Expeditie Balkan en de Kroatische eilanden. Eerste tussenstop bij de Dachstein Skywalk.

3 juni 2022: Geel – Neurenberg 550 km

4 juni 2022: Neurenberg – Reitsam (Oostenrijk) 300 km

5 juni 2022: Reitsam – Dachstein – Postojna (Slovenië) 336 km

Het Balkanschiereiland is het grootste en meest oostelijk gelegen schiereiland van Europa. Het grondgebied strekt zich uit over verschillende landen. Albanië, Bulgarije, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Montenegro en Noord-Macedonië vormen het middelpunt. Daarnaast behoren Servië, Griekenland, Kroatië, Slovenië, Roemenië en zelfs een stukje Turkije gedeeltelijk tot het gebied. Balkan betekent bebost gebergte. Kenmerkend zijn de ruwe berglandschappen afgewisseld met steden die bulken van Ottomaanse, Venetiaanse en Habsburgse invloeden. Elk land heeft zijn eigen verhaal doorheen een woelige geschiedenis. De combinatie van authentieke cultuur en ongerepte natuur maken het gebied tot een unieke bestemming voor zowat elk type reiziger. Het accent van deze rondreis ligt op Bosnië-Herzegovina en de buurlanden in combinatie met enkele overzeese trips naar Kroatische eilanden. Kroatië staat bekend omwille van zijn grillige kustlijn met meer dan 1000 eilanden, waarvan 67 bewoonde. Elk eiland vertelt een andere geschiedenis en heeft zijn eigen, unieke fauna en flora. Zowel bewoonde als onbewoonde eilanden komen aan bod.

Het wordt een bijzondere en lange trip met een aantal “projecten” in de pijplijn. Ik bezoek naar jaarlijkse gewoonte campings in Bosnië-Herzegovina voor ACSI, de beroemde Nederlandse kampeerorganisatie met het groene logo. Tussendoor speel ik reisleider voor de Vlaamse Kampeertoeristen waarbij een campergroep begeleiden door Bosnië-Herzegovina en Montenegro centraal staat. Afsluiten gebeurt met een speciale missie die voorlopig nog een beetje geheim is. De drukke agenda en vroegere schrijfsels over reeds bezochte plaatsen zorgen voor minder reisverhalen dan gewoonlijk. Maar beloofd, je bent er nog niet vanaf. 🙂

Ik ben al enkele dagen onderweg. Het heeft veel moeite gekost om tot in Slovenië te raken omwille van enkele monsterfiles in Duitsland en Oostenrijk. Het Pinksterweekend zorgt voor een ware volksverhuizing en ik zit er middenin. De afstand van Neurenberg tot Reitsam duurt maar liefst 9 uur. Ik sukkel de ganse dag van de ene file in de andere.

Op dag 3 volgt de eerste “hotspot” in de Oostenrijkse bergen op 2700 m hoogte. In de regio Steiermark bevindt zich de Dachstein gletsjer. De indrukwekkende gletsjer is te bereiken per kabelbaan. Een 5 km lange bergweg leidt naar de parking van de Dachstein gondel. De “huisregels” voor een bezoek zijn ietwat ingewikkeld. De weg naar het bergstation is eigenlijk een tolweg, maar niet altijd. De tolpoort aan het begin van de bergweg voorziet elke chauffeur van een tolticket. Dat wordt afgerekend bij de terugkomst, behalve voor wie op de top van de Dachstein berg zijn ticket scant aan de voorziene automaat. De prijs van het vignet is 20 €. Dat kan al tellen voor 5 km. Ook aan de kabelbaan die naar de top van de gletsjer leidt, hangt een stevig prijskaartje van 52 €. Wie vooraf niet online reserveert, kan niet naar boven… behalve ik. De dame aan de kassa maakt om een of andere reden een uitzondering. De Dachstein gletsjer staat bol van attracties. Deze zijn gelukkig allemaal inbegrepen in de dure ticketprijs.

De kabelbaan

Aan de uitgang van de kabelbaan word je meteen getrakteerd op een prachtig uitzicht vanop het gondelplatform.

Uitzicht op de Dachstein gletsjer

Even verderop komt een unieke hangbrug in zicht. Om deze te bereiken volgt eerst een glibberige afdaling door de sneeuw. Sommige toeristen doen dat op blote voeten. Ik ben blij met mijn stevige, warme wandelschoenen.

De weg naar de Dachstein hangbrug

De beruchte hangbrug is 100 m lang en hangt maar liefst 366 m boven de ijsmassa. Op heldere dagen is het mogelijk om Slovenië en Tjechië te zien.

De hangbrug

Naast de spectaculaire hangbrug zorgen ook de Treppe ins Nichts voor een adembenemende ervaring. Het uitkijkplatform bestaat uit 14 glazen trappen “naar het niets” en hangt aan de berg. De Treppe ins Nichts leiden in de eerste plaats naar een confrontatie met jezelf. Wie de tweestrijd wint en de trappen durft betreden, zweeft in het niets en geniet van het allermooiste uitzicht boven Dachstein. De file voor de trappen is lang. Het dilemma is snel opgelost. Het geduld om te wachten, ontbreekt. Ik ben tevreden met enkele foto’s vanaf de zijlijn. De beloning is sowieso een fantastisch panorama.

De trap naar het niets

Een laatste niet te missen attractie op deze plek is het Dachtstein Eispalast. Het ijspaleis zorgt voor een unieke inkijk van het gletsjerinterieur. Er zijn ijssculpturen te bewonderen, gemaakt van natuurlijk gletsjerijs aangevuld met tonnen kunstijs. De temperatuur vraagt om warme winterkledij maar de kennismaking met de binnenkant van de gletsjer gecombineerd met de ijskunstwerken zorgt voor een ontdooiend effect voor het brein.

Restaurantinterieur in het ijspaleis
Een renner in kunstijs

Het is tijd om warmere oorden op te zoeken en weer af te dalen. Aan de ingang van het gondelstation kan je het tolticket scannen. Dat is in ieder geval 20 € tolgeld gewonnen. Tijdens de afdalende gondelvlucht is het nog een laatste keer genieten van het gletsjerlandschap.

Foto vanuit de kabelbaan
Route van Geel naar Postojna
Advertentie

13 gedachtes over “Expeditie Balkan en de Kroatische eilanden. Eerste tussenstop bij de Dachstein Skywalk.

 1. Hi Ingrid. Your adventures on the road have started again and I am looking forward to reading about all of them. Your pictures make me dream of visiting that area of the world someday :). Greetings from Peru!

  Ineke and Justin

  Geliked door 1 persoon

 2. Hallo Ingrid. Respect, je bent een toffe hoor. Complimenten. Ik ga weer zoals bij je vorige reizen met veel interesse lezen. Bon viaje Diana

  Verzonden via Yahoo Mail op Android

  Geliked door 1 persoon

 3. Salut Ingrid,
  Alors c’est parti pour de nouvelles aventures ?
  J’espère que tu a récolté les températures bien fraiches du glacier,tu en auras besoin cette été..
  Avec un peu de chance nous nous verrons cet été en Bosnie..
  En attendant bonne route à toi.
  Cécile et pascal.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat fijn om te lezen dat je weer op weg bent. Maar, laten we elkaar net mislopen…. Jij vertrekt naar prachtig Bosnië en wij rijden juist door naar de Dalmatische kust.
  Je mag voor Jaajce extra pluspunten noteren. Er zijn aanzienlijk minder zwerfhonden rond het meer en op de camping. Complimenten aan de plaatselijke opvang-vrijwilligers!
  Èn het historische stadje is in paar jaar tijd ‘omgebouwd’ en nu helemaal klaar voor de 21e eeuw.
  Bij elk bezoekje aan Jaajce denken we aan jou. Of beter gezegd, aan jullie: jouw Andy reist forever met jou mee. En met ons !
  Liefvsz,
  Jeannette & Rinus + knuffel van us Jacje -;)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s