Het is een luxueuze camping naast de thermen van Tuhelj op 100 m van het centrum. Inchecken op deze kampeerplaats levert een gratis ticket op voor het zwemparadijs naast de deur. De prijzige camping wordt met de ACSI kortingskaart een betaalbare optie. Wie de promotiekaart gebruikt, moet de spa-ervaring wel uit eigen zak betalen. We zijn niet van plan om ons onder te dompelen in het warme water van de thermen. Een bezoek aan de plaatselijke pizzatent krijgt deze keer de voorkeur.

Route Zagreb -Kaprina – Tuheljske Toplice

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s