Eerst Krk en dan Bosnië

30 december 2021: Krk – Bihac (Bosnië- Herzegovina) 200 km

31 december 2021: Bihac – MrKonjic Grad 135 km

Het onverwacht zonnige weer in Krk is een opsteker. Er is weinig tijd om het stadje te verkennen. We hebben een uitnodiging beet voor de eindejaarfestiviteiten in MrKonjic Grad, het geboortedorp van Radenko. Er is nog net tijd voor een korte stads- en strandwandeling. Krk ligt in het zuidwestelijke deel van het gelijknamige eiland. De kleine stad bestond al in de Romeinse tijd en dat is nog steeds te zien. De stadsmuur is grotendeels bewaard gebleven en omringt het oude centrum. In de smalle voetgangersstraten is het heerlijk vertoeven. In deze tijd van het jaar zijn er weinig toeristen. Veel souvenirwinkels, bars en restaurants zijn gesloten. Het is een uitgelezen kans om de oude huizen, de haven, de kathedraal, het Frankopan kasteel en het Vela Placa plein op een rustig tempo te verkennen.

De kathedraal van Krk
De haven van Krk
Een van de voetgangersstraatjes in het oude Krk

Bij een tussenstop op een terras kan de locale specialiteit “Krčka Kneginja” niet ontbreken. Dit heerlijke taartje vindt zijn oorsprong in de 15de eeuw wanneer Dorothea Blagdanska en Nikola Frankopan in het huwelijksbootje stappen. De familie Frankopan wilde indruk maken met een bijzonder dessert en dat is ongetwijfeld gelukt. Het cakeje is nog altijd populair. Het is een smaakbom met honing, chocolade, vijgen en een notenmix als voornaamste ingrediënten. Het uitzicht alleen is zo verrukkelijk dat ik vergeet om het volledige exemplaar te fotograferen.

Krčka Kneginja

Het blitzbezoek aan Krk eindigt met een strandwandeling. Pootje baden op een dag als vandaag behoort tot de mogelijkheden, al is er slechts een avonturier die zich met de voeten in het water waagt…

Radenko met blote voeten in het water
Zicht op het oude stadscentrum vanop het strand

De route richting Bosnië gaat via de mooie Kroatische kustweg (E65) tot in Senj en vervolgens noordelijk over een leuke bergweg (E71). De aankomst in het Bosnische Bihac verloopt ietwat chaotisch wanneer de aangestipte camperplaats gesloten blijkt. De parking van restaurant Emerald op de doorgangsweg naar Sarajevo is een uitstekend alternatief. Het restaurant serveert lekkere Bosnische maaltijden tegen economische prijzen en de buscamper is ’s nachts meer dan welkom op de ruime parking. Een bezoek aan het stadscentrum van Bihac kan niet achterwege blijven. In de autovrije Bosanska straat met zijn talrijke winkels en cafe’s heerst een al bedrijvigheid. Ter gelegenheid van de feestdagen staan er houten kerstkraampjes en een tijdelijke ijsbaan opgesteld. Een gezellige oldschool rockcafé zorgt voor een een leuk avondeinde.

Op de laatste dag van het jaar arriveren we veilig in MrKonjic Grad waar een bezoek aan het ecodorp Zelenkovac traditioneel niet mag ontbreken. Meer informatie over deze speciale locatie in de bossen van Podrasnica is elders te vinden op deze blog. Tik Zelenkovac in bij de zoekfunctie op de homepagina.

Eco zona Zelenkovac
Eko zona Zelenkovac

De avond begint en eindigt waarschijnlijk in de vroege uren bij Sabina. Ze stelt haar oprit ter beschikking als popup camperplaats. De tafel staat momenteel vol met allerlei lekkernijen. Het is de hoogste tijd om de laptop dicht te gooien en mee te genieten van de feestelijkheden. Alvast de allerbeste wensen voor 2022!

Klaar voor 2022. Gelukkig nieuwjaar aan iedereen!
Route Krk – Bihac – MrKonjic Grad
Advertentie

6 gedachtes over “Eerst Krk en dan Bosnië

 1. Beautiful village! Your travels make me wish I had a van/bus like you. So much easier to travel than having to take public transportation everywhere. Happy new year!!

  Geliked door 1 persoon

 2. en op de valreep van dit bijzondere jaar heel veel bedankt ingrid voor jouw prachtige korte verhalen. en dito prachtige plaatjes samen met jou (en met andy op jouw schouder) zijn we ook zelf weer even de hort op voor nu: hele mooie jaarwisseling en de beste mensen voor 2022. hartelijke groettttte vanuit domburg altijd welkom ook jeannette rinus & jacje (uit jaacje)

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Geliked door 1 persoon

 3. Geweldig om weer even mee te mogen reizen. Hele fijne jaarwisseling. Gezond 2022 gewenst. Verder nog vele mooie ontdekkingen die onze prachtige planeet te bieden heeft.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s