Mokra Gora

1 januari 2022: MrKonjic Grad – Derventa 140 km

2 januari 2022: Derventa – Bijeljina 141 km

3 januari 2022: Bijeljina – Mokra Gora (Servië) 210 km

Het blijft voorlopig “zomeren” in Bosnië. De temperaturen bereiken zelfs pieken tot 17 graden. Het is een uitgelezen kans om Mokra Gora, net over de grens in Servië te bezoeken. Het attractieve dorp ligt op de hellingen van de Zlatibor berg. Sneeuw en vrieskou zijn hier in een normale winter niet vreemd. De route loopt over verscheidene bergwegen die regelmatig onberijdbaar zijn in deze tijd van het jaar. Het bezoek moet snel gaan want de huidige temperaturen nemen vanaf donderdag een fikse duik onder het vriespunt. Er wordt een pak sneeuw voorspeld. We rijden via een omweg naar de bestemming want op de eerste dagen van het nieuwe jaar staan nog enkele bezoeken aan bekenden op het programma.

De Drina rivier vormt de natuurlijke grens tussen Bosnië en Servië. Via een van de grensbruggen belanden we probleemloos op Servisch grondgebied. De mooie weg kronkelt nog lange tijd verder langs de Drina en leidt vervolgens naar Užice. 14 km ten westen van de stad staat een opvallend oorlogsmonument ter nagedachtenis van de slag van Kadinjača. Het arbeidersbataljon van het partizanenleger bood in de 2de wereldoorlog fel weerstand toen het veel sterkere Duitse leger door de laatste verdedigingslinies van de stad Užice brak. Onder de centrale piramide liggen de overblijfselen van de gesneuvelden begraven. Het grootse monumentencomplex werd in verschillende fases opgetrokken tussen 1952 en 1979. Het werd onder massale belangstelling ingehuldigd door voormalig president Tito, enkele maanden voor zijn dood.

Het oorlogsmonument van Kadinjača
Het oorlogsmonument van Kadinjača

De eindbestemming ligt 50 km verderop. Mokra Gora betekent letterlijk natte berg. Het dorp ligt middenin een indrukwekkend landschap op de noordelijke hellingen van de Zlatibor berg. Mokra Gora werd populair in 2003 dankzij de renovatie van het oude spoorwegstation en de spoorweg met de naam Šargan Acht. De smalspoorbaan werd gebouwd tussen 1921 en 1925. De klim over de Šargan berg werd een technisch meesterwerk. Om een hoogteverschil van 300 m te overbruggen op een lengte van 3,5 km werd een acht-lus gevormd over een afstand van 13,5 km. Er waren 20 tunnels nodig om het traject volledig toegankelijk te maken. Destijds was het een belangrijke ontbrekende schakel tussen de spoorlijn van Belgrado naar Sarajevo. Tegenwoordig is het een populaire toeristische attractie. Tickets voor een treinrit van Mokra Gora naar Šargan en terug zijn rechtstreeks aan de kassa verkrijgbaar of vooraf telefonisch te reserveren. De nostalgische treinrit duurt 2,5 uur.

Het oude station ligt op een helling met een kleine bezoekersparking naast een hotel. Het is toegestaan om er gratis te overnachten met een camper. De overdag druk bezette parking biedt ’s avonds voldoende plaats. Naast de doorgaande weg is er nog een andere parkeergelegenheid. Deze plek geeft rechtstreeks toegang tot een ondergronds treinmuseum. Het museum in de vorm van een lange gang is via een trappenhal verbonden met het hoger gelegen treinstation. Hier worden de geschiedenis en de werkzaamheden van de Šargan Acht spoorlijn aan de hand van foto’s uit de doeken gedaan.

Het ondergrondse treinmuseum in Mokra Gora
De gerestaureerde treinwagons van de Šargan Acht

Naast het antieke treinstation zorgde Emir Kusturica, een beroemde Servische filmmaker in Mokra Gora voor een bijkomende trekpleister. Hij bouwde tussen 2 bergen een houten dorp met de naam Drvengrad. In de volksmond heet het gewoon Kustendorf. Het etnodorp is jaarlijks het toneel van het Kustendorf-filmfestival. Het evenement wordt bijgewoond door tal van bekende acteurs die hun strepen in de internationale filmwereld verdienden. Het hoogtepunt van het filmfestival is waarschijnlijk de unieke “slechte film begrafenis” ceremonie. De eerste film die begraven werd op de Bad Films begraafplaats was “Die hard 4.0”. Drvengrad bevat een hoofdplein met een orthodoxe kerk. Verder is er een kunstgalerij, een bibliotheek, een bioscoop, restaurants,… en tal van souvenirwinkels. Een entreeticket kost 250 RSD (2,1 €). Een bezoek aan dit bijzondere dorp middenin een indrukwekkend berglandschap is een speciale ervaring.

Het entnodorp Drvengrad
De kerk op het hoofdplein van Drvengrad
Route MrKonjic Grad – Derventa – Bijeljina – Mokra Gora

Advertentie

Een gedachte over “Mokra Gora

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s