Bol op het eiland Brač

9 juni 2022: Bol – Bol 0km

Er is geen tijd om het volledige eiland Brač te verkennen. Radenko’s vakantie zit er bijna op. Bovendien regent het pijpenstelen tot het middaguur. We beperken ons tot het bescheiden Bol. De oudste stad op het eiland telt ongeveer 1700 inwoners. Oppervlakte zegt niet alles. In Bol valt wel wat te beleven en in de zomermaanden wordt het best druk omwille van het toerisme. Nu is het nog relatief kalm.

Camping NO 1 ligt 1,5 km van het stadscentrum. De weg ernaar toe gaat via een autovrije strandboulevard, afgebakend door schaduwrijke hoge bomen die vandaag als een soort paraplu fungeren. De eerste passage is het beroemde kiezelstrand van Zlatni Rat (Gouden Hoorn). De zandstrook heeft zijn naam te danken aan zijn speciale vorm die verandert naargelang de zeegetijden. Omwille van de voortreffelijke windomstandigheden is windsurfen populair. Er worden regelmatig internationale wedstrijden gehouden. Nu ligt de landtong er wat mistroostig bij omwille van de kwakkelende weersomstandigheden. De zonnekloppers en windsurfers zijn ver te zoeken.

Het strand Zlatni Rat

De boulevard eindigt bij het centrum van Bol. De stad groeide uit van klein vissersdorp tot een leuke toeristische bestemming met enkele eigenaardigheden. Wie door de smalle straten kuiert, ontdekt veel restaurants en bars waar verse vis en kwaliteitsvolle wijn op tafel komt.

In de Donja obala straat nr 10 stuiten we op een gebouw met een merkwaardig verhaal. De plaats heet “Kuća u kući” wat letterlijk “een huis in een huis” betekent. Volgens de legende begon alles met een burenconflict over land tussen Marko en de rijke familie Vuković die een groot stuk grond bezaten achter Marko’s huis. De rijke familie smeedde plannen om een grote villa te bouwen maar het kleine huis van Marko stond in de weg. Zoals het de rijken der aarde vaak past, papten ze aan met de burgemeester nadat Marko zijn woning categoriek weigerde te verkopen. Er werd geweld gebruikt en de arme huiseigenaar werd gevangen gezet. Marko kon ontsnappen en vluchtte weg. Tijdens zijn afwezigheid sloeg de Vuković familie aan het bouwen door muren rond het kleine huis op te trekken. De verhalen bereikten Marko en hij keerde terug naar Bol met een lading buskruit om de metselwerken te dwarsbomen. Hij werd op heterdaad betrapt tijdens de voorbereidende werken om het huis op te blazen. De man nam opnieuw de vlucht en het statige herenhuis kreeg stilaan vorm. Toen de broers Vuković naar Venetië voeren om materialen voor het dak aan te kopen, kwam hun schip in moeilijkheden. Ze verdronken alledrie. Omdat geen van hen kinderen had, bleef het landhuis onafgewerkt. Marko keerde terug en bewoonde het huis tot aan zijn dood. Het huis in het huis is afgesloten met tralies. Daardoor is de oorspronkelijke woning van Marko moeilijk te spotten. Op luchtfoto’s die op het internet circuleren, wordt alles veel duidelijker.

Het huis in het huis

Na een lunchpauze aan de haven wandelen we verder naar het oude Dominicaanse klooster uit de 15de eeuw aan de rand van Bol. De route gaat langs de haven in het centrum. De aanlegplaats is omringd door gezellige terrassen. Het is meteen de aangewezen plek om een taxiboot naar Hvar te nemen of een dagexcursie te boeken.

De haven van Bol

Langs het vervolgtraject treffen we een aantal verlaten hotels waarvan de constructie op het eerste gezicht nog degelijk lijkt. Hoewel op de eilanden niet werd gevochten tijdens de burgeroorlog hebben deze gebouwen de overgang van Joegoslavië naar het onafhankelijke Kroatië niet overleefd. De verlaten panden werden gedecoreerd met prachtige graffitiwerken. De talrijke creaties worden jaarlijks overschilderd tijdens een graffitifestival. De enige constante is het kolossale kunstwerk van een druiven etende man.

Graffitiwerk van de man die druiven eet.
Graffitiwerken op de muren van verlaten hotels
Graffitiwerken op de muren van verlaten hotels
Graffitiwerken op de muren van verlaten hotels

Eens voorbij de verlaten hotels, duikt het Dominicanenklooster op. Naast het klooster staat een mooie kerk en een klein museum met enkele historische kunstwerken. Vooraan ligt een “dicht bevolkt” kerkhof. We bewonderen de omgeving van de religieuze plek enkel aan de buitenkant.

Het Dominicanenklooster met kerk in Bol

Bol en zijn omgeving heeft nog veel meer te bieden maar de tijd is op. De laatste avond op het eiland Brač eindigt met een zelfgemaakte maaltijd van brood, tomaten, typische ćevapčići worstjes en een goed glas wijn.

Advertentie

2 gedachtes over “Bol op het eiland Brač

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s